Poliisi toivoo vanhempien seuraavan tarkemmin lastensa tekemisiä

Kaikki nuoret eivät pidä kannabista enää huumeena

Kannabiksen käytöstä on tulossa Akaassakin voimakkaasti osa nuorisokulttuuria koulun, nuorten kanssa toimivien aikuisten ja poliisin toimenpiteistä huolimatta. Nuoret seuraavat aikaansa, ja jos tajuntaan jatkuvasti iskevässä musiikissa puhutaan kannabis-huumeen ”vapauttavasta” tilasta, nuori on myyty. Kaiken lisäksi tämän euforisen kokemuksen saa ostettua vain 10–15 eurolla lähes koulun pihalta.

82huume-puun_alla

Akaan yläkoulujen ja lukion vanhemmille suunnattu huumeilta viime viikolla oli pudotus arkeen. Suuri enemmistö nuorista voi oikein hyvin, mutta tämän enemmistönkin keskuudessa kannabiksesta on tullut hyväksytympää ja sen käyttöä mietitään vakavasti. Pieni vähemmistö voi taas yhä pahemmin ja kannabiksen käyttö häiritsee heillä jo arkea ja koulutyötä. Koulu haluaa puhua asiasta nyt ääneen, jotta vanhemmat heräisivät.

Karu totuus on, että jo jokainen 7-luokkalainen tietää, mistä huumeita Akaassa saa, vaikka hän ei sitä koskaan kerro, saati hanki.

Poliisin voimat eivät riitä

Poliisi pyytää vanhemmilta valppautta. Nuorten tekemisistä on oltava kiinnostuneita ja heidän tekemisiään on seurattava mutta ei kytättävä. Vanhempien olisi aina tiedettävä, mitä tapahtuu, kun nuori lähtee kotiovesta ulos. Ei riitä, että kotiintuloaikoja noudatetaan. Kännejä vedetään keskellä päivää, miksi ei sitten illalla.

Valkeakoskella toimivat rikospoliisit Sanna Virtanen ja Jukka Lehtinen sanovat suoraan, että joka kerta nuorten keskuudessa partioitaessa kannabista jää kiinni. Paikallispoliisinkaan resurssit eivät käyttäjien kyttäämiseen riitä, täälläkin on keskityttävä pahempien tapauksien selvittelyyn.

– Huumausaineiden kanssa ollaan tekemisissä viikoittain useampia kertoja. 3–4 huumausainejuttua hoidetaan joka viikko. Se on tälläkin alueella kasvava ongelma, ja minun oma mielipiteeni on, että täällä ”maaseudulla” kannabiksen kotikasvattamisen on kaupunkeja suurempi ongelma, koska täällä saa aika rauhassa kasvattaa, sanoo vanhempi konstaapeli Jukka Lehtinen.

82huume-synkkä_kirja

Tänä vuonna poliisi on käsitellyt Akaasta 16 käyttörikosta, 26 huumausainerikosta ja 3 törkeää huumausainerikosta.

– Valitettavasti on todettava, että nuorten tilanteen seuraaminen jää vanhempien vastuulle. Toisaalta tehän nuorenne tunnette parhaiten ja näette heti muutokset käyttäytymisessä. Jos silmät ovat punaiset ja vetiset, jotakin on käytetty, sanoo vanhempi konstaapeli Sanna Virtanen.

Alaikäiselle välittäjä joutuu aina linnaan

Kiinni jäätyään nuoret yleensä sanovat ostaneensa kaman ”tuntemattomalta mieheltä”. Virallisten keskustelujen ulkopuolella nuoret kertovat Sanna Koskisen mukaan paljon muutakin, ja välittäjien jäljille on näin päästy.

– Nuoret ovat usein hyvin avoimia, herkkiä, ja kiinni jäädessään hakevat toisaalta turvaakin, apua, sanoo Koskinen.

– Välittäjäportaaseen puuttuminen on tehokas tapa rauhoittaa tilannetta, ja se on sitä meidän arkea. Jos henkilö esimerkiksi saadaan kiinni huumeiden välittämisestä alaikäisille, on seurauksena aina vankeutta, sanoo Lehtinen.

