Henri Vauto luottaa raakaan voimaan

Henri Vauto kiittelee Rasin voimailutilaa harjoittelupaikkana. Välineiden lisäksi paikan etuna on mukava voimailuporukka.
Henri Vauto kiittelee Rasin voimailutilaa harjoittelupaikkana. Välineiden lisäksi paikan etuna on mukava voimailuporukka.

Rasin voimailutilassa harjoitteleva voimanostaja Henri Vauto arvioi omien tuloksiensa perustuvan ennen kaikkea säännölliseen harjoitteluun. Viialalainen voimailija laatii huolella harjoitusohjelmansa ja harjoittelee neljä kertaa viikossa.

– Sitä on lähdetty matalalta, joten hyvä että tähänkin on päästy, Vauto tuumaa.

27-vuotias Vauto voitti alle 75 kilon avoimessa sarjassa kultaa Global Powerlifting Alliancen eli GPA-liiton voimanoston MM-kisoissa joulukuussa Tampereella yhteistuloksella 562,5 kiloa. Vauton tulos jalkakyykyssä oli 200 kiloa, penkkipunnerruksessa 142,5 kiloa ja maastavedossa 220 kiloa. Kyykyssä ja penkissä Vauto pisti uusiksi omat ennätyksensä.  Suomalaisen kilpakumppaninsa Marko Helysen hän päihitti yhteistuloksessa viidellä kilolla.

– Voitosta olin sikäli yllättynyt, että kaksi kuukautta ennen MM-kisoja pidetyissä kisoissa Helynen oli jonkin verran minua vahvempi. Etukäteen ajattelin, etten välttämättä pysty pistämään vastaan.

Vuonna 2012 Vauto voitti GPA:n Euroopan mestaruuden sarjassaan, mutta kilpakumppanien ja haasteen puute himmensi tuolloin mitalin arvoa.

– MM-mitali tuntui nyt hienommalta, kun siitä oikeasti oli kisaa.

GPA keskittyy raakavoimanostoon eli raw-nostoon eli suoritukset tapahtuvat ilman tukea antavia penkkipaitoja ja maastavetotrikoita. Kyykyssä sallittuja ovat vyö ja polvisiteet, penkkipunnerruksessa vyö ja rannesiteet ja maastavedossa vyö.

– Raakavoimanostossa on hienoa se, että treeneissä ei tarvita kaveria vetämään kireitä penkkipaitoja ja trikoita päälle. Harjoittelua pystyy tekemään itsenäisemmin. Muutenkin haluan tehdä tuloksen omalla keholla.

Varusteiden vaikutus loukkaantumisriskiin on Vauton mukaan kaksipiippuinen asia.

– Varusteiden ansiosta myös tulokset kasvavat valtavasti. Samalla loukkaantumisriski kasvaa, kun käsitellään paljon isompia rautoja. Toisaalta varusteet pienentävät riskiä, toisaalta voivat lisätä sitä.

GPA Finlandiin Vauton houkutteli liittymään raakavoimanoston lisäksi helppous. Lisenssimaksuja ei ole, ja nostamaan pääsi heti. Liitto ei myöskään vakuuta nostajia, vaan kaikki kilpailevat omalla vastuullaan.

Armeijan jälkeen salille

Vauto on harrastanut voimanostoa seitsemisen vuotta ja kilpaillut siinä kolmisen vuotta. Kilpailukokemusta hänellä on myös Toijalan Markkinoiden sotilaspenkkipunnerrus- ja sotilasmaastavetokilpailuista. Aikaisempaa urheilutaustaa löytyy motocrossin parista.

Rasin salille hän päätyi armeijan jälkeen, kun vapaa-ajalle oli keskittävä jotain tekemistä.

– Aluksi harjoittelu oli yleistä kuntoilua, ei niinkään voimanhankintaa.

Mihinkään seuraan kuulumaton ja itse itseään valmentava Vauto sanoo oppineensa lajin kantapään kautta. Vääränlainen treenaaminen ja tekniikkavirheet heijastuivat välilevynpullistumana, jonka hän on oppinut nyt hallitsemaan.

Tavoitteeksi Vauto on asettanut 600 kilon yhteistuloksen. Kehitystä on tapahtunut jo viimeisen vuoden aikana, sillä kevään 2013 SM-kisoihin verrattuna Vauton yhteistulos parani MM-kisoissa 30 kilolla.

Puhtaalla urheilulla eteenpäin

Henri Vauto on harmissaan voimailulajeihin liitetyistä dopingepäilyistä. GPA-liiton kisoissa ei tehdä dopingtestejä, mutta Vautolle puhdas urheilu on henkilökohtaisesti tärkeää.

– Haluan näyttää mallia, kuinka puhtaalla urheilulla voi pärjätä ja kehittyä. Yleensä kun joku menestyy, nostetaan dopingasiat esiin, mutta minun mielestäni se on kateutta. Menestymiselle halutaan löytää jokin toinen syy kuin oma tekeminen. Kait se on suomalaista kateutta. Minua ei haittaa, jos joku käyttää aineita, mutta itse olen puhtaan urheilun kannalla.

Avopuolisonsa Taina Mikkosen kanssa Viialassa asuva Vauto on urheilun ulkopuolella autotekniikan insinööri. Tällä hetkellä hän on työtä vailla, mutta toiveena on päästä jatkamaan syksyllä opintoja konetekniikan alalla Tampereen teknillisessä yliopistossa.

4voimanostajaVauto6 4voimanostajaVauto5 3voimanostajaVauto5

   GPA:n voimanoston MM-kisoissa Tampereella 5.–8.12. Vauto palkittiin kultamitalilla avoimessa sarjassa alle 75 kiloa.

GPA:n voimanoston MM-kisoissa Tampereella 5.–8.12. Vauto palkittiin kultamitalilla avoimessa sarjassa alle 75 kiloa.

3voimanostajaVauto3

Henri Vauto kiittelee Rasin voimailutilaa harjoittelupaikkana. Välineiden lisäksi paikan etuna on mukava voimailuporukka.
Henri Vauto kiittelee Rasin voimailutilaa harjoittelupaikkana. Välineiden lisäksi paikan etuna on mukava voimailuporukka.

3voimanostajaVauto1 4voimanostajaVauto7