Sahtikisat saivat uuden kovan tekijän

27Sahtikisat 1
Tiina Saarni teki kisaa varten tämän vuoden ensimmäisen sahtisatsinsa.

Lontilan sahtikonkarikolmikko on saanut kovan nuoren haastajan Akaan perinteisiin sahtimestaruuskilpailuihin. Tapani Knuutila, Esko Niittymäki ja Jorma Inkinen ovat olleet kisan vakiosallistujia jo monena vuonna.

Kurisjärvellä asuva Tiina Saarni osallistui kisoihin viime vuonna ensimmäistä kertaa jääden tuolloin viimeiseksi. Nyt hän jo nappasi toisen sijan viime tiistaina 17. kesäkuuta pidetyissä mittelöissä.

Kaikkiaan Akaa-Seuran järjestämiin kisoihin toi sahtiaan maisteltavaksi viisi kilpailijaa.

Saarni kertoo valmistaneensa sahtia viime vuonna ensimmäistä kertaa.

– Minun piti restonomikoulussa pitää esitelmä suomalaisista perinneherkuista kansainvälisille opiskelijoille. Tein sahtia, jota maistatin heille esitelmän yhteydessä, Tiina Saarni taustoittaa.

Sahtiharrastuksen saloihin hänet perehdytti Tapani Knuutila, joka ei tällä kertaa itse sijoittunut kolmen parhaan joukkoon.

Saarni laittoi sahtiinsa tavallista enemmän humalaa, ja siivilöimisessä oli mukana runsaasti katajaa. Hän hankki alfa-keittimeksi kutsutun armeijan kenttäkeittimen. Siinä sahti kypsyi lempeästi vesihauteessa.

Voitto Jorma Inkiselle

Sahtia ei nykyään mielletä nuorten naisten harrastukseksi.

– Ennen vanhaan naiset keittivät sahtia, mutta miehet ovat nyt omineet tämän harrastuksen. Isäni on pannut olutta, ja olen sitä kautta innostunut myös olutharrastuksesta.

Saarni suosittelee sahtia esimerkiksi liharuokien kyytipojaksi.

– Tein hirvenlihasta hampurilaisia, ja sahti sopi niiden kanssa erinomaisesti. Makea sahti voisi varmaan sopia myös juustojen kanssa nautittavaksi.

Voiton kisassa vei viime vuoden tapaan Lontilan sahtikonkareihin kuuluva Jorma Inkinen. Esko Niittymäki oli kolmas. Tapani Knuutilan lisäksi Jukka Hutko Toijalasta sijoittui kärkikolmikon ulkopuolelle.

Voittajasahti valmistui totuttuun tapaan oman kaivon vedestä.

– Vaikka teen sahdin aina samalla reseptillä, siitä tulee joka kerta erilaista. Sahdin tekeminen on päivän homma. Aloin tehdä tätä satsia vajaa kaksi viikkoa sitten aamulla seitsemältä, ja iltapäivään asti siinä meni.

Jorma Inkisen mielestä sahti on oivallinen seurustelujuoma.

– Sahti sopii etenkin savusaunassa nautittavaksi. Mikäs siinä on kylpiessä, mies myhäilee.

Ei tuomaripeliä

Jokainen osallistuja toi kilpailuihin seurantalo Sampolaan mukanaan tuomarin. Lisäksi Akaa-Seuran puolesta oli yksi tuomari.

Sahteja maistelivat Tapio Pekkala, Markku Tiura, Marko Rantanen, Antti Tuomola, Rauni Niittymäki ja Ahti Kallioinen.

Sahdit todettiin tyylillisesti melko erilaisiksi. Pisteytystä ei tarvinnut pitkään miettiä, vaan nimettöminä maistellut sahdit saatiin arvosteltua nopeasti.

 

27Sahtikisat 2
Tiina Saarni teki kisaa varten tämän vuoden ensimmäisen sahtisatsinsa.
27Sahtikisat 5
Sahdit arvostelivat Tapio Pekkala (vas.), Markku Tiura, Marko Rantanen, Antti Tuomola, Rauni Niittymäki ja Ahti Kallioinen.
27Sahtikisat 4
Sahteja olivat arvostelemassa muun muassa Tapio Pekkala, Markku Tiura, Marko Rantanen ja Antti Tuomola.
27Sahtikisat 3
Akaa-Seuran puheenjohtaja Anni Tiura onnitteli voittaja Jorma Inkistä.