Fysiokimara laajensi palveluitaan

Harri Rovio (vas.), Tauno Raiskio, Sinho J. Laine ja Minna Krans palvelevat asiakkaita Fysiokimarassa Ylpöntiellä. Fysiokimaraa viisi vuotta pitänyt Laineen käyttämä Sinho-etunimi on peräisin brasilialaiselta jalkapalloilijalta Zinholta.
Harri Rovio (vas.), Tauno Raiskio, Sinho J. Laine ja Minna Krans palvelevat asiakkaita Fysiokimarassa Ylpöntiellä. Fysiokimaraa viisi vuotta pitänyt Laineen käyttämä Sinho-etunimi on peräisin brasilialaiselta jalkapalloilijalta Zinholta.

Ylpöntiellä Toijalassa sijaitseva Fysiokimara on laajentanut toimintaansa. Hierontaan ja klassisen osteopatian hoitoihin keskittyneen Sinho J. Laineen lisäksi palveluita tarjoavat fysioterapeutti Minna Krans, osteopaatti Harri Rovio sekä hermoratahieronnan mestari Tauno Raiskio. Kaikki toimivat Fysiokimaran alla itsenäisinä yrittäjinä.

– Moniammatillisuus on ehdoton vahvuus, ja tarvittaessa voimme ohjata asiakkaan toiselle, jos omat kädet eivät riitä. Paikan etuuksia on myös esteetön kulku, Fysiokimaraa viisi vuotta pitänyt Sinho J. Laine arvioi.

Fysiokimaran asiakaskunta ulottuu vauvasta vaariin. Myös syyt hakeutua hoitoon ovat hyvin moninaisia tuki- ja liikuntaelinvaivoista Aspergerin oireyhtymään. Akaalaisten ohella asiakkaina on naapuripaikkakuntalaisia sekä Akaassa töissä käyviä.

Urjalassa asuva fysioterapeutti Minna Krans on toiminut Fysiokimarassa parisen vuotta. Hän tekee myös akupunktiohoitoja ja käyttää McKenzie-terapiaa.

– Kyse on terapiamenetelmästä, joka on hyvin tehokas esimerkiksi välilevyongelmissa, joita nykypäivänä on paljon. Monet kokevat, ettei niille voi tehdä mitään muuta kuin odottaa lääkärin puukkoa. Kuitenkin välilevyongelmalle voi tehdä jotain. Kotiin ei pidä jäädä makaamaan, Minna Krans toteaa.

Krans on kouluttautunut myös eläinfysioterapeutiksi ja tekee asiakaskäyntejä myös talleille.

Fysiokimarassa kesäkuussa aloittanut Tauno Raiskio Ikaalisista on hoitanut ihmisiä 12 vuotta. Hermoratahieronnan ohella hän antaa myös ravitsemusneuvontaa.

Tuorein Fysiokimaran ammattilaisista on osteopaatti Harri Rovio Tampereelta. Rovio on myös pilatesohjaaja ja äänen ja purennan toimintahäiriöihin paneutunut Voice Massage -terapeutti.

Taantuma jarruttaa

Tauno Raiskio muistuttaa, että hoitoon lähtemistä ei kannata pitkittää.

– Asiakas saattaa toivoa, että apu tulee kuin salama kirkkaalta taivaalta. Mutta jos vaivan on annettu vaikuttaa pitkään, usein joudutaan tekemään myös pitkään töitä, että helpotus saadaan aikaan. Mitä aikaisemmin hoitoon hakeudutaan, sitä helpommalla päästään, Raiskio toteaa.

Sinho J. Laineen mukaan tällä hetkellä taantuma näkyy hoitoon hakeutumissa.

– Viimeisen vuoden aikana ihmiset ovat tulleet hoitoon kovin kipeinä ja viimeisillä voimillaan. Kun on lamaa, työttömyyttä ja sen uhkaa ja paljon puhetta siitä, että menee huonosti, myös ne joiden ei olisi pakko, alkavat painaa jarrua ja katsoa, mihin euronsa sijoittavat. Silloin tingitään jopa omasta mukavuudesta ja terveydestä. Kuluttamisen sijaan säästetään, jos tulee vielä huonommat ajat, hän pohtii.

Sen sijaan edellisen taantuman aikana vaikutus oli päinvastainen.

– Vuonna 2008 ihmiset säästivät ehkä isommista hankinnoista ja hoitivat itseään sillä rahalla.

Hoitoalan ammattilaiset näkevät myös sen, miten työn yksitoikkoisuus, kiristynyt työtahti, pelko ja stressi työpaikan menettämisestä sekä kiireinen elämänrytmi vaikuttavat ihmiseen.

– Esimerkiksi masennuslääkkeiden syönti on lisääntynyt huomattavasti kymmenen vuoden aikana, Harri Rovio kuvailee havaintojaan.

82fysiokimara2