Vanhainkodeissa torjutaan hellettä monin keinoin

Kesän helteet ovat ottaneet monen hyväkuntoisenkin voimille. Vastaava hoitaja Seija Tromstedt Mäntymäen vanhainkodista sanoo, että Mäntymäen asukkaat eivät ole valittaneet kuumuutta.

– Täällä uusittiin ilmastointi pari vuotta sitten, ja melkein joka huoneessa on pöytätuuletin. Juotavaa kyllä kuluu paljon näin helteillä.

Sairaanhoitaja Tuula Kangasniemi kertoo, että helle näkyy lähinnä siinä, että montaa asukasta väsyttää normaalia enemmän, eivätkä nämä jaksa lähteä juuri minnekään. Vanhukset kuitenkin viihtyvät lämpimässä ja ennemmin arkailevat ulos menoa kylmän aikaan.

Vastaava hoitaja Johanna Nironen Tarpiakodista kertoo, että sielläkään asukkaat eivät ole valittaneet kuumuutta. Yleisissä tiloissa on kolme ilmalämpöpumppua, joita käytetään viilennykseen helteillä.

Hakalehdon vanhainkodissa sen sijaan on ollut kuuma kesä. Vastaava hoitaja Hannele Takaniemi sanoo, että tuulettimia ja jäähdytyslaitteita on tarvittu. Nyt tilanne alkaa pikkuhiljaa helpottaa.

– Jäähdytysjärjestelmää ei ole missään Akaan vanhoista vanhainkodeista. Uudessa ryhmäkoti Torkonkartanossa sellainen onneksi on.