Tapahtumakentän paikaksi on monta vaihtoehtoa

Savola, Luhtaniitty vai Toijalan Satama?

Kaupunkikehitystoimen
ykkösvaihtoehto tapahtumakentän paikaksi on Savolassa, Attendon uuden hoivakodin ja kaupungin oman Savolakodin naapurissa.

Akaan kaupunki aikoo rakentaa Toijalaan uuden tapahtumakentän, joka korvaa Hämeentien ja Ryödintien välissä olevan Matinpuiston kentän. Matinpuistoon rakennetaan Akaan uusi hyvinvointikeskus.

Tekninen lautakunta käsitteli marraskuussa Saija Roinisen (sd) ja 20 muun valtuutetun aloitetta uudesta hiekkakentästä. Lautakunta esitti, että uusi kenttä rakennettaisiin Savolan alueelle, Savolanpuistoksi kutsuttuun paikkaan. Kenttää varten tilattiin jo suunnitelma Destialta, mutta kaupunginhallitus veti joulukuun kokouksessaan teknisen lautakunnan esityksen pois listalta.

Akaan valtuusto päätti kuitenkin budjettikokouksessaan, että tapahtumakentän rakentamiseen varataan tälle vuodelle 350 000 euron määräraha ja kentän liikennejärjestelyihin 50 000 euroa. Kentän paikkaa ei investointiohjelmassa ole määritelty mitenkään.

Akaan kaupunkikehitysjohtaja Jyri Sarkkinen ei tiedä, mistä teknisen lautakunnan ajatus Savolanpuistosta tuli. Sarkkisen mukaan idea on kuopattu.

– Minä sanoin tämän nähtyäni, että ei missään tapauksessa. Se rajoittui omakotitontteihin, ja sieltä tulisi varmasti vastustusta.

Myös Savolanpuiston liikennejärjestelyt olivat hankalat.

Ykköspaikka on nyt Attendon naapurissa

Luhtaniityssä tapahtumakenttä olisi lähellä Toijalan yhteiskoulua ja Akaan lukiota sekä nykyisten jalkapallokenttien vieressä.

Akaan kaupunkikehitystoimi on piirtänyt kolme vaihtoehtoa tapahtumakentän paikaksi. Ykkösvaihtoehto on edelleen Savolassa mutta Kurkelantiellä, Attendon uuden hoivakodin ja Vennerin liikuntakeskuksen välissä. Tämäkin tontti on Akaan kaupungin omistuksessa, mutta siihen on tieyhteys ja vesi-, viemäri- ja sähköliittymät valmiina. Naapureina ei ole omakotitaloja.

Kakkosvaihtoehto on Luhtaniityn alue, missä kenttä tulisi nykyisten jalkapallonurmikoiden pohjoispuolelle eli Kurisjärventien puolelle. Teknisen lautakunnan esityksessä kerrottiin maaperätutkimusten osoittaneen, että alueella on syvä pehmeikkö, jolle kentän rakentaminen olisi kohtuuttoman kallista ja lopputulos ei välttämättä olisi kuitenkaan ongelmaton rakenne. Kaupunkikehitysjohtaja Sarkkinen ei ole aivan samaa mieltä.

– Minähän teetin sinne pohjatutkimukset, ja raportti sanoi, että maata pitää ottaa 60 senttiä pois. Onhan se kustannuskysymys, mutta ei se mahdoton ole.

Maata pitää kuoria myös Savolasta.

Kolmas ja uusin vaihtoehto sekä ainoa asemakaavan mukainen tapahtumakentän paikka on Toijalan Satamassa.

Toijalan Satamaan tapahtumakentän voisi rakentaa ilman kaavamuutosta ja poikkeamislupaa.

– Päättäjiltä on tullut viestiä, että Satama on väärä paikka, mutta koska kaava mahdollistaa Sataman kentän, haluan selvittää senkin, sanoo Jyri Sarkkinen.

Tämän viikon maanantaina tehdystä kuvasta voi päätellä, että kenttä mahtuisi myös Satamaan, jonka kehittäminen on vuosikymmeniä jäänyt toiveiden tasolle.

Toijala-Lentikselle halutaan hiekkakenttä

Tekninen lautakunta lähti uuden kentän mitoituksessa siitä, että kentälle sopisi Toijala-Lentis, pesäpalloilijat sekä muut nykyisin Matinpuiston kentällä olleet tapahtumat. Destian yleissuunnitelmasta näkee, että se on teetetty vain kesäkuisena viikonloppuna pelattavan Toijala-Lentis-lentopalloturnauksen tarpeisiin.

Kaavakarttaan on piirretty suunnikkaan muotoiselle alueelle 18 lentopallokenttää sekä teltta-alue, joka palvelee myös yöpyjiä. Muita lajeja tai käyttäjiä ei yleissuunnitelmassa ole mainittu.

