Hunajaviikko jälleen elokuussa

Akaan ensimmäiset Hunajahulinat houkuttelivat Toijalan torin täyteen väkeä. Kuva Mikko Peltoniemi.
Akaan ensimmäiset Hunajahulinat houkuttelivat Toijalan torin täyteen väkeä. Kuva Mikko Peltoniemi.

Suunnitelmallisen kaupunkimehiläistarhauksen innoittama Hunajaviikko järjestetään Akaassa myös tänä vuonna. Hunajaviikkoa juhlitaan sadonkorjuun merkeissä 25.–31.8. Teemaviikon yhteistyökumppaneina jatkavat muun muassa Akaan Opisto ja Lions Club Toijala/Akaa ry.

– Luvassa ovat ainakin suuren suosion saavuttaneet Hunajahulinat-sadonkorjuumarkkinat lauantaina 30.8. sekä muita makeita tapahtumia. Toijalan Vauhdin kanssa viime vuonna ensi kertaa toteutettu Mesihölkkä saa niin ikään jatkoa myöhemmin syksyllä, kertoo Akaan kaupungin viestintä- ja markkinointisihteeri Sini Kantola.

Akaan Hunajaviikko järjestettiin ensimmäisen kerran viime vuoden elokuussa osana Makea Akaa -hanketta, jota on rahoittanut Euroopan maaseudun kehittämisrahasto. Hankkeen tavoitteina ovat olleet muun muassa Akaan kaupunkimehiläistarhauksen kehittäminen uusia tarhaajia kouluttamalla ja kaupungin tunnettavuuden lisääminen. Kantola on tyytyväinen nyt päättyvään hankkeeseen.

– Olemme saaneet paljon uusia tarhaajia, joiden avulla Akaan rooli suunnitelmallisen kaupunkimehiläistarhauksen edelläkävijänä vahvistuu. Makeat tapahtumat ovat aktivoineet eri-ikäisiä kaupunkilaisia osallistumaan yhteiseen tekemiseen. Akaan mehiläistarhausprojekti on herättänyt runsaasti kiinnostusta jopa ulkomailla asti. Teema on tuonut koko kaupungille positiivista nostetta, Kantola iloitsee.

Suomen makein kaupunki

Hunajaviikon lisäksi vuoden aikana on tapahtunut paljon. Akaan yläkoululaiset, lukiolaiset sekä 5.–6.-luokkalaiset kävivät syksyllä katsomassa Markus Imhoofin Ei pelkkää hunajaa -elokuvan Toijalan Kinossa. Akaan vanhainkodeissa nautittiin Aikasoppa-musiikkiesityksestä, joka kertoo vihanneksista, marjoista ja hedelmistä. Esityksissä vieraili myös päiväkotilapsia. Toijalassa järjestettyyn Mesihölkkä-juoksutapahtumaan osallistui syyskuussa lähes sata juoksijaa.

Akaassa on ensimmäisenä Suomessa ja tiettävästi koko Euroopassa toteutettu suunnitelmallinen kaupunkimehiläistarhaus. Kaupungin alueelle on sijoitettu mehiläistarhoja niin, että mehiläisten pölytysalueet kattavat kaikki kolme keskustataajamaa. Kaupungissa surraa tällä hetkellä reilu 20 miljoonaa kaupunkimehiläistä. Kaupunkitarhaus parantaa sadon laatua ja määrää pihoilla sekä puutarhoissa.

Akaan kaupunkimehiläistarhaus alkoi vuonna 2009 yksityisen mehiläistarhaajan Risto Niilimäen ideasta. Kaupunki on osoittanut tarhoille sopivat paikat ja sopinut tarhojen sijoittamisesta maanomistajien kanssa.

Asuminen Akaassa -messut toukokuussa

Akaan nuorkauppakamari järjesti viime vuonna Hunajahulinoiden kanssa samaan aikaan Asuminen Akaassa -messut. Tänä vuonna Asumisen ja rakentamisen messutapahtuma on lauantaina 17.5.

Päivään sisältyy muun muassa messujen ja asiantuntijaluentojen lisäksi avoimia asuntonäyttöjä myynnissä oleviin rivitalo- ja omakotitalokohteisiin sekä talopaketti-, uudiskohde- ja tonttiesittelyjä.