Akaan pääkirjasto pitää ovensa kiinni lauantaisin

Akaan pääkirjasto, Sirkka-Liisa Koivisto
Sirkka-Liisa Koivisto on pettynyt siihen, että Akaan pääkirjasto pitää jatkossa lauantaisin ovensa kiinni.

Akaan pääkirjaston aukioloajat lyhenevät 29.5. alkaen. Jatkossa pääkirjasto on auki maanantaista keskiviikkoon kello 12–19 ja torstaista perjantaihin kello 10–16. Aattopäivinä pääkirjasto on ainakin tämän vuoden loppuun asti auki kello 10–15. Lauantain aukiolo poistuu kokonaan. Viimeinen lauantai, jolloin pääkirjasto pitää ovensa avoinna on 13. toukokuuta.

Akaan kirjastotoimenjohtaja Timo Tammisen mukaan pääkirjaston aukioloaikoja täytyy lyhentää Akaan valtuuston vuonna 2015 hyväksymässä talouden tasapainottamispaketissa vaadittujen kirjastoja koskevien henkilöstövähennysten takia. Tällä hetkellä pääkirjastossa työskentelee kuusi työntekijää, mutta henkilöstömäärä putoaa neljään yhden työntekijän jäädessä eläkkeelle kesäkuussa ja toisen marraskuussa.

– Jos ei mitään ihmisiä mistään saada, en minä pysty pitämään pääkirjastoa kuutta päivää auki neljällä ihmisellä. Lisäksi suurimman osan aikaa meitä on lomien takia kesällä kolme, Tamminen harmittelee.

Akaan pääkirjasto, Kati Ratala
Akaan pääkirjastossa työskentelevä Kati Ratalan mielestä kirjaston kuuluu tarjota asiakkailleen lähipalvelua.

Akaan pääkirjastossa asioiva Sirkka-Liisa Koivisto on pettynyt kuullessaan lauantain aukiolon poistumisesta. Hän ehdottaa, että kirjasto pidettäisiin suljettuna jonakin muuna päivänä kuin lauantaina.

– Täällä käy paljon porukkaa lukemassa lehtiä ja lainaamassa kirjoja. Lauantai on ollut perheellisille tärkeä päivä käydä kirjastossa, siksi ovien pitäminen kiinni lauantaisin on huono ajatus, Koivisto tuumii.

Pääkirjaston henkilökuntaan kuuluva Kati Ratalakaan ei ole asiaan tyytyväinen.

– Minua lievästi sanoen harmittaa. Jos asia olisi henkilökunnasta kiinni, tällaiseen ei mentäisi, mutta raha tässä puhuu. Minusta kirjaston kuuluu tarjota asiakkaille palvelua, ja nimenomaisesti lähipalvelua, Ratala toteaa.

Akaan pääkirjasto, TimoTamminen
Kirjastotoimenjohtaja Timo Tamminen kertoo, että pääkirjaston aukioloaikojen supistamisen takana ovat säästöt.

Viialassa voi lainata ja palauttaa automaatilla

Viialan kirjastossa Vilkussa on reilun viikon ollut käytössä kirjojen lainaus- ja palautusautomaatti. Laitteen käyttöä varten kirjaston asiakas tarvitsee kirjastokortin ja tunnusluvun, jota käytetään myös PIKI-verkkokirjastossa. Mikäli asiakkaalla ei ole tunnuslukua tai se on unohtunut, saa sen käyttöönsä kirjaston lainaustiskiltä.

Laitteen käyttö on yksinkertaista; ensin kirjastokortti skannataan, sen jälkeen tunnusluku näpytellään tietokoneruudulle, jonka jälkeen lainattavan aineiston viivakoodi skannataan. Aineistoa palauttaessa asiakkaan tarvitsee vain skannata kirjan tai muun aineiston viivakoodi ja palauttaa se laitteen ohjeen mukaan joko vieressä olevaan hyllyyn tai palautuksille varattuun laatikkoon. Mahdolliset myöhästymismaksut menevät asiakkaan tietoihin ja ne maksetaan joko lainaustiskillä tai verkkokirjastossa.

