”Viimeinen palvelus Aseman koululle”

Ovensa sulkevalla Kylmäkosken Aseman koululla järjestettiin torstaina viimeistä kertaa perinteiset koulun omat kyykkäkilpailut. Kilpailut järjesteli tänäkin keväänä vuosikymmenien ajan kyykän parissa toiminut Pentti Ehoniemi.

– Tämä oli ikään kuin viimeinen palvelukseni suljettavalle Aseman koululle, Ehoniemi toteaa.

Kokeneemmat pelaajat neuvomassa

Oppilaat saivat ensin harjoitella kyykkää, jonka jälkeen samalla luokalla olevien välillä järjestettiin kilpailut. Voittajat luonnollisesti palkittiin. Voitto ei kuitenkaan selvästikään ollut tärkeintä, vaan pääasia oli itse pelaaminen. Auringon lämmittäessä pilvettömältä taivaalta iloisia naamoja näkyi, oli heitto sitten onnistunut tai ei.

Pelaamassa oli kyykkää ensimmäisiä kertoja kokeilevia, mutta myös jo kyykän konkareita, kuten viime vuonna nuorten sarjassa SM-kultaa voittaneet Miili Inomaa ja Johan Tuominen. Kokeneemmat pelaajat ottivatkin neuvovan ja opettavan roolin, niin myös vajaa pari vuotta kyykkää Ehoniemen ohjauksessa pelannut neljäsluokkalainen Rasmus Hiukkamäki. Hiukkamäen mielestä koululla kilpaileminen on kivaa.

– Kyykkä on mukavaa ja myös riittävän vaikeaa, Hiukkamäki pohtii.

Helppoa olla mukana

Ehoniemen into järjestää tapahtuma teki työn koulun henkilökunnalle helpoksi.

– Pentti organisoi ja delegoi järjestelyt niin hyvin, että oli helppoa olla mukana, Aseman koululla opettava Katja Kärkkäinen kehuu.

Kärkkäisen ja koulunkäyntiavustaja Birgitta Hiukkamäen mukaan tapahtuma oli koululla odotettu, onhan laji oppilaille tuttu edellisistä kerroista.

– Oppilaat ovat kyllä tyytyväisiä. Eipähän tarvitse luokassa istua, Kärkkäinen naurahtaa.

Kyykkää jo 40 vuotta

Kyykällä on Kylmäkoskella pitkät perinteet. Aseman koululla ja sen kentällä on heitetty kyykkää jo noin 40 vuoden ajan. Ehoniemen mukaan näin pitkän ajanjakson ovat mahdollistaneet koulun opettajat, jotka ovat olleet innokkaasti mukana.

Onhan kylmäkoskelle tullut kyykässä paljon menestystäkin, kruununa entisen Aseman koululaisen Veli-Pekka Ehoniemen vuonna 2005 voittama maailmanmestaruus. Tänä vuonna kyykän MM-kilpailut pidetään elokuussa Moskovassa, Venäjällä. Jos hyvin käy, mukana on kaksi Kylmäkoskelta kotoisin olevaa kilpailijaa, kun leikkauksesta toipuneen Veli-Pekka Ehoniemen lisäksi paikkaa havittelee viime vuoden Suomen mestari Anssi Valtonen.

Pelaaminen jatkuu Ehoniemen kentällä

Vaikka Aseman koulu suljetaan, Pentti Ehoniemen mukaan sulkemisella ei ole vaikutusta kyykän harrastamiseen, sillä Ehoniemen kodin yhteydessä olevalla kentällä pidetään harjoituksia jatkossakin.

– Ei koulun lopettaminen vaikuta millään tavalla, kun kuitenkin tuossa puolentoista kilometrin päässä on kilpailukenttä. Me pidämme harjoituksia kesälomallakin joka toisena aamuna siellä. Ahkerimmin harjoituksissa käynyt saa syksyllä palkinnon.

Päälle 80-vuotiaalla Ehoniemellä riittää edelleen voimia ja intoa ohjata nuoria kyykkäharrastajia. Nuoret viihtyvät hyvin Ehoniemen seurassa, ja Ehoniemi nauttii silminnähden sekä lajista että saavutetuista tuloksista.

– Toivotaan, että Pentin työlle löytyy myös jatkaja aikanaan, Birgitta Hiukkamäki toteaa.

Sami Koljonen 

Voittajat palkittiin Aseman koulun kyykkäkisoissa.
Voittajat palkittiin Aseman koulun kyykkäkisoissa.
Nuorissa SM-kultaa voittanut Miili Inomaa oli yksi kokeneemmista kyykän pelaajista.
Nuorissa SM-kultaa voittanut Miili Inomaa oli yksi kokeneemmista kyykän pelaajista.
Aseman koulun oppilaat kokoontuivat viimeistä kertaa pelaamaan kyykkää koulun pihalle.
Aseman koulun oppilaat kokoontuivat viimeistä kertaa pelaamaan kyykkää koulun pihalle.