Toijalan Vauhdin kasvatti Juha Bäck saavutti aikuisten sprinttihiihdon SM-kisoissa hopeaa vuonna 2002 ja neljännen sijan vuonna 2007. Maailmancupistakin irtosi yksi piste vuonna 2005 ja pitkien matkojen maailmancupista kolme pistettä.
– Olen siitä yhdestäkin pisteestä tyytyväinen. Nyt sitä osaa arvostaa, kun tietää kuinka paljon työtä se vaatii. Kun SM-kisoissa voitin hopeaa vuonna 2002, sprintti oli vielä uusi laji. Neljäs sija vuonna 2007 oli sekin hyvä, koska silloin taso oli jo paljon kovempi.
Vuonna 1976 syntyneen Bäckin perhe muutti Pieksämäeltä Toijalaan, kun Juha oli 4-vuotias. Hiihtokisoissa hän alkoi käydä isosiskon suksenjäljissä 8-vuotiaana, ja kilpailuvietti oli kova.
– Tykkäsin aina kilpailla, mutta nuorempana en tykännyt harjoitella. Vanhempana kyllä, ja siitähän tulee vähitellen elämäntapa.
Juha Bäck siirtyi Toijalan Vauhdista Hämeenlinnan Hiihtoseuraan 15-vuotiaana, kun pari tuttua kaveria pyysi mukaan ja paikka viestijoukkueessa oli pedattu hänelle. Treenaamista Bäck jatkoi toijalalaisten kavereiden kanssa. Tapio Vihinen ja Juha Vankka houkuttelivat pitkille hiihto- ja patikkareissuille, ja Bäck tajusi, että jos haluaa pärjätä, on harjoiteltava kovaa.
Nuorten SM-kisoissa Juha Bäck oli parhaimmillaan sijalla 36, mutta intoa riitti myös aikuisissa jatkamiseen.
– Oli sisäinen palo ja halu ja usko omiin kykyihin, että kyllä se vielä joskus, Bäck hymyilee.
Siirryttyään 20-vuotiaana miehiin hän olikin heti ensimmäisellä kaudella SM-kisojen 34:s ja oman ikäluokkansa paras. Hyvällä itseluottamuksella tultiin takamatkalta nuorten mestareiden ohi.
– Moni lopetti tullessaan miesten sarjaan. Yksikin voitti kisoja nuorissa mutta keskeytti aikuisissa monta kertaa, kun kuuli väliaikoja eikä ollutkaan enää johdossa, Juha Bäck kertoo.
Sitten tuli sprinttihiihto ja Juha Bäckin ensimmäinen miesten sarjan voitto.
– Sprintti tuntui heti sopivalta matkalta. Kisa oli vuonna 1997 Toijalassa Nahkialanjärvellä, ja palkintona oli etelänmatka. Olin 20-vuotias, ja kisassa oli koviakin nimiä mukana, mies muistelee.
Kyllönen ja Niskanen sprinttiviestiin
Juha Bäck asuu nykyään Tampereella avovaimonsa Jaanan ja 3-vuotiaan Julia-tyttären kanssa mutta pitää itseään edelleen Toijalan poikana. Bäck valmistui tradenomiksi vuonna 2002 ja aloitti työt Tampereen Seudun Osuuspankissa vuonna 2005. Vuodesta 2010 hän on ollut töissä Akaan Seudun Osuuspankissa.
– Yhden olympiadin verran, Bäck nauraa ja sanoo käyttävänsä olympiadia aikamääreenä muutenkin, esimerkiksi pörssin riskisijoituksissa.
Yksi virallinen olympiadi tulee täyteen huomenna torstaina, kun mediassa monesta näkövinkkelistä käsitellyt talvikisat käynnistyvät Venäjän Sotshissa. Juha Bäck seuraa edelleen hiihtoa kaikista lähteistä Twitterin ja television välillä sekä juttelee hiihtäjä- ja valmentajatuttujen kanssa. Hänen veikkauksissaan suomalaisen maastohiihdon olympiamitalitoiveet ovat naisten varassa. Ehdotus joukkueiden kokoonpanoistakin löytyy.
– Viesteissä on hyvät mahdollisuudet. Normaaliviestissä Anne Kyllönen, Kerttu Niskanen, Aino-Kaisa Saarinen ja Krista Lähteenmäki, Bäck suosittelee.
Naisten sprinttiviestissä Anne Kyllönen on selvä valinta, mutta parivaljakon toista puolikasta pitää puntaroida hetki.
