Tapani Lampela voitti pronssia Suomen Vammaisurheilun ja -liikunnan VAU:n järjestämissä boccian ulkokenttien SM-kilpailuissa 12.–13. heinäkuuta Tampereella. Mies meni kokeilemaan lajia ensimmäistä kertaa vuonna 2009 jäätyään eläkkeelle ja jäi heti koukkuun harrastukseen.
Hän pelaa sekä Toijalan Eläkkeensaajien että Akaan Seudun Invalidien riveissä. VAU:n kisoissa hän osallistui yleiseen sarjaan ollen sen vanhimpia pelaajia.
– Alkulohkoista pääsi loppukilpailuun kunkin lohkon kolme parasta pelaajaa. Loppukilpailuissa voitin kolme ensimmäistä peliä, mutta sitten vauhti hiipui, Lampela kuvailee pelin kulkua.
Yleisessä sarjassa oli 21 osallistujaa, joten pronssimitalia voi pitää hyvänä saavutuksena. Se oli Tapani Lampelan ensimmäinen henkilökohtainen arvomitali bocciakisoista.
Boccia on petankin tapainen kuulapeli, joka soveltuu pelattavaksi myös pyörätuolista käsin. Lampelalla on kuulovamma, joten hän pelaa jalkaisin.
– Boccia soveltuu hyvin eläkeläisille. Siinä vaaditaan tarkkuutta ja hyviä hermoja. Saan treeneissä parempia tuloksia kuin kilpailuissa, koska niissä ei tarvitse jännittää.
Lampela kehuu treenien hyvää ilmapiiriä, mutta pelaajia voisi olla mukana enemmänkin.
Sosiaalinen peli
Yhdistyksillä on omat pallot, joten pelaamaan pääsee ilman omien pelivälineiden hankkimista.
Palloissakin on eroja, ja kilpailuissa pallot arvotaan osallistujien kesken. Suurempi vaikutus tulokseen on silti sillä, pelataanko sisällä vai ulkona.
– Pidän enemmän sisäpeleistä, koska niissä taidot punnitaan parhaiten. Ulkokisoissa tuuri vaikuttaa tulokseen, jos pallo kimpoaa vaikka kivenmurikasta, Tapani Lampela kertoo.
Talvisin hän pelaa neljä kertaa viikossa, kesäisin kahdesti.
– Kilpailuihin menen aina voittamaan, ja aiomme käydä jatkossa niissä vielä nykyistä useammin.
Olen kilpailuhenkinen, ja kisoissa saa myös uusia ystäviä. Tämä on sosiaalinen, hauska ja mielenkiintoinen peli.
Kunnostaan mies huolehtii muun muassa käymällä lenkillä ja kuntosalilla sekä vetämällä joogaa. Myös kotitalon pihatyöt Toijalan hautausmaata vastapäätä sijaitsevalla tontilla pitävät miehen puuhakkaana.