Viialan Sampola koheni EU-rahalla

50-vuotias Sampola rakennettiin aikanaan talkoilla ja neljän viialalaisen perheen tukemalla lainarahalla.

50-vuotias Sampola rakennettiin aikanaan talkoilla ja neljän viialalaisen perheen tukemalla lainarahalla.

Viialan Sampolan korjaustyöt valmistuivat parahiksi järjestötalon 50-vuotispäiville, vaikka lähestyvää merkkipäivää ei remonttia aloitettaessa edes huomattu.

Toijalan Seutu kirjoitti 11. helmikuuta vuonna 1964 Viialan järjestötalon saaneen nimensä avajaisten alla pidetyssä nimikilpailuissa. Varsinaisessa avajaisjuhlassa kirvesmies Aulis Lehtinen selosti avajaisissa talon rakentamisen vaiheita, ja järjestöveteraani Emil Mäkelä kiitteli rakennustöissä vallinnutta talkoohenkeä.

Vaikka varsinaista juhlaa ei talon kunniaksi 50 vuotta myöhemmin pidettykään, oli korjaustöiden päällysmiehen ja Akaan vasemmistoliiton puheenjohtaja Matti Humalojan viesti talkoolaisille sama. Sen sijaan byrokratian määrä oli Ely-keskuksen kautta hankerahoitusta saaneessa remontissa Humalojan sanojen mukaan kauhea. Hankkeessa edellytettiin, että Sampolasta tulee esteetön. Päänvaivaa aiheutti Humalojan mukaan rakennukseen pääportaikkoon vaadittu luiska.

– Invaluiskan olisi pitänyt olla kymmenen metriä pitkä, jotta siihen olisi tullut vaadittava kulma. Ja yli 10-metriseen ramppiin olisi pitänyt tehdä sitten tasanne. Saimme kierrettyä asian, kun nimesimme rampin papereissa kulkuluiskaksi, jonka kulkuluiskat saimme lahjoituksena.

Sampolaan on nyt esteetön kulku.

Sampolaan on nyt esteetön kulku.

Myös naisten wc:n muuttaminen inva-wc:ksi tuotti ylimääräisiä paperitöitä, ja hankehakemukseen liitettävät kuvat piti piirrättää ammattilaisella.

Sampolan remontin kokonaiskustannukset olivat Humalojan mukaan noin 10 000 euroa, josta Pirkan Helmi ry:n kautta palautuu takaisin yhdistykselle 60 prosenttia.

Remontissa talon vanha peltikatto kunnostettiin ja maalattiin, sokkeli maalattiin ja talon päärapun pylväikkö sekä portaikon laatoitus uusittiin. Lisäksi rakennuksen öljypolttimeen asennettiin sähkövastus ja talon ikkunoihin laitettiin kaihtimet.  Heinäkuun lopulla alkanut hanke saatiin päätökseen helmikuun lopulla.

Haaveena ainakin suihkutilat

Akaan vasemmistoliiton omistuksessa olevan Sampolan käyttöaste on omistajan mukaan korkea. Talon sali on jokaisena arki-iltana vuokrattu Viialan Pyryn showteamille. Päiväsaikaan taloa käyttävät viikoittain myös MLL, eläkeläisten ryhmät ja Toijalan Seudun sydänyhdistys. Perhepäivähoitajat käyttävät salia joka toinen viikko ja vapaaseurakuntalaiset viikonloppuisin. Sampolaa vuokrataan myös yksityiskäyttöön esimerkiksi erilaisiin juhliin.

Käyttäjät ovat toivoneet Sampolaan muun muassa suihkutiloja, joiden rakentamiseen saatetaan Humalojan mukaan hakea vielä joskus lisää tukirahaa.

–  Saunakin olisi kiva, mutta siihen ei Ely-keskukselta rahaa heru.

Salin sekä ruokailu- ja kokoustilan lisäksi rakennuksessa on keittiö.

–  Keittiöön pitäisi uusia lattiat, ja tiskikonekin olisi jo valmiina, jos sille vain saisi paikan. Myös hellat voisi uusia, sillä ne ovat melko vanhat ja kovalla käytöllä, keittiössä voileipiä vasemmistoliiton vuosikokoukseen tehnyt Marjatta Humaloja visioi.

Viialan Sampolan pääportaikkoa, kattoa ja sokkeli uusittiin EU-rahalla.

Viialan Sampolan pääportaikkoa, kattoa ja sokkelia uusittiin EU-rahalla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?