– Kyllä se Kerttu Niskanen on. Hän on kestävämpi kuin Mona-Liisa Malvalehto. Kestävyyttä tarvitaan, kun alkuerät hiihdetään aamulla, ja mukana ovat kaikki kovimmat nimet.
Henkilökohtaisilla matkoilla Bäck uskoo naisten yltävän sijoille 4–5. Palkintopallille nousevat Norjan Marit Björgen ja Therese Johaug, Puolan Justyna Kowalczyk ja ehkä myös Ruotsin Charlotte Kalla.
– Sprintissä Suomella on yllätysmahdollisuus, Bäck myöntyy.
Mieshiihtäjiltä mitali olisi yllätys, ja jos sen joku tuo, niin Matti Heikkinen.
– Sami Jauhojärvi saa varmaan hyvän sijoituksen, mutta miesten viesteissä Suomella tuskin on mahdollisuuksia, Bäck veikkaa.
Sekä miesten että naisten maajoukkueissa on sukupolvenvaihdos menossa, ja muun muassa Iivo Niskasen viime viikolla voittama 23-vuotiaiden maailmanmestaruus on merkki siitä, että miehillä on toivoa.
– Naisissa Aino-Kaisa Saarinen ja Riitta-Liisa Roponen alkavat olla jo vanhoja, eikä nuoria ole oikein tulossa, Juha Bäck analysoi.
Naismaastohiihtäjien lisäksi Bäck odottaa Suomeen olympiamitaleja ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräiseltä, jääkiekossa etenkin naisilta, lumilautailussa naisilta ja miehiltä ja ski crossissa Jouni Pelliseltä.
– Hänellä on kuulemma joku salainen ase, mutta en kyllä tiedä, mikä se voi olla, Juha Bäck nauraa.
Mäkihypystä ja yhdistetystä hän ei mitaleja odota mutta on tyytyväinen siihen, että kumpikin laji on nousemassa aallonpohjasta.
Motivoitunutta aikuista voisi valmentaa
Juha Bäck on ollut valmentajana yhdelle aikuishiihtäjälle, mutta silloin toiminta ei ollut hiihtäjän osalta täysipainoista. Valmennustyö kuitenkin kiinnostaa, mikäli kohdalle osuu sopiva valmennettava.
– Jos löytyisi joku aikuisikää lähestyvä tai aikuinen, motivoitunut kaveri, joka haluaa tehdä kovasti töitä. Sellainen valmentaminen ei kiinnosta, jos vanhempi pakottaa lapsen urheilemaan tai on itse innokkaampi kuin urheilija.
Yksi reitti valmentajaksi voisi olla se, jos oma Julia-tytär kiinnostuisi hiihdosta ja isä lähtisi mukaan seuran toimintaan.
Omiin kokemuksiin perustuen Juha Bäck tietää, että jos haluaa menestyä urheilijana, on tehtävä kovasti töitä. Ja työt on tehtävä nuorena.
– Jos urheilijana meinaa uraa luoda ja saada siitä vaikka ammatin, siihen on panostettava nuorena. Vanhana se on vaikeaa. Opiskelemaan ja töitä tekemään ehtii myöhemminkin, ja jos on vaikka lukion käynyt, kyllä harjoittelun ohessakin ehtii opiskella vaikka sitten vähän kevyemmällä tahdilla. Itse opiskelin tradenomiksi ihan normaalilla tahdilla.
Valmentaminen on Bäckin mukaan yhä enemmän tiimityötä, kun ennen hiihtäjän rinnalla seisoi lähinnä kestävyysvalmentaja.
– Valmentajat tekevät eri lajien välillä paljon yhteistyötä. Valmennustiimi saattaa koostua monesta asiantuntijasta, ja ruokavaliotakin täytyy miettiä. Esimerkiksi Martti Jylhä nosti tälle kaudelle tasoaan ruokavalion muutoksella.
Harjoitellessa ja kilpaillessa täytyy Bäckin mukaan muistaa, että mitä paremmin haluaa menestyä, sitä enemmän on erotuttava muista.
– Jollain ominaisuudella on erotuttava maailman parhaasta, jos haluaa itse olla maailman paras.
Erottautuminen onnistuu myös sallituilla keinoilla.
– Uskon puhtaaseen urheiluun. Oikealla harjoittelulla, kunnon asenteella ja sisäisellä palolla pystyy koviin suorituksiin, sanoo Juha Bäck.