Kolmas kerta toden sanoo?

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen oli jo toinen vaikutusvaltainen sosialidemokraattinen vierailija Akaassa, joka sanoi, että kuntarakenneuudistuksesta ei tällä yrityksellä tule mitään. Edellinen pakkokeinojen epäilijä oli puolueen varapuheenjohtaja Antti Lindtman.

Kysymys kuuluukin, milloin sosialidemokraatit viheltävät hankkeen hallituksessa poikki. Kasvot ja kannatus ovat jo menneet, mitä muuta tarvitaan. Kokoomuksen kuntakaappaus ei kerta kaikkiaan sula. Johannes Koskinen kertoi valaisevan esimerkin kotikunnastaan Hämeenlinnasta, johon viisi ympäryskuntaa liitettiin. Lammilta on kaupunginvaltuustossa muutama edustaja, jotka saavat huutaa äänensä turhaan käheäksi.

Kuntauudistus tarvitaan, mutta se ei tarkoita sitä, että esimerkiksi Etelä-Pirkanmaa olisi yhtä kuntaa. Akaan ja Valkeakosken liitoksen eivät onneksi usko kokoomuksessakaan muut kuin Eero Lapinleimu ja Heikki Tyvi. Etelä-Pirkanmaa on liian iso kunnaksi. Se kävi selväksi muun muassa niille harvoille luottamushenkilöille, jotka kuuntelivat tarkkaan sunnuntaina päättyneen Tampereen hiippakunnan piispan Matti Revon tarkastuksen yhteydessä käytettyjä puheenvuoroja uudesta Akaan seurakunnasta. Suuri koetaan etäiseksi, siihen ei sitouduta, vaikka kuinka linja-autot kulkevat väkeä jumalanpalveluksiin rahdaten. Ihmiset sitoutuvat, jos facebookista kerkiävät, edelleenkin siihen, jonka näkevät, haistavat ja maistavat.

Kuinka pitkälle kunnallishallintoa voidaan tehostaa, kysyy moni kuntajohtaja aiheellisesti. Se, että muutama pienipalkkainen toimistosihteeri irtisanotaan, ei paljon toimintoja tehosta. Väkeä on terveysasemilla, sairaaloissa, vanhainkodeissa, päiväkodeissa ja kouluissa. Jos täältä irtisanotaan, tarkoittaa se huonompaa hoitoa. Ja tämän huonomman hoidon kohteena ovat ne, jotka turvastaan ovat kaiken jo etukäteen maksaneet. Ja sekään ei paljon auta, että sekoamassa olevat ihmiset tuupataan kotihoitoon. Jonkun on sielläkin käytävä useamman kerran päivässä.

Hallituksen kuntauudistus varmasti näyttää hyvältä ministeriön pöydän takaa. Täysin tunteeton ministeri pistetään kärkeen ja unohdetaan sinne. Pakopaikaksi on hälle onneksi löytymässä Euroopan parlamentti. Jos ministeri vaihtuu, voidaan ottaa uusi asento myös kuntauudistuksessa. Näinhän tekivät jo sosialidemokraatit, jotka vaihtoivat sekoilevan peruspalveluylioppilaan lähes ammattiministeriin.

Akaan päättäjien kannattaisi nyt niellä ylpeytensä ja ottaa yhteyttä Urjalan päättäjiin. Mitä sitten, vaikka siellä halutaan selvittää kuntaliitosta sieltä täältä, neuvotellen voidaan löytää kaikkia tyydyttävä ratkaisu. 9-tien mahdollisuudet ja nyt suljettujen rautatieasemien seudut kannattaa ottaa pohdintaan, josko näistä olisi seudun kehityspisteiksi. Katsotaan kerrankin kauas eikä peruutuspeiliin. Kaltoin ei näytä maakuntakaavan luonnoksetkaan Akaan seutua kohtelevan. Jo olemassa olevien liikenneväylien suuntaisesti HHT-vyöhykkeellä kannattaa edetä, siinähän säästetään jo infrastruktuurirahojakin. Kartoista näkyy sekin, kuinka kaukana Valkeakoski itse asiassa kaikesta on. Sinne täytyy aina erikseen mennä. Miksi ihmeessä?

Kommentointi on suljettu.