Työterveyshuolto pakenee virastotalon sisäilmaoireita

Kaupunginhallitus haluaa Akaasian Hakalehtoon

Työterveyshuolto Akaasia ei pysty henkilökunnan ja asiakkaiden sisäilmaoireiden vuoksi jatkamaan toimintaansa entisessä valtion virastoltalossa Toijalassa. Aiemmin samasta rakennuksesta on samasta syystä lähtenyt muun muassa Akaan kaupungin perusturvatoimen johto.

Työterveyshuolto Akaasia ei pysty henkilökunnan ja asiakkaiden sisäilmaoireiden vuoksi jatkamaan toimintaansa entisessä valtion virastoltalossa Toijalassa. Aiemmin samasta rakennuksesta on samasta syystä lähtenyt muun muassa Akaan kaupungin perusturvatoimen johto.

Työterveyshuolto Akaasia on irtisanonut nykyisen toimitilansa vuokrasopimuksen entisessä virastotalossa Toijalan Myllytiellä 1.1.2016 alkaen. Akaasian vt. toimitusjohtajan Marja-Leena Parto-Kosken mukaan sekä Akaasian henkilökunta että asiakkaat ovat saaneet tiloissa sisäilmaoireita.

– Siellä on tullut herkästi erilaisia infektioita. Ärsytystä, silmäoireita, ihottumia ja muita, Parto-Koski kertoo.

Tilat omistaa tamperelainen D-Kulma.

Akaan tekninen toimi on yhteistyössä Akaasian kanssa etsinyt ratkaisua työterveyshuollon uusiksi toimitiloiksi. Tilojen järjestäminen on palveluja ostavan asiakkaan eli Akaan kaupungin vastuulla. Akaan teknisen johtajan Antti Kemin ehdotus tiistaina kokoontuneelle tekniselle lautakunnalle oli, että tilat remontoidaan entiseen Hakalehdon vanhainkotiin. Tekninen lautakunta hyväksyi esityksen, ja sama esitys ehdittiin käsitellä niin ikään tiistai-iltana kokoontuneessa kaupunginhallituksessa. Myös kaupunginhallitus päätti esittää edelleen valtuustolle, että Työterveyshuolto Akaasialle remontoidaan tilat entiseen Hakalehtoon 60 000 eurolla.

Hakalehto on nyt jaettu osiin

Vuosi sitten kaupunki luokitteli koko Hakalehdon purettavien rakennusten joukkoon. Kun asukkaat ovat nyt muuttaneet uuteen Torkonkartanon palvelutaloon, Hakalehto on papereissa jaettu kolmeen osaan. Purettavaksi esitetään B- ja C-osia, ja Akaasia muuttaisi A-osaan.

Antti Kemin mukaan mikään rakennuksen osista ei ole kärsinyt kosteusongelmista.

– Kosteutta sieltä ei ole löytynyt. Sehän on täystiilirakennus. Mutta ilmanvaihto on puutteellinen, täysin onneton.

Hakalehdon vanhainkodin A-osa on nostettu purkulistalta paikaksi, jonne Työterveys Akaasia muuttaisi remontin jälkeen.

Hakalehdon vanhainkodin A-osa on nostettu purkulistalta paikaksi, jonne Työterveys Akaasia muuttaisi remontin jälkeen. Sisäilmasta tehdään mittauksia tälläkin hetkellä.

Kemin mukaan myös B- ja C-osan käyttömahdollisuutta selvitetään, vaikka niitä tuoreella listalla esitetäänkin purettaviksi.

A-osa sijaitsee Hakalehdon entisen pääsisäänkäynnin kohdalla, keittiön ja ruokailutilan vieressä. Antti Kemin mukaan A-osassa tehdään Akaasiaa varten lähinnä pintaremonttia ja tilamuutoksia. Lämpövuotoja tiivistetään, ja ilmanvaihto uusitaan. Teknisen lautakunnan esityslistan mukaan tiloissa hyödynnetään kaupungin omistuksessa olevia ilmanvaihtokoneita.

– Ilmanvaihdon osalta on suora yhteys alakertaan. Nyt sinne tehdään umpiporras, ja iv-konehuone tulee umpiportaan kohdalle, Kemi kertoo.