Viialan kirjasto Vilkku, Kari Leinamo
Urjalalainen Kari Leinamo käytti lainausautomaattia ensimmäistä kertaa.

Vilkussa on myös toinen automaatti, mutta toistaiseksi sillä voi ainoastaan lainata aineistoa. Palautusominaisuuden lisäämistä siihen harkitaan tarpeen mukaan.

– Lainaus- ja palautusautomaattia ovat lähinnä käyttäneet asiakkaat, jotka ovat muissa kirjastoissa tottuneet käyttämään sellaista. Lisäksi lapset ovat olleet innokkaita käyttäjiä ja muutamat seniorikansalaiset ovat kiinnostuneet asiasta, kertoo kirjastonjohtaja Tarja Korhonen Vilkusta.

Kirjojen ja muun aineiston lainauksen ja palautuksen voi halutessaan edelleen hoitaa perinteiseen tyyliin lainaustiskillä.

Urjalalainen Kari Leinamo on innokas kirjastojen käyttäjä, jolla omien sanojensa mukaan on kirjastokortteja vaikka kuinka monta. Leinamo käyttää Viialan kirjaston palveluja säännöllisesti, sillä sieltä löytää sellaista kirjallisuutta, jota Urjalan kirjastossa ei ole.

– Kaikki lainausautomaatit ovat jokaisessa kirjastossa erinäköisiä. Tämän käyttäminen on näköjään helppoa, ensimmäistä kertaa Vilkun automaattia käyttävä Leinamo tuumii.

 

Vilkussa otetaan käyttöön laajennetun aukiolon malli

Kirjastotoimenjohtaja Timo Tammisen mukaan Viialan kirjastossa Vilkussa odotellaan kirjastotalon tilojen palautumista normaaliin kirjastokäyttöön. Toistaiseksi osa kirjastosta toimii sisäilmaongelmista kärsivän Viialan Keskustan koulun oppilaiden väistötiloina.

– Kun tilat palautuvat kirjaston käyttöön, alamme miettiä miten niin sanotun laajennetun aukiolon mallia päästään kokeilemaan. Tuossa mallissa asiakkailla on mahdollisuus asioida kirjastossa myös varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella erikseen määriteltyinä aikoina kulkemalla sähkölukitun oven kautta. Tässä täytyy toki ratkaista ja toteuttaa vielä monta teknistäkin asiaa, Tamminen toteaa.

Aukioloaikojen ulkopuolella kirjaston ovesta pääsisi sisään kirjastokortilla kirjautumalla, jolloin ovesta kulkeneen asiakkaan tiedot jäävät talteen. Asiakkaat eivät saa päästää kirjastoon sisälle ylimääräisiä. Kirjaston sisälle on tarkoitus asentaa kameravalvonta, muuten järjestelmä perustuu luottamukseen. Tamminen kertoo lähtevänsä siitä, että asiakkaat ovat tervejärkisiä ja kohtelevat yleistä omaisuutta siististi.

­– Vuodelle 2018 on Akaan taloussuunnitelmassa investoinneissa varaus toteuttaa vastaavaa myös pääkirjastoon. Tämä tietysti sillä varauksella, että varatut rahat säilyvät budjetissa myös uuden valtuuston aikana. Voi olla, että yritämme saada myös lainausautomaatteja Toijalaan. Lisäksi toivomme saavamme sinne pienillä tilajärjestelyillä asiakkaille kokoontumis- ja työskentelytiloja vuoden alussa voimaan tulleen uuden kirjastolain hengessä, Tamminen kertoo.

Tammisen mukaan kokoontumistilaa pääkirjastoon saataisiin kaatamalla näyttelytilan ja sen vieressä olevan huoneen välinen seinä ja siirtämällä näyttelytila käsikirjaston ja tietokonehuoneen paikalle. Tietokoneita siirrettäisiin seinänvierustalle.

Kommentointi on suljettu.