Juhannustunnelmaa vanhuksille

Viialan Mäntymäen vanhainkodin asukkaat saivat nauttia juhannuksen alla torvisoitosta ja grillimakkarasta.
Viialan Mäntymäen vanhainkodin asukkaat saivat nauttia juhannuksen alla torvisoitosta ja grillimakkarasta. Kuva: Sirpa Mikkola.

Viialan Mäntymäen vanhainkodin asukkaat saivat torstaina nauttia perinteisestä juhannusjuhlastaan. Viialan Työväenyhdistyksen naisjaosto on järjestänyt Mäntymäen vanhainkodin asukkaille juhannusjuhlat aatonaattona jo niin kauan etteivät nykyiset toimijat edes tiedä, kuinka pitkä perinne on kyseessä. Normaalisti juhlat vietetään pihalla makkaraa grillaten yhdessä omaisten kanssa Viialan Pyryn torvisoittokunnan soittaessa kesäisiä valsseja. Tänä vuonna jouduttiin tekemään poikkeus ja pitämään juhlat sisällä rankan sateen vuoksi. Osa vanhuksista uskaltautui kuitenkin ulos grillikatokseen ihastelemaan nuotion räiskettä ja haistelemaan raikasta kesäistä ilmaa yhdessä yhdistyksen jäsenten kanssa.
Työväenyhdistyksen järjestämässä juhannusjuhlassa on tarkoitus tuoda keskikesän juhlan tuntua myös vanhainkotiin, jotta myös vanhuksilla olisi mahdollisuus nauttia yhdestä Suomen tärkeimmästä juhlapyhästä. Vanhuksille ja heidän omaisilleen tarjotaan kahvia, kääretorttua ja grillimakkaraa. Tärkeintä on nauttia kiireettömyydestä, kesäisestä säästä ja yhdessäolemisesta.

Nyt kolmantena kesänä Viialan Työväenyhdistys tarjosi juhannusherkut myös Karpinmäen palvelutalon asukkaille. Tätä jo perinteeksi kutsuttua juhannusmuistamista odotettiin kovasti, ja asukkaat muistivat jo aikaisin keväällä kysellä juhannusherkkujaan.

Kurkelanhovin palvelutalolla nautittiin juhannuksen alla Toijalan Valppaan tarjoamista makkaroista. Kuva: Marko Saarikivi.
Kurkelanhovin palvelutalolla nautittiin juhannuksen alla Toijalan Valppaan tarjoamista makkaroista. Kuva: Marko Saarikivi.

Toijalan puolella tällaista perinnettä ei ole vielä ollut. Viialan Karpinmäki kuuluu yhdessä Toijalan Kurkelanhovin kanssa Coronaria hoitoketjuun, joten Toijalan Valppaan nuorisojaosto päätti muistaa myös Kurkelanhovin asukkaita makkaroilla ja tuulihatuilla. Palvelutaloissa asukkaat yhdessä henkilökunnan kanssa herkuttelivat ja viettivät juhannustaan oman aikataulunsa mukaisesti. Vanhusten arki niin palvelutalossa kuin vanhainkodissakin on yleensä samanlaista päivästä toiseen. Tälläiset pienet muistamiset tuovat vanhuksille paljon iloa ja hyvää mieltä sekä auttavat henkilökuntaa luomaan juhlan tunnelmaa.

Saija Roininen