Sampo takoi Akaa-Volleyta

Joni Mikkonen palkittiin hyökkäystehojensa perusteella Akaa-Volleyn parhaana pelaajana. Kuvassa Mikkonen ohittaa Sampo-Volleyn Ville Heiskasen torjunnan. Kuva: Harri Mattila.

Akaa-Volleyn ensimmäisessä mestaruusliigan kotiottelussa oli tarkoitus takoa Sampoa, mutta toisin kävi. Sampo-Volley vei täydet kolme sarjapistettä matkassaan Pielavedelle.

Ennakkohaastattelussa molemmat valmentajat, Akaa-Volleyn Lauri Tihinen ja Sampo-Volleyn Timo Tolvanen kyllä tunnustivat tutustuneensa vastustajaan, mutta molemmat pitivät kortit piilossa ja ilmoittivat kaiken olevan vielä hämärän peitossa.

– Tihinen kierrätti pelaajia niin ahkeraan alkuviikon Isku-pelissä, ettei sen perusteella oikein saanut Akaa-Volleyn pelitavasta kuvaa. Ja siellä näkyy olevan vielä tuo uusi hakkurikin rivissä. Mahdoton sanoa, mitä on tulossa. Tai yksi asia on varmasti tiedossa. Yleispelaaja Antti Poikelan pomppu tuskin on heikentynyt sen jälkeen, kun pelasi Pielavedellä. Saa nähdä, riittääkö meidän torjuntavoima häntä vastaan, sanaili Tolvanen.

Shokkialku vieraille

Ottelu alkoi kotijoukkueen hallinnassa lähinnä Ossi Heinon vaikeiden hyppyleijojen ansiosta. Kaksi ässääkin sisältänyt syöttöputki vei Akaa-Volleyn 7–2-johtoon.

Kun muutkin kotijoukkueen syöttäjät onnistuivat kukin vuorollaan, Sampo-Volleyn vastaanotto oli vaikeuksissa. Lopputulos 25–19 kertoo, ettei vierasjoukkue pystynyt kirimään kotijoukkueen shokkialkua kiinni.

Toisessa erässä osat vaihtuivat. Erän puoliväliin saakka mentiin kutakuinkin tasatahtia. Sitten vierasjoukkue sai syöttöihinsä lisätarkkuutta ja -kovuutta. Muutama epäonnistunut vastaanotto jätti Akaa-Volleyn takaa-ajajaksi, ja kun loppu sujui taas tasaväkisesti, takaa-ajo ei tuottanut tulosta. Lopputuloksen 20–25 myötä pitkä erätauko vietettiin lukemissa 1–1.

Ensimmäinen erävoitto

Akaa-Volleyn pitkäaikainen valmentaja Risto Lahti kehotti kahvikupin ääressä yleisöä seuraamaan syöttöpelin lisäksi joukkueiden puolustusta.

– Katsokaa Sampon Andrus Raadikin työskentelyä. Hän lukee peliä hienosti ja meidän tulisi jatkossa pystyä seuraamaan hänen oivalluksiaan.

Kolmas erä meni edelleen Sampon sarakkeeseen numeroin 21–25. Joukkueen rutiini tuli selkeästi esiin. Omat virheet minimoitiin, ja näin saatiin yksi sarjapiste varmistettua.

Neljännessä erässä näytti ajoittain kuin kotijoukkueelta olisi usko loppunut. Helpohkoja virheitä tuli enemmän kuin aiemmissa. Ja kun Sampo-Volley lisäksi puolusti erittäin hyvin, ei ottelun voittajasta ollut enää epäselvyyttä. Lopputulos 13–25 ja koko ottelu vierasjoukkueelle 1–3.

Joka tapauksessa Akaa-Volley voitti historiansa ensimmäisen erän lentopallon mestaruusliigassa.

Myös Akaa-Volleyn järjestelykoneisto oli ensimmäisen kerran mestaruusliigatestissä. Järjestelyt onnistuivat erinomaisesti. Viikon päästä lauantaina vastaan tulee Ducks Vantaalta ja peli televisioidaan Ruutu+ -kanavalla, joten silloin on onnistuttava vielä paremmin.

Pistekisassa Sampo-Volleyn Andrus Raadik sai yhden pisteen etenkin tehokkaan hyökkäyspelinsä (24/+17) ansiosta, Akaa-Volleyn Joni Mikkonen ansaitsi samasta syystä (16/+13) kaksi pistettä ja täydet kolme meni Sampon Ville Heiskaselle, jonka sisääntulo nosti joukkueen vastaanoton uudelle tasolle. Heiskasen vastaanotto toimi 72 prosentin tarkkuudella (39 prosenttia kuppiin).

Heiskanen ja Mikkonen palkittiin joukkueidensa parhaina.

Yleisö hyvin mukana

Ossi Heinon leijasyötöt purivat Sampo-Volleyn vastaanottoon tehokkaasti ottelun alussa. Pallo ikään kuin leijaili passarin käsissä muutoinkin.

Mediatilaisuudessa Joni Mikkonen kiitteli joukkueensa pelin edistymistä kauden avanneen Isku-pelin jälkeen.

– Eteenpäin on menty. Tänään pelattiin kolme erää ihan hyvää lentopalloa. En oikein osaa sanoa syytä neljännen erän romahdukseen. Sitä pitää tarkemmin vielä pohtia.

Ville Heiskanen oli tyytyväinen Akaan kotisalin tunnelmaan.

– Mukava täällä on pelata. Yleisö on hyvin mukana ja kettuileekin välillä kivasti. Tänään Akaa-Volleylla oli niin räjähtävä startti että pelotti, miten käy. Toisesta erästä lähtien oltiin kuitenkin koko ajan hieman niskan päällä.

Sampo-Volleyn valmentaja Timo Tolvanen säesti Heiskasta.

– Etukäteenkin ajattelinkin, että alku saattaa olla vaikea – ja olihan se. Meillä on kuitenkin niin leveä ja taitava yleispelaajarosteri, että luotin vastaanoton paranevan. Ville toikin vastaanottoon tarkkuutta. Olen tyytyväinen siihen, että joukkue ei mene kipsiin vaikean alun jälkeen. Hyvä fiilis tästä pelistä jäi. Mukava lähteä kotimatkalle kolme sarjapistettä repussa.

Akaa-Volley valmentaja Lauri Tihinen ei löytänyt keinoja Sampon vastaanoton rikkomiseen hyvän alun jälkeen.

– Lääkkeitä ei löytynyt. Heiskanen ja Raadik ovat hyviä sormivastaanottajia ja poimivat leijasyöttöjä tarkasti kuppiin.

Tihinen lupasi joukkueensa pelaavan paineettomasti ensi lauantain (7.10.) TV-ottelun Vantaan Ducksia vastaan.

– Ei meillä ole paniikkia tv-ottelusta.  Viime kaudella jokainen pelimme meni pilvien kautta jakeluun.

Antti Poikela hyökkää. Kuva: Markku Ruonala.