Vanhan apteekin henki synnytti Hullun koiran

Akaalainen Tuulia Matilainen julkaisi tänä vuonna ensimmäisen kaunokirjallisen teoksensa. Hullu koira on virolaiseen apteekkariin ja hänen kohtaloonsa perustuva tarina, joka on istutettu henkimaailmaan ja Viron historiaan ja nykypäivään.

Aiemmin muun muassa lapsiperheen rutiineista kirjoittanut akaalainen Tuulia Matilainen julkaisi tänä vuonna teoksen Hullu koira, jossa henkimaailma yhdistyy Viron historiaan ja yksittäisen ihmisen tarinaan.

Aiemmin muun muassa lapsiperheen rutiineista kirjoittanut akaalainen Tuulia Matilainen julkaisi tänä vuonna teoksen Hullu koira, jossa henkimaailma yhdistyy Viron historiaan ja yksittäisen ihmisen tarinaan.

Apteekkari Rudolf Matsin vangittiin vuonna 1941 ja kuljetettiin Leningradin kautta Siperiaan ammuttavaksi. Vaimo ja kolme pientä tytärtä jäivät Viroon, ja Matsinin apteekki kansallistettiin, mutta vuonna 1929 rakennettu apteekkirakennus jäi pystyyn. Saman talon Tuulia Matilainen osti miehensä kanssa vuonna 2011.

– Kun ostimme Apteekin, kuulin jossain vaiheessa entiseltä omistajalta Rudolf Matsinin nimen ja traagisen kohtalon. Tarina on Virossa tosi tavallinen, mutta jollain tavalla se alkoi tulla minulle eläväksi ja vaivaavaksi, Matilainen kertoo.

Kertomus ihmisen ainutkertaisuudesta

Tuulia Matilaisella ei ollut mahdollisuutta lähteä tutkimaan Matsinin taustoja, mutta Virossa on yrityksiä, jotka selvittävät muun muassa kadonneiden ja kyyditettyjen kohtaloita. Matilainen otti yhteyttä yhteen firmaan, teki toimeksiannon ja sai paljon melko tarkkaakin tietoa.

– Jos olisin tehnyt lisäpyynnön, olisin varmaan saanut kuulustelupöytäkirjatkin.

Matilainen myös luki muuta kyydityksiin ja Viroon liittyvää historiaa. Myöhemmin hän sai Rudolf Matsinin tyttärentyttären yhteystiedot ja kysyi, voisiko hän kirjoittaa Rudolfista.

– Tyttärentytär vastasi, että se olisi suuri kunnia. Se oli minulle tärkeää, koska halusin käyttää Rudolf Matsinin henkilöä mutta en niin, että se olisi ikään kuin varastettu.

Matilainen ei halunnut kirjoittaa Matsinista varsinaista elämäkertaa. Aluksi kirjasta oli kuitenkin tulossa enemmän dokumentaarinen, mutta sitten Matilainen muisti kuulleensa tarinan naisista, jotka käyvät rauhoittamassa henkiä. Siihen kehyskertomukseen hän liitti Matsinin ja kyyditykset.

– Minulle Hullu koira on ennen kaikkea kertomus ihmisen ainutkertaisuudesta.

Taluttaja vie hengen kuolleiden luo

Matilaisen kirjan päähenkilö Lena on taluttaja, joka avaa hengille ovat kuolleiden luo. Kaikki kun eivät osaa kuolemansa jälkeen lopullisesti pois maan päältä. Välillä yhteys henkeen syntyy heti, välillä se vie viikkoja. Rudolfin lisäksi talutettavia on muitakin.44Tuulia Matilainen3

– Aloin miettiä, minkälaisia tarinoita voisi olla. Esimerkiksi yksi henki tuli vasta loppuvaiheessa, koska tunsin, että se pitää vielä liittää mukaan. Kaikkihan ovat aika surullisia tarinoita. Kaikissa hengissä on jotain, mikä heitä pidättelee, Matilainen kuvailee.

Hän on kuullut, että Suomessakin toimii henkien saattajien ryhmiä. Hullussa koirassakin on taluttajat-verkkosivusto, ja eräänä päivänä Matilainen keksi tehdä myös itselleen taluttajat.fi-sivut.

– Sain idean kerran työmatkalla, ja se oli pakko toteuttaa. Välillä pitää tehdä jotain hullua, Matilainen nauraa sivuja esitellessään.

Hän ei itse tunne henkien saattajia, eikä hänellä ole asiasta henkilökohtaisia kokemuksia.

– Mutta ehkä minulla on sen verran taluttajan kykyjä, että olen Rudolfin taluttanut. Tarina ja se, kuinka olen tavallaan kokenut hänen olevan läsnä talossa, on ollut minulle äärettömän syvä kokemus, Matilainen sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?