Viialalaissyntyinen tutkijatohtori sulkisi veroparatiisit

Eurovaaliehdokas Sinikka Torkkola uskoo Euroopan vasemmiston nousuun

Vasemmistoliiton eurovaaliehdokas Sinikka Torkkola totesi viime viikolla olevansa yhä sama maailmanparantaja kuin aloittaessaan poliittista uraansa Viialan Sampolassa 40 vuotta sitten.

Vasemmistoliiton eurovaaliehdokas Sinikka Torkkola totesi viime viikolla olevansa yhä sama maailmanparantaja kuin aloittaessaan poliittista uraansa Viialan Sampolassa 40 vuotta sitten.

Tampereen yliopiston tutkijatohtori, yliopiston pääluottamusmies, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen, Tampereen kaupunginvaltuuston 2. varavaltuutettu ja vasemmistoliiton eurovaaliehdokas Sinikka Torkkola, 53, palasi viime viikon maanantaina poliittisille juurilleen. Akaan vasemmistoliiton vuosikokouksessa Viialan Sampolassa vieraillut Torkkola muisteli pitäneensä ensimmäisen poliittisen puheensa saman katon alla 40 vuotta sitten Viialan Demokraattisten nuorten kokouksessa.

– Nostalgista, päivittää Torkkola hetimiten Facebook-sivuilleen.

Kiinnostus poliittiseen toimintaan syntyi Sinikan nuoruudessa enemmän ajan hengen mukaisesti ja aktiivisten kavereiden rinnalla.

–  Olen poliittisesti enneminkin uusherännyt, kun lapsuudenkotini ei ollut mitenkään erityisen poliittinen, vaikka äidinäiti olikin punaorpo.

Vuonna 1980 ylioppilaaksi Toijalan lukiosta kirjoittanut Sinikka Torkkola karisti Akaan pölyt jaloistaan vuonna 1983 lähtiessään opiskelemaan sairaanhoitajaopistoon Tampereelle. Sitä ennen hän ehti kuitenkin työskennellä sekä Viialan vanhainkodilla että Toijalan vaneritehtaalla kaksivuorotyössä.

– Märän vanerin haju on jäänyt vahvasti mieleen.

Kanneoikeuden puolesta

Sinikka Torkkola vaihtoi kuitenkin viiden vuoden jälkeen sairaanhoitajan työt toimittajan opintoihin Tampereen yliopiston yhteiskunnallisessa tiedekunnassa, ja viimeiset 14 vuotta hän on tehnyt erilaisia pätkä- ja silpputöitä yliopiston palveluksessa. Terveysjournalismia käsittelevä väitöskirja valmistui vuonna 2008. Pääluottamusmiehellä on yliopistolla toista tuhatta edustettavaa, joista valtaosa on edunvalvojansa tavoin määräaikaisessa työnsuhteessa.

– Tämä on se syy, miksi olen myös pääluottamusmiehenä ajanut ammattiliittojen kanneoikeutta.  Nytkin työnantajani olisi käräjillä määräaikaisuuksien ketjuttamisesta, mutta työntekijät eivät uskalla ottaa asiaa puheeksi pelkojensa vuoksi, Torkkola valottaa.

Torkkolan vaalipäälliköksi ehdokkaan pyynnöstä lupautunut akaalainen valtuutettu ja PAMin aluepäällikkö Niina Koivuniemi (vas.) ei malta olla mainitsematta Sinikan työnantajan olevan täysin rinnoin kannustamassa ehdokasta Brysseliin.

–   Työnantaja on sanonut, että parempi vain, jos Sinikasta päästään, Koivuniemi heittää.

Meppiehdokas Sinikka Torkkola (vas) piti hyvänä sitä, että EU-lainsäädäntö ottaa yhä enemmän huomioon   sekä ympäristö-ja että sosiaaliset tekijät.

Meppiehdokas Sinikka Torkkola (vas) piti hyvänä sitä, että EU-lainsäädäntö ottaa yhä enemmän huomioon sekä ympäristö- että sosiaaliset tekijät.

Harmaata taloutta vastaan

Työssään tutkijana että toimittajana sekä mittavan järjestöuransa aikana Sinikka Torkkola on ajanut erityisesti terveydenhuollon asioita, jotka nousevat kärkeen myös vasemmistoliiton eurovaalikampanjassa.

Torkkolan mukaan Euroopan unionin ajatellaan suotta olevan etäällä kansalaisten arjesta.

– Mutta siellä päätetään aika paljon meidän arkisista asioista: työstä, verotuksesta, terveydenhuollosta, ympäristöstä sekä ihmisoikeuksista, Torkkola vakuuttelee.

Torkkolan ensisijainen vaaliteema on harmaan talouden kitkeminen, johon hän laskee mukaan myös laillisesti tehdyt veronkierrot, verosuunnittelun ja veroshoppailun eli muun muassa yritysten siirtymisen toimimaan veroparatiiseissa.

–  Ainaisen rahapulasta puhumisen sijaan pitäisi puhua siitä, miten paljon rahaa valuu ohi verotuksen. Niillä tuhannella miljardeilla saisi aika paljon hyvinvointia, Torkkola julistaa ja jakaa sanojensa tueksi kirjanmerkin, jossa summaa on havainnollistettu painamalla ykkösen jälkeen 12 nollaa.

Eurovaaliehdokas tunnustaa olevansa kovan paikan edessä. Kuten Viialan Sampolassa, omien keskuudessa ollaan laajemminkin äärimmäisen EU-kriittisiä, ja osa vasemmiston äänistä lasketaan jo viime vaaleissa sataneen perussuomalaisten laariin.

–  Olen itse äänestänyt aikanaan EU:ta vastaan.  Mutta nyt Euroopan vasemmistossa puhaltavat hyvät tuulet: Euroopan vihreä vasemmisto on kasvamassa kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi, Torkkola povaa.

Vihreän vasemmiston vaalivoitto tarkoittaisi ryhmittymän edustajien määrän kasvavan 67:ään ja EU-parlamentin suomalaisten edustajien määrän nousua jopa kahteen.

–  Minä olisin niistä toinen. Jos kapitalismi on kansainvälistä, niin myös työväenliikkeen pitäisi olla sitä myös, Sinikka Torkkola tokaisee ja saa Niina Koivuniemeltä kannustavat aplodit.

Sinikka Torkkolan akaalainen vaalipäällikkö Niina Koivuniemi kertoo ehdokkaan kiertueaikataulun täyttyvän hurjaa vauhtia. EU-vaalipäivä on sunnuntaina 25. toukokuuta.

Sinikka Torkkolan (vas.) akaalainen vaalipäällikkö Niina Koivuniemi(oik.) kertoo ehdokkaan vaalikiertuekalenterin täyttyvän hurjaa vauhtia. EU-vaalipäivä on sunnuntaina 25. toukokuuta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?