Viialan työttömien toiminta loppumassa

Viialan työttömien yhdistyksen toiminta niin kierrätyskeskuksessa kuin muuallakin uhkaa loppua.
Viialan työttömien yhdistyksen toiminta niin kierrätyskeskuksessa kuin muuallakin uhkaa loppua. Tuoreimmat ulosottoasiat ovat tulleet vireille tämän vuoden tammikuussa.

Viialan työttömien yhdistys eli Wiialan Sentteri ry joutuu todennäköisesti lopettamaan kierrätyskeskuksen ja kaiken muun toimintansa. Yhdistyksellä on Pirkanmaan ulosottoviraston mukaan ulosotossa erilaisia maksuja yli 50 000 euroa. Tämän viikon maanantaina tarkka summa oli 50 527,63 euroa. Saatavat ovat kahden viime vuoden ajalta, ja yhdistyksen jäsenen Taina Luostarisen mukaan vanhempaakin ulosottovelkaa on.

– Viimeksi se oli yhteensä 60 000, mutta summa nousee koko ajan, Luostarinen sanoo.

Wiialan Sentteri ry:n puheenjohtajan Matti Mikkolan mukaan rahat ovat lopussa ja asiat kesken ja tutkimatta. Yhdistyksen toiminnanohjaaja Marju Tuominen kertoi Akaan Seudulle olevansa sairauslomalla eikä halunnut kommentoida tilannetta. Tuomisen mukaan hänen työsopimuksensa on voimassa toistaiseksi.

– Sen katsoo hallitus, mitä tapahtuu, Tuominen sanoo.

Wiialan Sentteri ry:llä on ollut ongelmia taloudenhoidossa ennenkin. Kuten silloin, tälläkin kertaa tilanne tuli Matti Mikkolan mukaan yllättäen.

Soppaa ei enää keitetä Kansankadulla.
Soppaa ei enää keitetä Kansankadulla.

– Aiemminkin on selvitty, mutta nyt näyttäisi vähän siltä, ettei selvitä. Hallitus on kokoontunut useitakin kertoja, mutta asiat eivät ole selvillä.

Ulosotossa on muun muassa työeläkevakuutusmaksuja, työnantajan sosiaaliturvamaksuja, lakisääteisiä tapaturmavakuutusmaksuja, ennakonpidätyksiä, työttömyysvakuutusmaksuja ja yksityisoikeudellisia saatavia. Eniten on maksettavaa Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elolle, joka hakee noin 30 000:tta euroa.

Hallitus vastaa yhdistyksen veloista

Yhdistyslain mukaan yhdistyksen hallitus hoitaa yhdistyksen asioita huolellisesti lain, sääntöjen sekä yhdistyksen päätösten mukaan. Hallitus huolehtii esimerkiksi yhdistyksen kirjanpidon lainmukaisuudesta ja varainhoidon järjestämisestä luotettavasti. Yhdistyksen hallinnon jäsenet, kuten hallituksen jäsen, toimihenkilö tai toiminnantarkastaja, ovat velvollisia korvaamaan vahingon, jonka he ovat tahallisesti tai huolimattomuudesta yhdistykselle aiheuttaneet.

Wiialan Sentteri ry:n jäsen Taina Luostarinen on kertomansa mukaan yrittänyt hallituksen ulkopuolisena ja vapaaehtoisena selvittää asioita. Hänen mukaansa hallitus on ollut sinisilmäinen, ja yhdistyksessä on ollut esimerkiksi aivan liikaa työntekijöitä. Matti Mikkolan mukaan niitä on ollut keskimäärin viisi. Luostarisen mielestä asiat pitää saada käräjille.

– Yksi rikosilmoitus on tehty, mutta se tuli bumerangina. Uusi on tekeillä, ja tästä tulee ihan mahdoton mylläkkä. Nämä ovat ihan tuuliajolla. Tänäänkin oli tilipäivä, mutta kukaan ei maksa palkkoja, Luostarinen totesi viime perjantaina.

Kierrätyskeskuksessa on vielä monenmoista tavaraa, vaikka paikkoja on yritetty tyhjentää.
Kierrätyskeskuksessa on vielä monenmoista tavaraa, vaikka paikkoja on yritetty tyhjentää.

Luostarisen mukaan yhdistyksen hallitus on erimielinen siitä, miten asioita pitäisi hoitaa. Esimerkiksi vuoden 2012 tilikokous meni hänen mukaansa ihan ranttaliksi.

– Tili- ja vastuuvapaus myönnettiin, koska kukaan muu ei pistänyt hanttiin kuin minä. Kaikki pimitetään, ja laskut, muistutukset, ulosotot ja kaikki ovat kuulemma kadonneet postissa, Luostarinen ihmettelee.

Matti Mikkolan mukaan Wiialan Sentterin hallituksessa istuvat hänen lisäkseen Risto Hell, Paula Rajala, Seppo Heritty ja Aki Lahti.

 

Teletalo ei ole luokituslistassa

Kierrätyskeskuksen toiminnan lisäksi Wiialan Sentteri ry hoitaa Viialan torin myyntipaikkojen myyntiä, vuokraa Arajärven leirintäalueen mökkejä ja vastaa Arajärven saunan lämmityksestä. Torista ja Arajärvestä sillä on sopimukset Akaan kaupungin kanssa. Lisäksi yhdistys myy talonmies- ja siivouspalveluja.

Akaan kaupunki omistaa Viialan entisen teletalon.
Akaan kaupunki omistaa Viialan entisen teletalon.

Vielä vuosi sitten yhdistys maksoi tiloistaan Viialan Kansankadulla vuokraa Akaan kaupungille, mutta kaupunki luopui vuokrasta, koska se tukee rahallisesti myös Toijalan työttömien yhdistystä sen tilakustannuksissa.

Viialan entisessä teletalossa on ennen kierrätyskeskusta ollut muun muassa Viialan kunnan nuorisotila, ja kaupunki vuokraa rakennuksesta tälläkin hetkellä muita tiloja. Rakennusta ei kuitenkaan ole mukana teknisen toimen tuoreessa rakennusten kuntoluokituslistassa, koska se ei Akaan teknisen johtajan Antti Kemin mukaan ole kaupungin omistuksessa. Kaupungin rakennusvalvonnan mukaan rakennus on kuitenkin edelleen kaupungin, vaikka sitä onkin välillä yritetty myydä.8Viialan työttömät

Kommentointi on suljettu.