Vaimoke musiikkinäytelmänä Satamassa

Ohjaaja Eija-Liisa Pokki lupaa huumorilla ryyditetyn Vaimokkeen.
Kuva: Pitja Perholehto

Toijalan Satamassa saa kesäkuun 10-päivänä ensi-iltansa Hilja Valtosen Vaimoke-romaaniin perustuva näytelmä, jonka on dramatisoinut Jorma Kairimo, ja ohjannut Eija-Liisa Pokki.

– Sen tekstiä, joka alunperin oli päiväkirjamuodossa, on muokattu aika paljon. Näytelmässä on paljon huumoria, romantiikkaa, kissa-hiirileikkiä ja musiikkia. Se pyrkii olemaan ajankuva 1930-luvun puolivälistä. Tuomme tuota aikaa näkyviin vaatteilla ja pienillä asioilla, kuten ajalle tyypillisillä kukilla – pelagorinoilla, kertoo ohjaaja Eija-Liisa Pokki.

Näytelmän reipas ote tulee näkymään erityisesti musiikissa. Elokuvan lauluista mukana ovat  Vaimoke- ja Bula-Bula. Muut laulut ovat M.A. Nummisen lauluja, jotka mukaan on valinnut Jorma Kairimo.

Vaimoketta esitetään heinäkuun lopulle.

– Rooleissa on Toijalan Näyttämöllä ennenkin nähtyjä näyttelijöitä, mutta myös muutama uusi kasvo. Haimme miehistä lauluvoimaa ja sitä ovat mukaan tuomassa Heikki Haapaniemi Ylöjärveltä ja ReneK Tampereelta, toteaa Pokki, joka ohjasi vuonna 2008 Akkarallin.

Pientä paikallistamistakin näytelmästä löytyy. Valtosen kirjan Jokela on vaihtunut Sotkiaksi.

Näytelmän rooleissa nähdään Emilia Hakala, Tarmo Repo, Tanja Peräkivi, Anniina Tapioharju,
Sanna Suojapuro, Tanja Lahdenmäki, Tiina Räsänen, Anita Ruuskanen, ReneK, Timo Pitkävirta, Heikki Haapaniemi ja Jouni Ahlgren.

Esitykset jatkuvat heinäkuun 22. päivään asti.

Päiväkirjasta elokuvaksi

Vaimoke- elokuvan juliste.

Hilja Valtonen (1897 –1988) oli kansakoulunopettaja ja yksi 1920- ja 1930-lukujen suosituimpia suomalaisia kirjailijoita. Häntä on kutsuttu ”Painosten herrattareksi”. Valtosen  pyrkimyksenä oli ajaa naisasiaa eteenpäin ja hän toi suomalaiseen kirjallisuuteen modernin, itsenäisen naistyypin. Vaimoke-kirja ilmestyi vuonna 1933. Se on kirjoitettu päiväkirjan muotoon.

Kirjan päähenkilö, lukkarintytär Kirsti Leivo, purkaa elämäänsä kirjemuodossa Eeva-sisarelleen New Yorkiin lähettämässään 27 kirjeessä.

Kirsti Leivo on suorasanainen ja äkkipikainen tyttö, joka huomaa tulleensa huijatuksi avioliittoon kylän Casanovan, agronomi Esko Latvan kanssa ja päättää olla tälle näennäisvaimo, vaimoke, kuten hän itseään kutsuu. Valtosen kielellinen iloittelu on huipussaan kirjassa, joka kommelluksista ja mutkistaan huolimatta on romanttinen komedia, ja jonka loppu on arvattavissa.

Vaimoke- elokuvan käsikirjoituksen teki toimittaja Tauno Tattari, joka siirsi tapahtumat talveen. Vuonna 1936 ensi-iltaan tulleen elokuvan ohjasi Valentin Vaala. Elokuvan ensi-ilta on Hilja Valtosen kotipaikkakunnalla Tainionkoskella. Elokuvan musiikin teki Harry Bergström ja sen pääosissa nähtiin Ansa Ikonen ja Tauno Palo. Se oli heidän toinen yhteinen elokuvansa niin ikään Valentin Vaalan ohjaaman Kaikki rakastavat -komedian jälkeen. Ansa Ikosella oli elokuvassa 11 erilaista roolipukua. Kohtauksessa, jossa Kirsti Leivo laskee suksilla Puijon rinnettä, käytettiin sijaisnäyttelijää.

Elokuva sai kriitikoilta pelkkää kiitosta. Helsingin Sanomien Arvo Ääri kirjoitti: ”Hanakat repliikit, vaihtelevat kohtaukset ja hyvin otetut kuvat antavat todistuksen siitä, mihin suomalainen elokuva pystyy ajan ja vaurauden kehittyessä.”

Suomi-Filmi on tehnyt erittäin huolellista työtä ja saanut aikaan elokuvan, jota voidaan pitää ehkä parhaimpana tähänastisista kotimaisista äänielokuvista, ylisti puolestaan E. K (Uusi Suomi). Arvosteluissa Ansa Ikonen jätti varjoonsa Tauno Palon, joka kuitattiin komeana ja miehekkäänä.

”Kaikkein ilahduttavinta tässä elokuvassa on, että Ansa Ikonen todella osoittaa olevansa erittäin varteenotettava kyky suomalaiselle elokuvalle. Hänen harvinainen charminsa yhtyneenä välittömään ja aitoon näyttelemiseen takaa hänelle varman tulevaisuuden. Hän on ensimmäinen tähti meillä, jonka kasvot ovat ilmaisseet sitä, mitä hänen huulensa olivat sanoiksi luoneet. (AL)”

Sataman kesäteatteri sai uuden katetun katsomon

Uusi katsomokatos odottaa katsojia.
Kuva: Liisa Ahokas

Pasi Rantanen on Näyttämön puolesta ”valvonut” katsomon rakennustöitä.
Kuva: Piia Perholehto

Toijalan Näyttämön monivuotinen toive uudesta katetusta katsomosta on nyt täyttynyt. 240-paikkainen katsomo on valmis ja odottaa ensi-iltaa.

– Olemme todella iloisia, että kaikki on mennyt hyvin. Lempääläläinen arkkitehtitoimisto Kimmo Linnovaara piirsi sen toiveidemme mukaiseksi. Katsomon on rakentanut Tujunen Yhtiö avaimet käteen-periaatteella, kertoi Toijalan Näyttämön puolesta yhteysmiehenä toiminut Pasi Rantanen. Katsomon hinta-arvio oli 150 000 euroa, josta osa on tullut avustuksena Ely-keskukselta ja loput Toijalan Näyttämön omista varoista.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?