Ysit miettivät tulevia opintoja

Topias Alhon (vas.)  ja Joonas Malisen jatkosuunnitelmat alkavat olla selvillä. Opo Päivi Nurmisen mukaan Viialan yhtenäiskoulun  ysejä kiinnostavat tänä vuonna erityisesti lukio-opinnot.
Topias Alhon (vas.) ja Joonas Malisen jatkosuunnitelmat alkavat olla selvillä. Opo Päivi Nurmisen mukaan Viialan yhtenäiskoulun ysejä kiinnostavat tänä vuonna erityisesti lukio-opinnot.

Kevätlukukausi on vasta alkanut, mutta 9.-luokkalaiset miettivät jo täyttä päätä, missä opiskelevat ensi syksynä. Opinto-ohjaaja Päivi Nurminen Viialan yhtenäiskoulusta kertoo, että jo mennyt syksy on käytetty jatko-opintojen suunnitteluun.

– Osalla on jo selvät suunnitelmat, toisilla miettiminen vielä jatkuu ja jotkut eivät välttämättä tiedä vielä maaliskuussakaan, jolloin haut tehdään, mitä aikovat tehdä, Nurminen kertoo.

Opinto-ohjaajan mukaan kaikki hakevat joka tapauksessa opiskelemaan jonnekin.

– Työelämä ei vielä vedä tämänikäisiä nuoria, joten heillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin mennä opiskelemaan. Toisilla päättäminen kestää kauemmin ja potkua voidaan hakea valmentavasta koulutuksesta, mutta kaikilla on kova tahto eteenpäin.

Lukio vetää Viialan yhtenäiskoulun ysejä

Opinto-ohjaajan mukaan Viialasta haetaan tänä vuonna paljon lukioon. Nykyisiä ysejä lukiokoulutus kiinnostaa enemmän kuin vuoden takaista ikäluokkaa, jonka keskuudessa veto ammatilliseen koulutukseen oli suurta.

– Akaan lukio on edelleen suosikki. Yksittäisiä oppilaita voi hakea lukioon Valkeakoskelle, mutta se ei ole kauheasti vetänyt Viialasta. Myös Tampereen lukiot ja nimenomaan niiden erikoislinjat houkuttelevat porukkaa. Osa haluaa lähteä Tampereelle, kun joka tapauksessa joutuu kulkemaan. Yhteydet ovat aika hyvät ja monen vanhemmat käyvät töissä Tampereella, Päivi Nurminen toteaa.

Nurminen muistuttaa, että nuoret ovat rohkeita lähtemään omaa kotikuntaa kauemmas ja monella olevan jo kavereitakin muualla Pirkanmaalla.

Viialan yhtenäiskoulun 9C-luokka harjoitteli perjantaina yhteishaun sähköistä hakua. Topias Alho aikoo hotelli- ja ravintolalinjalle Treduun ja Joonas Malinen Akaan lukioon.
Viialan yhtenäiskoulun 9C-luokka harjoitteli perjantaina sähköistä yhteishakua. Topias Alho (vas.) aikoo hotelli- ja ravintolalinjalle Treduun ja Joonas Malinen Akaan lukioon.

– Jonkin verran on ollut myös muuttoliikettä. Osa perheistä muuttaa tässä vaiheessa Tampereen suuntaan, jolloin on luonnollista, että hakeudutaan sinne myös opiskelemaan.

Ammatillisen koulutuksen aloista Viialassa kestosuosikkeja ovat autoala ja liiketalous.

– Suurin osa ammatilliselle puolelle suuntautuvista hakee Valkeakoskelle. Muutama hakee Treduun ja yksittäisiä oppilaita Ammattiopisto Tavastiaan Hämeenlinnaan. Tänä vuonna pysytään lähialueilla, kukaan ei taida olla hakeutumassa muualle Suomeen, Päivi Nurminen kertoo.

Nykyiset Viialan ysit ovat käyneet jo kahdeksannella luokalla tutustumassa lukiokoulutukseen Akaan lukiossa, ja lukioon hakevat vierailivat siellä uudelleen tammikuun alussa. Valkeakosken ammattiopistossa Viialan ysit kävivät marraskuussa. Opinto-ohjaajan mukaan oppilaat ovat käyttäneet myös hyväksi mahdollisuutta käydä tutustumassa muihin oppilaitoksiin.

Mieluummin käytäntöä kuin teoriaa

Viialan yhtenäiskoulun 9C-luokan Topias Alholla ja Joonas Malisella jatkosuunnitelmat alkavat olla jo selvillä. Samalla luokalla oleva Carita Tuominen puntaroi vielä eri vaihtoehtoja.

Kokiksi aikova viialalainen Topias Alho suunnittelee hakevansa Treduun hotelli- ja ravintola-alalle. Oppilaitos sijaitsee Tampereella lähellä Tullintoria. Topias mietti myös lukio-opintoja.

– Valintaan vaikutti se, että minua ei kiinnosta enää pelkät teoriaopinnot ja se, että istuisin lukiossa vaan koulunpenkillä. Hotelli- ja ravintola-ala tuntui ammatillisista aloista kaikkein mielenkiintoisimmalta.

Ruuanlaitto on kiinnostanut Topiasta pienestä pitäen, minkä takia valinta tuntui luontevalta.

– Kotona saatan laittaa perheelle ruuat silloin tällöin. Peruspastat ja -spagetit syntyvät helposti ja jälkiruuaksi vaikka pannacotta.

Tampereelle Topias aikoo kulkea Tampereella töissä käyvän isänsä kyydissä sekä junalla.

Lähelle hyvään peruslukioon

Joonas Malinen Kylmäkoskelta hakee Akaan lukioon. Mielessä ehti käydä myös Lempäälän lukio, jossa Joonaksella on kavereita, mutta vierailu Akaan lukioon sinetöi valinnan.

– Akaan lukio on lähellä ja hyvä peruslukio, Joonas perustelee.

Koulumenestys ja tulevaisuudensuunnitelmat korkeakouluopinnoista ovat viitoittaneet tien lukioon.

– Lukion kautta korkeakouluun pääsee paremmin, Joonas toteaa.

Kielitarjonta houkuttelee Tampereelle

Viialalainen Carita Tuominen aikoo lukioon Akaata pidemmälle. Caritaa kiinnostavat lukiot, joissa on runsas kielivalikoima. Ruotsin ja englannin lisäksi hän haluaisi opiskella saksaa, venäjää, espanjaa ja japania.

– Tampereen lukioista ainakin Tykki ja Klasu ovat kiinnostavia kielien suhteen. Tykissä olisi myös ilmaisutaitoa, Show Teamissa tanssia harrastava Carita miettii.

Carita on tutustunut myös Tampereen lyseon lukion Eurooppa-linjaan, mutta yhteiskuntapainotus ei tuntunut omalta jutulta. Erikoislukioihin hakua silmällä pitäen Caritan tavoitteena on nostaa keväällä arvosanoja.

– Minulla on ollut lukiovalinnan suhteen vähän enemmän miettimistä, kun on keskiverto keskiarvo. Täytyy pohtia, mihin on mahdollisuus päästä ja mikä kiinnostaa.

Pidemmällä tähtäimellä Caritaa kiinnostavat yliopisto-opinnot.

Yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen on 23.2.–15.3. Valinnat julkistetaan aikaisintaan 16.6.

Kommentointi on suljettu.