Tämä on tositarina Juuan kunnan terveyspalveluiden ulkoistamisesta ja siitä, kuinka kunnan päättäjät ottivat lusikan kauniiseen käteensä.
Muutama vuosi sitten Juuka kilpailutti terveyskeskuspalvelunsa. Tarjouskilpailun voitti Coronaria Hoitoketju Oy. Kakkoseksi tuli Attendo Terveyspalvelut, joka alalla vallitsevan tavan mukaan valitti markkinaoikeuteen.
Coronaria ei pystynyt täyttämään sovittua palvelutasoa muun muassa lääkäreiden määrässä. Kunta sanoi sopimuksen irti. Coronaria, totta kai, valitti vetoomustuomioistuimeen. Juristin palkkaus maksoi kunnalle kymmeniä tuhansia.
Attendo sai nyt puolestaan terveyskeskuksen hoitoonsa vetämättä tietenkään valitustaan tuomioistuimesta pois. Juuan kunnalla oli siis kaksi oikeudenkäyntiä yhtä aikaa. Virkamiehet ja juristit tekivät töitä juttujen takia aikaa ja rahaa säästämättä.
Tikut menivät ristiin Attendonkin kanssa, ja Juuka päätti ottaa terveyskeskuksen palvelut omaan hoitoonsa. Nyt on ostopalvelusopimukset saatu onnistuneesti purettua, lääkärivakanssit täytettyä ja ensi vuodelle ennakoidaan 800 000 euron nettosäästöä. MOT.
Viime vuosina on toistasataa kuntaa tai kuntayhtymää ottanut ulkoistamansa palvelun takaisin omaan hoitoonsa. Syynä ovat olleet kustannusten nousu ja palvelutason huono laatu. Akaassakin luovutaan usein säästöjen takia ostopalveluista ja tehdään omana työnä.
Ihmettelin Suomen Yrittäjien sote-lausuntoa (AS 22.10.). Se poikkesi puolueiden kesken keväällä tehdystä sote-sopimuksesta samalla tavalla kuin kokoomuksen viimeaikaiset irtiotot. Puolueiden puheenjohtajien vahvistama sopimus pitää yksityisen hoivapalveluiden aseman entisellään. Parlamentaarinen ohjausryhmä on ollut yksimielinen myös lakia sorvattaessa.
Suomen Yrittäjät on pk-yrittäjien edunvalvoja. Minäkin haluaisin, että Akaassa olisi pieniä, yksityisiä hoivapalveluiden tarjoajia enemmän. Valitettavasti näyttää siltä, että isommat syövät pienemmät.
Kansainväliset, pääomasijoittajien omistamat hoivayritykset, jotka eivät juuri maksa veroja, kasvattavat markkinaosuuttaan pk-yrittäjien kustannuksella. Ne voittavat kilpailutukset tai ostavat pienempiä. Siinä on Suomen Yrittäjien jäsenyritys ahtaalla varsinkin jos sote-uudistus menee järjestön ja suuryritysten ynnä kokoomuksen toiveen mukaan.
Pirkanmaan Yrittäjien varapuheenjohtajan Janne Vuorisen perustelut eivät kokemusten mukaan oikein vakuuta. Valinnanvapauden lisääntyminen koskee lähinnä varakkaita siinäkin tapauksessa, että ”raha seuraa asiakasta”. Siitä on näyttöä oikeiston kehumassa Ruotsin mallissa. Terveyserot ovat kasvaneet, hoidon tasosta on huonoja kokemuksia, hoivayritysten voitot ovat jopa 30 prosenttia, ja ne viedään veroparatiisiin.
Ruotsin yksityiset hoivayritykset pysyvät pystyssä verorahoilla. Ruotsissa ei ole syntynyt alalle pk-yrityksiä, vaan kansainväliset paratiisiyhtiöt valtaavat markkinat. Niin on käymässä myös Suomessa.
Mitä tulee kilpailun avulla saatavaan palvelujen parantumiseen, saatavuuden lisääntymiseen tai edes kustannustehokkuuteen, niin yllä oleva ei tue yrittäjien näkemystä. Nykyisten pk-yrittäjien kannalta Suomen Yrittäjien esitys voi olla jopa tuhoisa.
Aarne Kiuru
Kommentointi on suljettu.