Sinivalkoinen Pauli Koski sulautui hyvin mustavalkoiseen Tepsiin

Toijalasta lähtöisin oleva Pauli Koski juhli 50-vuotispäiviään 4.1. Juhlat pidettiin TuTola-talossa Turussa. Toijalasta lähtöisin oleva Koski on menestynyt hienosti isoimmissakin ympyröissä.
Toijalasta lähtöisin oleva Pauli Koski juhli 50-vuotispäiviään 4.1. Juhlat pidettiin TuTola-talossa Turussa. Toijalasta lähtöisin oleva Koski on menestynyt hienosti isoimmissakin ympyröissä.

Toijalan jalkapallo eli vahvaa nousukautta 1980-luvulla. Olihan parhaimmillaan niin, että Toijalan Pallo-49 pelasi kivikovassa II-divisioonassa. Nuorekas Akaan Pallo oli nostanut itsensä jo III-divisioonaan. Lisäksi sarjaa alempaa löytyi FC Nahkialan Pallo.

Silloin tuntui Toijalassa olevan oikea jalkapallobuumi, energiaa ja tekemisen meininkiä riitti. Yksi sen aikakauden helmistä, ja varsinkin sinivalkoisen Akaan Pallon henkilöitymä oli Pauli Koski, joka täyttää huomenna torstaina 50 vuotta.

Koski oli myös Toijalan Pallon joukkueessa, joka -85 nousi ensimmäistä kertaa II-divisioonaan. Hän oli myös toisen suosikkilajinsa tenniksen Toijalan ylpeys.

Kasvatustieteen opiskelut veivät miehen Jyväskylään 1986. Vuonna -88 oli edessä muutto Turkuun Kaarinan sosiaalialan oppilaitokseen, josta hän hän valmistui sosiaalikasvattajaksi -91.

Koski on työskennellyt lastenkodeissa ja nuorisokodeissa ohjaajana Turun kaupungilla. Vuodesta 2003 hän on toiminut Kaarinan kaupungilla ohjaajana vastaten muun muassa kriisiasunnoista. Työparinsa Raimo Kettusen kanssa hän on kehittänyt Valomerkki-toimintamallin, joka on levinnyt ympäri Suomen.

Pauli Kosken perheeseen kuuluvat vaimo Tiina sekä lapset Pihla ja Patrik.

Sopeutuminen kiinni itsestä

Jalkapallosta ja tenniksestä hänet Toijalassa tunnettiin. Kuinka iso olikaan hyppäys vanhaan pääkaupunkiimme Turkuun?

– Itse asiassa Topaa edustin vielä 1990. Siitä Maskun Palloseuraan, josta Tepsiin siirryin -95. Ainahan turkulaisia on moitittu tosi sisäänlämpiäväksi porukaksi. Mutta kuitenkin omasta itsestä on kiinni sopeutuminen. Ja tässä asiassa joukkueurheilu antaa siihen hyvän tuen. Vauhti silloin oli huimaa, eikä ilman paineitakaan aina selvitty. Mukaan tulivat vielä naiskuviot, joista nuoren miehen päänuppi oli välillä kovilla. Tämä johtikin häähumuun Maskussa 1993. Täytyy kuitenkin myös itselle nostaa hattua. Sillä kova motivaatio, uuden oppiminen, ja intohimo lajiin veivät eteenpäin.

Pauli Kosken ura TPS:n valmennuskuvioissa kesti aina vuoteen 2011. Mies laskee uransa aikana valmentaneensa yli 450:ä eri pelaajaa. Nimekkäimmistä hänen valmentamistaan junioreista voidaan mainita nykyinen A-maajoukkuekapteeni ja hollantilaisen Amsterdamin Ajaxin luottopelaaja Niklas Moisander. Toinen nimimies on ollut A-maajoukkueessa 2012 debytoinut ja neljä maaottelua pelannut Jere Uronen.

Pauli Koski on myös TPS:n organisaatiossa pisimpään yhtäjaksoisesti valmentanut henkilö. Vuodet 2011–2013 hän toimi Turun nappulaliigan valmentajana. Nyt valmennuspesti on Littoisten Työväen Urheilijoiden II-divisioonan joukkueessa.

Kosken fanaattista ja kieltämättä varsin usein ääripäät kohtaavaa esiintymistä kentillä arvosteltiin kovinkin silloin 1980–90-luvuilla. Nyt kuitenkin on nähtävissä määrätietoisen itsensä kehittämisen tulos niin työelämässä kuin urheilun sarallakin.

Entisestä kotikaupungistaan Koski kaipaa erityisesti ystäviä.

– Kyllä se tietty on hyvin laaja ystäväjoukko, mitä niin urheilun kuin musiikinkin avulla kertyi. Kirjoittaminen paikallislehteen oli erittäin antoisaa, sitä ei unohda.

Erittäin harmittava asia on ollut myös bänditoiminnan loppuminen. Käytännössä muutto lopetti sen -90 luvulla. Paljon muistoja jäi myös tenniksestä, joka loppui 1999.

– Toijalan Tennikselle toivoisin uusia tekijöitä, uutta virtaa. Odotan kovasti, että entinen rakas seurani nousisi jaloilleen. Ei se vielä kontillaan ole, mutta tuskin ihan oikeassa peliasennossakaan.

Akaan alueen jalkapalloon hän toivoo löytyvän talkootyön tekijöitä.

– Tiedän että hyvää juniorityötä on aina tehty ja tehdään edelleenkin. Pyyteetöntä talkootyötä on edelleen korostettava, sillä on aina oleva hyvin tärkeä osa seuratyössä. Yhteistyön laajentaminen seutukunnalla, on varmasti yksi avainsanoista.

 

 

Urheilu-ura

Jalkapallo: pelaajaa TP-49 juniorit, Akaan Pallo, TP-49 edustus, Maskun Palloseura.

Tennis: Kahdesti Toijalan Tenniksen puheenjohtajana, 30 Toijalan mestaruutta.

Erotuomarina Keski-Hämeen Erotuomarikerhossa.

TP-49 paras juniorivalmentaja 1982. Nuorten Valmentajakoulu 2001.

TPS, hopeinen ansiomerkki 2002. TPS:n vuoden valmentaja 2006.

UEFA:n B-valmentajalisenssi.

Palloliiton Turun piirin hopeinen ansiolaatta 2014.