Tarttila Jazzissa soivat avaruus ja pikkulinnut

Laulaja Mia Simanainen tuli muutaman päivän varoitusajalla Pauli Ahopellon järjestämän Tarrtila Jazzin esiintyjäksi.
Laulaja Mia Simanainen tuli muutaman päivän varoitusajalla Pauli Ahopellon järjestämän Tarttila Jazzin yllätysesiintyjäksi. Vanhan työväentalon seinillä on Ahopellon maalauksia.

Tarttilan vanhan työväentalon uusi isäntä Pauli Ahopelto oli lauantai-iltana tyytyväinen mies. Rakennuksen uuden ajan ensimmäinen tapahtuma, Tarttila Jazz, toi paikalle kuutisenkymmentä ihmistä. Houkuttimena oli maan eturivin jazz-pianisteihin kuluva Kari Ikonen sekä yllätysesiintyjänä kahden kappaleen ajaksi lavalle noussut laulaja Mia Simanainen.

Myös melodika soi Kari Ikosen saapuessa lavalle.
Myös melodika soi Kari Ikosen saapuessa lavalle.

Muutaman päivän varoitusajalla Tarttilaan tempaistun Simanaisen Käärmelaulu ja Jos oisit ovat hänen Ahava-yhtyeensä ohjelmistoa. Kari Ikonen soittaa myös Ahavassa, ja yhteispeli sujui duonakin.

Ikosen soolo-osuus sisälsi omaa, lainattua ja paikan päällä syntynyttä. Rhodes-sähköpiano ja Moog-analogisyntetisaattori helisivät ja pörisivät sekä vuorovedolla että parivaljakkona. Oman sävynsä historian ensimmäiseen mutta Ikosen alkujuonnon sanoin jokavuotiseen ja jo viisiminuuttiset perinteet omaavaan Tarttila Jazziin toivat esiintymislava eli Pauli Ahopellon ateljeena toimiva työväentalon näyttämö sekä siitä ulos johtava, avoinna ollut ja metsikköön antava takaovi.

Ikosen haaveena lomapaikka Kuusta

Konsertin alkupään vanhaan iranilaiseen melodiaan perustuva improvisaatio sekä Trance Oriental veivät basaaritunnelmiin, joiden syntymistä edesauttoivat näyttämön punaiset verhot. Niiden jälkeen kuullun Tarttilan Tangon Ikonen sävelsi lennosta, ja lentoon kappale myös lähti. Alun Moog-pulputus olisi keväämmällä houkutellut joukon pikkulintuja takaovesta mukaan soidinmenoihin, ja sitä seurannut sävelmaailma pani vilkuilemaan ikkunoista pihalle, josko se ufo kohta laskeutuisi. Kun

Kari Ikonen esiintyi ensimmäisessä Tarrtila Jazzissa Rhodeseineen ja Moogeineen sekä yksin että laulaja Mia Simanaisen kanssa.
Kari Ikonen esiintyi ensimmäisessä Tarrtila Jazzissa Rhodeseineen ja Moogeineen sekä yksin että laulaja Mia Simanaisen kanssa.

Ikonen pani Moogin pyörittämään Veljeni Leinonamieli -elokuvan mieliin tuovaa luuppia ja antoi Rhodesin laulaa sen päälle, sai hieno ja uniikki kappale kruununsa. Varsinaista herkkua.

Yhtä hienosti Moog ja Rhodes soivat Ikosen käsissä hänen A Resort in the moon -kappaleessaan. Soulimpaan Stevie Wonder -pörinään kallellaan olevan vedon kaikista äänistä ei tiennyt, olivatko ne Ikosen synnyttämiä, ajoiko traktori ohi vai narahtiko työväentalon ulko-ovi.

Pauli Ahopelto ei halua, että työväentalon korjauskassaa kartuttavissa tapahtumissa soivat jatkossakaan rock, blues tai tanssimusiikki. Jazz-sanan käyttöäkin hän pohti pitkään ensimmäistä tapahtumaa kasatessaan.

Torstaina 4. syyskuuta entisen työväentalon lavalle nousevat viisikielisine viuluineen Emilia Lajunen ja Suvi Oskala folkin merkeissä.

Pauli Ahopelto (oik.) alias DJ Putkiradio sääteli taajuudet kohdilleen Kari Ikosen keikan alussa.
Pauli Ahopelto (oik.) alias DJ Putkiradio sääteli taajuudet kohdilleen Kari Ikosen keikan alussa.
Paikan päällä synnytetty Tarttilan Tango sai yleisöltä suurimmat aplodit.
Paikan päällä synnytetty Tarttilan Tango sai yleisöltä suurimmat aplodit.