Kemin esityksen mukaan Akaasian toimitilojen toteuttamiseen voitaisiin käyttää Akaan terveysaseman suunnitteluun varatusta määrärahasta 60 000 euroa. Muutostyön kustannukset aiotaan periä vuokralaiselta eli Akaasialta pääomavuokran muodossa.

Talousarviossa on tälle vuodelle varattu 100 000 euroa Akaan terveysaseman suunnitteluun.

– Suunnittelu on edennyt siten, että kyseisen A-osan osalta voi todeta, että Työterveyshuolto Akaasian sijoittuminen sinne sopii erittäin hyvin kokonaisuuteen. Suunnittelua jatketaan edelleen omatoimisesti siten, että määrärahasta tullaan tarvitsemaan tänä vuonna enintään 30 000–35 000 euroa, Antti Kemi toteaa teknisen lautakunnan esittelytekstissä.

Akaasia tarvitsee terveet tilat

Työterveyshuolto Akaasian vt. toimitusjohtajan Marja-Leena Parto-Kosken mukaan Hakalehdon kunnosta on keskusteltu, ja hän on itsekin käynyt rakennuksessa. Parto-Koski toteaa, että Akaasia luottaa asiassa Akaan kaupunkiin.

– He tietävät, että me emme voi siirtää henkilökuntaa tiloihin, joissa on sisäilmaongelmia. Me tarvitsemme terveet tilat. Jos ongelmia on ollut, he korjaavat ne. He vastaavat siitä.

Työterveyshuolto Akaasia puuttui itse vuosi sitten Akaan kaupungin omistamien rakennusten kuntoon ja sisäilmaongelmiin. Työterveyshuollon erikoislääkäri Satu Rannisto ja työterveyshoitaja Hanna Seppälä totesivat, että parin vuoden aikana yhteydenotot työterveyshuoltoon ovat selvästi lisääntyneet. Suurin syy tälle ovat sisäilmaongelmat ja niistä johtuvat limakalvoärsytykset ja hengitystieoireet.

– Olemme tehneet useita työpaikkakäyntejä ja pitkällä kokemuksellamme todenneet, että iso osa oireista liittyy ilmastoinnin ongelmiin, Rannisto ja Seppälä totesivat tekniselle johtajalle Antti Kemille lähetetyssä kirjeessä.

Myöskään siivouksen taso ei kaupungin rakennuksissa ole aina riittävä.

Työterveys Akaasian edustajat totesivat, että sisäilmaongelmista aiheutuvat sairastumiset ja sairauspoissaolot ovat merkittäviä paitsi inhimillisen kärsimyksen myös talouden näkökulmasta.

– Yksi sairauslomapäivä kuntasektorilla maksaa kaikkine eläke- ja muine maksuineen ja sijaisjärjestelyineen työnantajalle noin 320 euroa.

Kommentit (2)

  1. Timo Vepsäläinen

    Akaan valtuustolla tulee kiirus, sen uuden terveyskeskuksensa kanssa, jos aikovat sen yksin akaalaisilta kerätyiltä verorahoilla rakentaa. Kuntayhtymämallinen SOTE vastaa kaikesta kuntien ko. toiminnasta, myös kiinteistöistä. Kuntayhtymä rakennuttaa tai vuokraa tarvitsemansa tilat tarkoituksenmukaisemmasta paikasta. Kunnan rooli on maksaa väkilukuun ja väestörakenteeseen perustuva könttäsumma. Akaan osaltahan tuo könttäsumma on tuomassa jopa melkoiset säästöt heti voimaantultuaan. Hämäläisestä hitaudesta on joskus hyötyäkin.

  2. Timo Vepsäläinen

    SOTE-asioissa kunnat eivät uskalla tehdä juuri mitään. Toisen asteen koulutuksen järjestämisessä järkevästi ei toivoakaan. Eipä kauttaan päättävä eduskunta kovin korkeaa arvosanaa työstään ansaitse. Isommat julkiset investoinnit ovat siis jäissä ihan vaan puoluepolitikoinnin vuoksi. Ketähän sitä kehtaisi äänestää, että ilkiäis ihteensäkin peilistä katsoa vielä vaalien jälkeenkin?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?