Akaa-Volleylle niukka tappio viisieräisessä trillerissä Tiikereitä vastaan

Akaa-Volleyn yleispelaaja Teemu Kuusela oli Tiikereitä vastaan näkyvässä roolissa etenkin ottelun alussa. Scott Siwickin (12), Dmitri Borichevin (16), Ossi Heinon (8) ja Sakari Liehun (9) tehtäväksi jäi varmistella Kuuselan hyökätessä. Kuvat: Harri Mattila.

Toijalan Monitoimihallissa pelattiin lauantaina lentopallon Mestaruusliigassa niin sanottu kuuden pisteen ottelu, jossa liigassa kahta viimeistä sijaa pitävät joukkueet taistelivat molemmat kolmesta sarjapisteestä.

Kotijoukkue Akaa-Volley ja vieraaksi tullut Kokkolan Tiikerit lähtivät molemmille tärkeään kamppailuun täysin erilaisista asemista.

– Vaikea viikko on takana, paljasti Tiikerien valmentaja Tapio Nissi. Fredric Gustavsson putosi rivistä viime viikonloppuna. Lisäksi minä olen ollut valmentajakoulutuksessa ja valmistautuminen on jäänyt vajaaksi. Toki vastustajaan on tutustuttu tavalliseen tapaan videoita katselemalla.

Akaa-Volleyn valmentaja Lauri Tihinen puolestaan kiitteli oman joukkueensa valmistautumista.

– Hienosti kollega siirsi paineet meille. Jotakin on ilmeisesti oppinut valmentajakoulutuksessa. Toki meillä onkin hyvä viikko takana. Eteenpäin on menty, totesi Tihinen.

Teemu Kuusela isossa roolissa

Kun Akaa-Volley menetti alkukauden pistenikkarinsa Antti Poikelan Ranskanmaalle, monet veikkasivat sarjatulokkaalle ylipääsemättömiä vaikeuksia. Toisin on käynyt. Tällä kerralla Poikelan jättämällä tontilla nähtiin Teemu Kuusela, jonka ei tarvitse hävetä suorituksiaan.

Kuusela pelaa vasta ensimmäistä kauttaan Mestaruusliigassa, mutta ei ujostele ottaa vastuuta. Heti ensimmäisessä erässä nuori yleispelaaja nosti 100 prosentin tarkkuudella ja syötti kaksi ässää. Kun peli kulki, niin passari Ossi Heino antoi rohkeasti Kuuselalle runsaasti ruokaa.  Ottelun loppua kohden miehen tehot hieman putosivat ja loppusaldoksi jäi 11/+4.

Kiri ei riittänyt voittoon

Kazakstanilaiset Yerassye (oik.) ja Nurly kehuivat lentopallo-ottelua mielenkiintoiseksi, vaikka kertoivat kotimaansa ykköslajin olevankin jääkiekko. Kaksikko oli osa 30-henkistä seuruetta, joka tuli katsomaan Akaa-Volleyn peliä seuran ja Hämeen ammattikorkeakoulun International Business -koulutusohjelman yhteistyön nimissä.

Viime viikonvaihteen tapaan Akaa-Volleylle oli tarjolla täydet kolme sarjapistettä. Se johti ottelun neljättä erää selvästi, mutta päästi vastustajan peliin mukaan. Tiikerit kiitti ja vei ottelun viidenteen erään.

Ratkaisuerän alkuun kotijoukkue teki omilla suorilla virheillä liian monta pistettä vierailijoiden sarakkeeseen. Akaa-Volley ryhdistäytyi tilanteessa 2–7 ja ottelun loppu meni todella jännittäväksi. Aivan voittoon saakka akaalaisten kiri ei kuitenkaan kantanut, vaan Tiikerit käänsi ottelun itselleen numeroin 2–3 (25–16, 21–25, 25–14, 23–25, 12–15).

Ottelun jälkeen Tiikerien parhaana palkittu libero Niklas Breilin harmitteli joukkueensa virhesumaa kamppailun alussa.

– Onneksi virheet jäivät pois ratkaisuhetkillä, kiitteli kaikkien ylistämä Breilin.

Etenkin nuoren miehen puolustuspelaaminen on näyttävää ja tehokasta.

Akaa-Volleyn parhaana palkittiin jälleen kerran yleispelaaja Joni Mikkonen. Mikkonen ei juuri hymyillyt ottelun jälkeisessä haastattelussa.

– Mitähän painokelpoista tästä voisi sanoa. Ei meillä ole varaa hävitä tällaisia pelejä. Tuo neljäs erä olisi pitänyt kääntää. Johdimme sitä selvästi, mutta ratkaisija puuttuu kovissa paikoissa. Tilastot eivät muuten näemmä kerro kaikkea lentopallosta. Niiden mukaan meidän ei olisi pitänyt tätä hävitä.

Ottelun tilastot ovatkin mielenkiintoiset. Akaa-Volley vei yhteenlasketut pisteet 106–95, torjunnat 14–7, vastaanoton tarkkuuden 52/44 prosenttia ja ässäsyötöt 11/3. Lentopallo-ottelun voittaa se, joka voittaa viimeisen pisteen ja siksi Akaa-Volleyn on pystyttävä parantamaan otteitaan nimenomaan erien lopussa.

Suomi 100 -hengessä Akaa-Volleyn ja Kokkolan Tiikereiden ottelun pitkällä erätauolla kuultiin 17-vuotiaan Saara Lintusen musisointia.

Tiikerien valmentaja Tapio Nissi ylisti hakkurin tontille astuneen Lauri Jylhän ja libero Niklas Breilinin otteita.

– Lauri pelasi itselleen oudolla paikalla ja ylitti itsensä (25/+13). Niklas puolestaan pelaa mainiosti pelistä toiseen. Lisäksi haluaisin mainita keskitorjuja Ofoha Uchennan. Hän lupasi aikalisällä ottaa seuraavaksi torjuntapisteen – ja ottikin niitä siten kolme peräkkäin. Tällaista päättäväisyyttä kaipaan koko joukkueelta. Etenkin nyt, kun Fredric Gustavsson on pois ennalta määräämättömän ajan. Nilkasta on nivelside poikki.

Lauri Tihinen ei selitellyt tappiota Antti Poikelan puuttumisella.

– Antin paikkaaja Teemu Kuusela onnistui hyvin varsinkin alussa. Ihan rauhassa tässä katsellaan vapaana olevia pelaajia.  Yksi jenkkipelaaja on jo ollut testissä. Totta kai pätevä pelimies otetaan mukaan, jos sellainen löytyy.

Pelaajien koko kauden mittaisessa pistekisassa menestyivät lauantai-illassa Akaa-Volleyn Joni Mikkonen (3) ja Scott Siwicki (2) sekä Tiikereiden Niklas Breilin (1).