Kaupunkikehitystoimi on Jyri Sarkkisen johdolla piirtänyt kolme vaihtoehtoa uuden tapahtumakentän paikaksi.

Matinpuiston hiekkakenttää ovat käyttäneet myös Toijalan yhteiskoulu ja Akaan lukio, mutta lokakuussa niille valmistui uusi tekonurmikenttä aivan koulun viereen. Jyri Sarkkisen mukaan tekonurmelle piirretään myös pesäpallokenttä.

Sarkkinen ei tiedä eikä teknisen toimenkaan selvittelyistä ilmene, kuinka paljon kouluilla on enää tarvetta uudelle tapahtumakentälle. Sarkkinen onkin siinä käsityksessä, että hiekkakenttä tarvitaan nimenomaan Toijala-Lentistä varten.

Teknisen toimen Destialla teettämässä yleissuunnitelmassa on paikat sekä Toijala-Lentiksen pelikentille että pelaajien yöpymistä varten.

– Näin minä olen ymmärtänyt, Sarkkinen sanoo.

Tapahtumakenttää käsitellään seuraavaksi elinvoimalautakunnassa ja sivistyslautakunnassa. Akaan kaupunki hakee kentälle myös avustusta, ja hakemuksen pitää olla Aluehallintovirastossa helmikuussa.

Nykyisiin vaihtoehtoihin on piirretty kentän yhteyteen skeittiparkki, jonka rakentamiseen Akaa on varannut tälle vuodelle 100 000 euroa. Se saatetaan kuitenkin tehdä myös muualle.

– Skeittiparkki mahtuisi koulun pihaan. Olisiko järkevää tehdä se sinne ilman tukea kuin toissijaiseen paikkaan niin, että saadaan lähiliikuntapaikan tukea, Jyri Sarkkinen pohtii.

HEI, LÖYSIT TIMANTIN!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.

Uusi käyttäjä, luo itsellesi tunnukset, niin pääset aloittamaan ilmaisen kokeilujakson.

Kommentit (2)

 1. markkuhevonoja

  Morjens.

  Näyttää siltä että tuo kenttä tarvitaan käytännössä pelkästään Lentistä varten. Tuli mieleeni toinenkin vaihtoehto ratkaisuksi. Meille on juuri valmistunut kaksi tekonurmikenttää, eikö näistä jompaa kumpaa voisi käyttää? Käsittääkseni ainakin Salossa pelataan liki 150 joukkueen turnaus tekonurmella, http://salovolley.fi/valokuvagalleria/#jp-carousel-892, http://salovolley.fi/valokuvagalleria/#jp-carousel-895, hauskalta näyttää.

  Tekonurmi ei pölyä eikä ole (harvinaisella) sateella kurainen. Toijalan kenttä lienee sijainniltaan liki erinomaista, lähellä keskustaa ja koulun sekä Monarin vieressä, joihin voi tukeutua. Viialan kenttä sekä nurmikentät jäisivät tuoksi viikonlopuksi jalkapallon käyttöön. Ajoissa toimimalla otteluohjelmat yms. saadaan varmasti hoidettua kaikkia tyydyttävällä tavalla.

  Kenttäyhtiö perii tietenkin käyttökorvauksen turnauksen ajalta. Hyvässä yhteis- ja urheiluhengessä se lienee neuvoteltavissa tolkulliseksi eikä nostane osanottomaksua / joukkue ja pelaaja ylivoimaiseksi ottaen huomioon olosuhteiden parantumisen.

  Tämä ei ole vain win-win vaan win-win-win-malli. Lentis voi jatkua entistä paremmissa olosuhteissa, kenttäyhtiö saa tuloja omien kylien ulkopuolelta, kunta (veronmaksajat) hyötyy ja voi käyttää 350 000€:n investointivaran johonkin muuhun, kun turnaukseen tarvittava investointi on jo tehty kenttäyhtiön toimesta.

  Jospa siitä investointipotista löytyisi vaikka lisää rahaa huonokuntoisten teiden päällystämiseen. Jopa muutama ropo omakotialueiden teille, jotka on aikanaan päällystetty, mutta rahapulassa päällyste on kuorittu ja nyt ne ovat suurimman osan ajasta kuoppaisia ja pölyisiä tai kuoppaisia ja liejuisia.

  Any comments?

  Vastaa
 2. sarikaajalaselkama

  Matinpuistossa myös luistellaan talvisin isolla joukolla, joka pitää muistaa kentän paikkaa suunniteltaessa. Tekonurmi ei siihen touhuun sovi eikä koiranäyttelyt ja muut tapahtumat. Vai tehtäisiinkö samalla iso jäähalli joko Viialan tai Kylmäkosken taajamaan sekä iso palloiluhalli, joka mahdollistaisi enemmän ja paremmat mahdollisuudet erilaisiin liikunnallisiin toimintoihin myös ikäväestölle sekä kiipeilysenät yms. herkut ?

  Vastaa

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>