Puutarhan kauneus yllätti Pätsiniemen bloggaajan

Kymmenet tuhannet seuraavat Niina Tapojärven asuja ja talon remonttia

Niina Tapojärvi ei luovu tyylistään edes kotona Anni-vauvan kanssa ollessaan. Remonttipäivinä muotiblogiin päivitettävät ja tarkkaan valikoidut asut vaihtuvat kuitenkin verkkareihin.

Niina Tapojärvi ei luovu tyylistään edes kotona Anni-vauvan kanssa ollessaan. Remonttipäivinä muotiblogiin päivitettävät ja tarkkaan valikoidut asut vaihtuvat kuitenkin verkkareihin.

Pätsiniemen idyllisellä asuinalueella sijaitsevan, vuonna 1941 rakennetun puutalon ulko-ovessa on kolkutin. Ovelle kipaiseva Niina Tapojärvi on pukeutunut mustavalkoraidalliseen hameeseen, mustaan toppiin, keltaiseen neuletakkiin ja kaulaa koristavat helmikaulukset. Hiukset on kammattu, kasvot meikattu ja lempisuunnittelijan pinkit kengät nököttävät sievästi vieretysten yläkertaan johtavilla rappusilla.

Vastaan astelee Nöpö-kissa, temperamenttinen ja arvonsa tunteva kissavanhus, jolle on syytä antaa tilaa. Keittiön lattialla sitterissä köllöttelee heinähelteillä syntynyt Anni-tytär, joka komentaa äitiään vauhdittamaan banaanisoseen lusikointia. Puuhellan edustan laatoitus on maalattu turkoosilla maalilla, ja keittiöstä avautuu näkymä makuuhuoneeseen, jonka seinän tapettikehyssommitelma on talon uusimpia sisustushankkeita. Kuvasta puuttuu vain Tampereella työpäiväänsä viettävä aviomies Saku, joka yleensä kuvaa Niinan blogin päivän asut.

Viialaissyntyinen Niina Tapojärvi, 34, perusti vuonna 2007 hetken mielijohteesta muotiblogin, joka on ollut siitä asti Suomen seuratuimpia. Nyt Olivia-lehden sivuilla ilmestyvällä Nelliinan vaatehuone -blogilla on perustajansa mukaan jopa 70 000 seuraajaa, ja sivuilla on yhteensä satoja tuhansia latauksia.

Vuosi sitten keväällä Niina Tapojärven runsasta vaate- ja kenkäkaapin sisältöä esittelevä blogi sai rinnalleen Pätsiniemi 37800 -blogin, jossa Tapojärvi esittelee perheen hankkiman rintamamiestalon remontin ja sisustamisen etenemistä.

Sekä talon emäntä että talon sisustus näyttävät juuri samanlaisilta kuin blogien idyllisissä ja herkullisen värikkäissä kuvissa.

– Miksi pitäisi käyttää kotiverkkareita nyt kun on äitiyslomalla, jos ei ole niitä tähänkään päivään asti käyttänyt? Yhdet maalausverkkarit mulla kyllä on. Mä pukeudun aina näin. No, nämä helmikaulukset laitoin sinua varten, selvittää Niina Tapojärvi.

Tapojärvi uskoo, että hänen blogiensa suosio perustuu ennen muuta arkisiin huomioihin, joista hän kirjoittaa päivän vaatevalintojensa tai sisustusideoidensa rinnalla. Lukijoiden tai latausten määrää ei bloggaaja kuitenkaan halua ajatella, tai ”iskee paniikki.”

– Viehätys on varmaan siinä, että kerron tavallisia asioita elämästäni. Jos joku näkee mun mekot tai tapetit, se on mulle ihan sama. Olen blogissani melko sulkeutunut, enkä ole oikeasti kertonut itsestäni tai perheestäni tuolla mitään. Olen tosi ujo. Siksi esimerkiksi kameraan katsominen on edelleen ihan tuskaa, vaikka olen tehnyt tätä hommaa jo vuosia, Tapojärvi paljastaa.

Niina Tapojärvi tykkää vanhoista esineistä ja itse tehdyistä sisustusjutuista. Makuuhuoneen lamppu on lapsuudenkodista ja taulukolllaasi on värkätty tapetinpaloista.

Niina Tapojärvi tykkää vanhoista esineistä ja itse tehdyistä sisustusjutuista. Makuuhuoneen lamppu on lapsuudenkodista ja taulukolllaasi on värkätty tapetinpaloista.

Kuukausipalkkaa ja tapetit lahjaksi

Niina Tapojärvi saa muotiin keskittyvästä pääblogistaan kuukausipalkkaa, jonka summaa hän ei muiden kuukausipalkalla kirjoittavien bloggaajien tapaan kerro sopimuksen sisältöön vedoten. Lisäksi Niina Tapojärvi voi saada palkkioksi blogissa esittelemiään vaatteita, kenkiä, kodin tekstiilejä tai astioita.  Tällaisia yhteistyöpostauksia Niina Tapojärvi kirjoittaa kuitenkin vain noin 1–2 kertaa kuukaudessa.

– Haluan, että lukija voi valita, haluaako hän lukea mainossisältöä, ja siksi mainitsen siitä aina heti blogipostauksen alussa.

Tapojärven varsinainen leipätyö, josta hän on parhaillaan vanhempainvapaalla, on tamperelaisessa it-firmassa.

Kuinka paljon Pätsiniemen talon remontista tai sisutuksesta on kiittäminen blogien yhteistyökumppaneita?

