Moni meikäläinen on jäsenenä Lempäälän Seudun Samoojissa

Akaalainen arki-ilta vetten päällä

Maija (vas.) ja Esko Kiviranta ovat kuuluneet Lempäälän Seudun Samoojiin jo parikymmentä vuotta. Pumpparin laavulla evädtystä tarjosivat toissa viikon reissun vetäneet Erkki Penttilä (takana) ja hänen puolisonsa Sanna Laine (toinen oik.).

Maija (vas.) ja Esko Kiviranta ovat kuuluneet Lempäälän Seudun Samoojiin jo parikymmentä vuotta. Pumpparin laavulla evästystä tarjosivat toissa viikon reissun vetäneet Erkki Penttilä (takana) ja hänen puolisonsa Sanna Laine (toinen oik.).

Koska Akaassa ei ole Suomen Ladun jäsenyhdistystä, moni akaalainen kuuluu naapurikuntien retkeily-yhdistyksiin. Lempäälän Seudun Samoojien varapuheenjohtaja Maija Kiviranta liittyi yhdistykseen miehensä Esko Kivirannan kanssa parikymmentä vuotta sitten.

– Viialan työväenopistossa oli silloin retkeilykurssi, ja Hirvialhon koulun biologian opettaja Asta Laine-Eskolin houkutteli minut mukaan. Sillä tiellä ollaan, Viialassa asuva Kiviranta kertoo.

Samoojien toiminta on hänen mielestään mukavaa retkeilyä ja yhdessäoloa. Porukalla on kierretty niin Birgitan polkua Lempäälässä kuin Arajärven luontopolkua Akaassa, käyty lintu- ja sieniretkillä ja parina vuonna myös melottu. Lähiseutujen lisäksi tutuiksi ovat tulleet esimerkiksi Rauma ja Merenkurkku. Uutena lajina piti viime talvena aloittaa lumikenkäily, mutta lumi puuttui kenkien alta.

Melontaretki aloitettiin Tipurin uimarannalta, jossa käytiin läpi kajakki- ja kanoottimelonnan tekniikkaa.

Melontaretki aloitettiin Tipurin uimarannalta, jossa käytiin läpi kajakki- ja kanoottimelonnan tekniikkaa.

Kivirannat uskovat, että moni akaalainen olisi kiinnostunut liittymään Lempäälän Seudun Samoojiin, jos tietäisi sen olemassaolosta.

– Kyllä retkeilyn pariin luulisi riittävän ihmisiä. Kun isot ikäluokat jäävät eläkkeelle, mitä ne tekevät? Esko Kiviranta ihmettelee.

Tasaista vettä ja vehreät maisemat

Toissa viikolla Samoojat meloivat parinkymmenen hengen porukalla Kylmäkoskelta Tipurin uimarannalta Viialan Oopakkaan. Retken veti erä- ja luonto-opas Erkki Penttilä puolisonsa Sannan kanssa.

Kun varuste- ja tekniikkaoppia oli jaettu ensitarpeiksi, kierreltiin kajakeilla ja inkkarikanooteilla tovi Jalanti-järven lahdenpoukamia. Sen jälkeen suunnattiin alavirtaan Tarpianjokea, joka laskee Hämeenlinnasta Urjalan kautta Jalantiin ja siitä edelleen Akaan läpi Jumuseen.

Tarpianjoki alittaa ysitien.

Tarpianjoki alittaa ysitien.

Vehreässä maalaismaisemassa urbanismin läheisyydestä muistuttivat voimalinjat ja ysitien humina siltojen alituksineen. Kymmenet laiturit ja niille rantatöyräitä pitkin johtavat portaat paljastivat mökin tai omakotitalon paikan, vaikka rakennuksia ei aina heti huomannutkaan.

Ruokailutaukoa vietettiin Pumpparin laavulla, ja muutama mutka ja suoranpätkä myöhemmin näköpiiriin ilmestyivät Hukarin talot hienoine pihoineen vasemmanpuoleisella rannalla.

Retki päättyi Viialassa Hämeen Turistiauton kohdalla, missä mlejat rantautuivat ja pääsivät bussikyydillä takaisin Tipurille.

Retki päättyi Viialassa Hämeen Turistiauton kohdalla, missä mlejat rantautuivat ja pääsivät bussikyydillä takaisin Tipurille.

Yhteensä retkelle tuli pituutta noin kahdeksan ja puoli kilometriä. Rantautuminen suoritettiin Hämeen Turistiauton parkkipaikan kohdalla, ja paluumatka Tipurille suoritettiin sujuvasti linja-autolla.

 

Tarpiajoen melontareitti

– Reitti on kokonaisuudessaan noin 45 kilometriä. Lähtee Urjalan Kortjärveltä ja kulkee Kylmäkosken kautta Viialaan, josta järviyhteyksien päässä Toijala sekä Valkeakoski. Melontaa voi myös jatkaa Lempäälään koskireittinä.

– Hidasvirtainen, sopii hyvin myös perheille ja aloittelijoille

– Reitin varrella muutama varottava koski

– Reitti on kulkukelpoinen koko kesän

– Viialassa on Pumpparin alueelle rakennettu reittiin liittyvä laavu

Lähde: http://www.akaa.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikunta/liikuntapaikat/reitteja_ulkoiluun_ja_vesilla/

34Melonta17

Hukarin asuinalue näyttää parhaat puolensa joelta katsottuna.

34Melonta12

Erkki Penttilä sytytti makkaratulet Pumpparin laavulla.

34Melonta11

Pumpparin laavun ranta täyttyi maihin vedetyistä kanooteista ja kajakeista.

34Melonta10

Pumpparin laavun laiturilta pääsi hyvin maihin Erkki Penttilän avustuksella.

34Melonta9

Helteisen päivän ilta-aurinko kimalteli Tarpianjoen pinnassa.

34Melonta15

Lähtö Pumpparin laavulta tarjosi osalle virkistystä.

34Melonta5

Melontaporukka otettiin koolle sillan alle ennen kuin Jalanti vaihtui Tarpianjoeksi.

34Melonta7

Liikennettä oli sekä ysitien sillalla että tällä kertaa myös sillan alla.

34Melonta3

Tekniikka hiottiin kuntoon pienellä kierroksella Jalanti-järvellä.

34Melonta1

Lähtövalmisteluja Tipurin rannassa.

34Melonta19

Pumppari Camping tarjoaa monelle karavaanarille kesänviettopaikan Tarpianjoen mutkassa Viialassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?