Mäntymäessä maisteltiin lettuja ja muisteltiin piapoa

Heikki Rauhansuu ja Johanna Hyrkäs arvuuttelivat muilta, mitä on piapo.

Heikki Rauhansuu ja Johanna Hyrkäs arvuuttelivat muilta, mitä on piapo.

Viialan maa- ja kotitalousnaiset järjesti jo perinteeksi muodostuneet lettukestit Mäntymäen vanhainkodilla viime torstaina. Letunpaistoon on kokoonnuttu ainakin kymmenenä, jos ei jo viitenätoista kesänä. Kaivattuja apukäsiä tapahtuman järjestämiseen on löytynyt Viialan Martoilta.

Kymmenen litran taikina paistettiin letuiksi viidellä pannulla huvimajaan viritetyillä keittolevyillä. Viialan maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja Maija Kiviranta harmittelee, että tällä kertaa sää ei suosinut ulkona syömistä.

–  Se surettaa – aiemmin vanhukset on tuotu ulos nauttimaan myös ihanasta tuoksusta. Nämähän ovat myös tuoksuelämyksiä, hän muistuttaa.

Talkkunajauhoja ja pitkää piimää

Viialan maa- ja kotitalousnaiset, Viialan maa- ja kotitalousseura

Aune Järvenpään mukaan letut maistuvat aina, kun niitä tarjotaan.

Huvimajan katoksen alla tilaa riitti kuitenkin muutamille asukkaille.

– Totta ihmeessä nämä ovat mukavia tapahtumia, ettei aina vaan ole sitä yhtä ja samaa olemista, Aune Järvenpää toteaa.

Järvenpään mielestä vanhainkodin henkilökunnalta ei voi kuitenkaan vaatia enempää.

– Tämäkin riittää. Kyllä asia on niin, että meitä on liikaa muutaman henkilön hartioille. Hoitajat näkevät paljon vaivaa, mutta täytyy ottaa huomioon, että melkein kaikki asukkaat ovat kuljetettavissa. Harva toimii omin nokkinensa.

Lettukestejä oli ehtinyt jo odottaa Heikki Rauhansuu, joka kertoo osallistuneensa myös vanhainkodin vapputapahtumaan ja makkaranpaistoon. Lettujen lomassa Rauhansuu muisteli Viialan maa- ja kotitalousnaisten Johanna Hyrkkään kanssa piapon syöntiä. Pöytyältä syntyisin olevalle Rauhansuulle ja Loimaa-lähtöiselle Hyrkkäälle piapo oli tuttu herkku, jonka muut tunnistivat paremmin talkkunan nimellä.

– Se oli kesäruokaa – talkkunajauhot ja pitkä piimä. Nimi tulee siitä, että se venyy, Rauhansuu kertoo.

Maa- ja kotitalousnaiset luopui astiastosta

Lettujen paistamiseen osallistuivat muun muassa Kyllikki Mikkola ja Maija Kiviranta Viialan maa- ja kotitalousnaisista sekä Helvi Schuvalow Viialan Martoista.

Lettujen paistamiseen osallistuivat muun muassa Kyllikki Mikkola ja Maija Kiviranta Viialan maa- ja kotitalousnaisista sekä Helvi Schuvalow Viialan Martoista.

Viialan maa- ja kotitalousnaiset on luopunut vuokrattavasta astiastosta. Viialan maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtajan Maija Kivirannan mukaan astiaston säilyttäminen on vaatinut paljon tilaa ja vuokrauskysyntä on vähentynyt. Astiasto myytiin heinäkuussa maa- ja kotitalousseuran jäsenille. Kiviranta on tyytyväinen, että astiat jäivät paikkakunnalle.

– Joukossa oli muun muassa piippuleimaista Arabiaa, upeita paistivateja ja kahvikuppeja sadalle hengelle, Kiviranta kertoo.

Maa- ja kotitalousnaiset arvelevat, että ensimmäiset astiat on hankittu jo seuran perustamisen aikoihin 1940-luvulla ja astiastoa on täydennetty vuosien varrella.

Viialan maa- ja kotitalousnaiset vuokraa edelleen 15 litran kahvinkeitintä kympin päivävuokralla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?