– Tapettiyhteistyö on oikeastaan yksi isoimmista jutuista. Kun tykkään vanhoista huonekaluista ja tavaroista, niin niiden kanssa on vähän vaikeampaa.

Monet Tapojärven kodin esineistä, kuten eteisen puukehyksinen peili ja kitschit messinkiset kynttilänjalat ovatkin löytöjä akaalaisilta kirpputoreilta.

– Löytämisen riemulle ei voi laittaa hintaa, ja osa viehätystä onkin siinä, etteivät kaikki asiat ole heti valmiina. En voisi kuvitellakaan, että ostaisin kerralla sellaisen yhtenevän olohuoneen kalustuksen jostain huonekaluliikkeestä.

Maapalloneulatyyny on kirppislöytö.

Maapalloneulatyyny on kirppislöytö.

Yhteistyökumppaneikseen Niina Tapojärvi kertookin hyväksyvänsä vain sellaisia suunnittelijoita tai valmistajia, joiden tavaroista hän itse pitää. Tammikuisena keskiviikkona olohuoneen pöydälle on katettu Iittalan uusimpia astioita, joita Tapojärven on määrä kuvata blogiinsa.

– Kiitolinjan pojat hakevat astiat pois, kun olet saanut ne kuvattua. Mutta nuo ovat taas sellaisia kippoja, jotka tekisi mieli hankkia omaan kaappiin.

Tutuksi naapurin kanssa

Toijalan Pätsiniemen talon Tapojärvi kertoo löytäneensä asuntovälityssivustoilta vähän kuin vahingossa.  Itseään myös blogissaan imurointineurootikoksi nimittävä Tapojärvi kertoo olleensa myös taloa etsiessä tarkka. Seulan läpi valikoitui vain todella kiinnostavia kohteita.

– Kävimme katsomassa vain yhtä taloa tätä aikaisemmin. Tämä löytyi kuitenkin vähän vahingossa, kun laajensin hakuehtoja. Talossa oli oikeastaan yksi huone vähemmän kuin mitä toivoimme, mutta lisähuone löytyi sitten tuosta punaisesta piharakennuksesta.

Betoninen kerrostaloasunto Tampereen Amurissa sai jäädä, ja Toijalan-talon paras yllätys oli sen puutarha, jossa on riittänyt ihmeteltävää viiniköynnöksistä ja -rypäleistä lähtien. Perennat, ruusupensaat ja muun muassa karhuvatukat ovat tarjonneet antiaan ihmetykseen asti.

– Piha on talossa asuneen puutarhurin suunnittelema, ja se on kuin unelma.

Monin osin vuosien varrella peruskorjatussa talossa Niina Tapojärvi ja miehensä ovat keskittyneet Niinan lempipuuhaan eli pintaremonttiin ja sisustamiseen, ja suurin osa töistä on tehty itse.

– Vauvan kanssa vauhti on vähän hidastunut. Anni nukkuu hienosti koko yön, mutta päivällä hän sitten tykkää olla hereillä ja seurustella. Ei siinä oikein tapetteja revitä, jos vauva nukkuu vartin päiväunet, ja taloblogia päivitän oikeastaan vain sunnuntaisin, Tapojärvi naurahtaa.

Parhaillaan meneillään on yläkerran vinttihuoneiden kunnostaminen, sillä muoti-intoilijan vaatteet ja kengät vaativat paljon tilaa. Yläkerran porrastasanteen ompelunurkkaus sen sijaan on jo kovassa käytössä, vaikka yläkerran kaksi varsinaista huonetta toimivatkin vielä varastohuoneina.

– Taloblogi päättyy sitten joskus, kun talon remppakin päättyy. Uskon, että pystyn ihan täysin katoamaan, jos joskus lopetan molemmat blogini. Toistaiseksi palaute on ollut kokolailla positiivista, ja ne jotka ovat tykänneet lukea kirjoituksiani, ovat tulleet kaupungilla halailemaan ja kiittelemään.

Bloggaajayhteisön kautta tuore äiti tutustui myös naapurissa asuvaan kahden lapsen äitiin.  Blogi on toiminut myös sosiaalistavana välittäjänä muualta muuttaneiden uusien kaupunkilaisten kohdalla.

– Naapuriini tutustuin yhden blogitutun yhyttämänä, ja kun yksi blogikavereistani muutti Toijalaan, esittelin hänet lapsuudenystävilleni, Tapojärvi kertoilee.

Myös Tapojärven sähköpostiin on tullut muutamia kyselyjä siitä, miten täysin kaupunkilaiseksi itseään kuvaileva muoti-intoilija on sopeutunut akaalaiseen maalaiselämään.

–  Mielikuva maalla asum

Viialassa syntyneen Niina Tapojärven muotiblogia ladataan parhaimmillaan 70 000 kertaa,

Viialassa syntyneen Niina Tapojärven muotiblogia ladataan parhaimmillaan 70 000 kertaa,

isesta voi muuttua blogini kautta, ja monet ovat ainakin lausuneet haaveilevansa itsekin puutaloasumisesta täällä Toijalassa.

Viialassa syntynyt Niina Tapojärvi osti aviomiehensä kanssa puutalon Toijalan Pätsiniemestä keväällä 2014. Puutalon remonttia käsittelevä Nelliinan puutalo -blogi nousi heti ilmestyttyään suomalaisten blogien kiinnostavimpaan kärkeen.

Niina Tapojärvi osti aviomiehensä kanssa puutalon Toijalan Pätsiniemestä keväällä 2014. Puutalon remonttia käsittelevä Nelliinan puutalo -blogi nousi heti ilmestyttyään suomalaisten blogien kiinnostavimpaan kärkeen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?