Vanhempainillassa kiersi kaksi purkkia hasista, jotka erehdyttävästi muistuttivat pitsamauste oreganoa.

– Kannabiksen käyttö ei vaadi minkäänlaisia välineitä. Rouhetta kääritään esimerkiksi sätkään sellainen määrä, millainen fiilis halutaan, sanoo Lehtinen.

– Jos nuori käärii tupakkansa sätkäksi, kannattaa kiinnostua, mitä sinne sätkään oikeasti kääritään, miettii Virtanen.

Poliisit muistuttavat myös, että kannabis ei ole nuorisokulttuurin mainostama ”mieto huume”. Vielä 1980-luvulla kasvin THL-pitoisuus oli 1–5 prosenttia ja nyt liikkeellä olevan kaman pitoisuudet ovat 15–20 prosenttia.

Ja jos et muuten osaa kannabista kasvattaa, etsi ohjeet netistä. Akaassakaan ei olla avoimelta maailmalta suojassa.

”Ei ole edellytyksiä olla selvä”

Ehkäisevää huumevalistusta Ehyt ry:n nimissä nuorten keskuudessa tekevä Anne Mikkola sanoo hämmästyneensä usein nuoren kanssa asioidessaan, kuinka vahva hyväksyvä asenne päihteiden ja jo kannabiksenkin käyttöön nuorilla on.

– Viikonloppu ilman päihteitä ei ole oikea viikonloppu. Kun kysyt nuorelta miksi näin, saat vastaukseksi: minulla ei ole edellytyksiä olla selvä. Nuorten sisäinen käyttäytymispaine on erittäin kova ja kovenemaan päin – joukosta ei uskalleta poiketa. Tähän pitäisi kyllä saada muutos, sanoo Mikkola.

Nuoret hyväksyvät kannabiksen

Viime keväänä Ehyt ry:n Akaan yläkoulujen 9-luokkalaisille tehty päihdetutkimus on mielenkiintoista luettavaa kannabiksen hyväksyttävyydestä.

– Kysyttäessä hyväksytkö satunnaisen tai säännöllisen käytön, 61 prosenttia vastaa, että ei hyväksy. Satunnaisen käytön hyväksyy 27 prosenttia, ja 12 prosenttia hyväksyy säännöllisen käytön. Kun tämän tuloksen jälkeen nuorten kanssa keskustellaan, putoaa ihmeelliseen maailmaan. Niiltä löytyy hyväksyttävät selitykset kannabiksen käytölle, kymmenet biisit, jotka sanovat kannabiksen ”antavan vapauden”. Miten tähän vastaat? kysyy Mikkola.

– Nuoret sanovat, että heitä ei kiinnosta väkivaltainen jääkiekko, jossa erätauoilla juodaan kaljaa ja pelimatkoilla vedetään mitä hyvänsä. Nuoret haluavat olla vapaita ja hyväksyä kaikki ihmiset sellaisina kuin ne ovat, jatkaa Mikkola.

82huume-iloinen_kirja

Anne Mikkola varottaa vanhempia uskomasta myös liikaa nuorten vakuutteluin.

– Eiväthän he teille sano kannabiksesta välttämättä mitään. Ja aina kokeilut ja käyttö ensiksi kielletään. Tässä ei sitten vanhempien huuto auta yhtään mitään.

Kulttuurimme hyväksyy päihteet

SPR:n vapaaehtoistyötä muun muassa Nokialla tekevä Jenni Lehtonen huomauttaa, että perheissä ei alkoholi ole vielä lasten syntymäpäivillä mukana, mutta ristiäisissä, rippijuhlissa ja ylioppilasjuhlissa ja valmistujaisissa kohotetaan jo maljoja.

– Päihteiden käyttö on hyvin yleistä, ja nuorisotutkimuksissa 33 prosenttia nuorista vastaa kokevansa, että jokin läheinen käyttää liikaa. Mistä nuoret esimerkin saavat? kysyy Anne Mikkola.

Rockfestivaalejakin kiertävä Mikkola tietää, että kannabis-keskustelua saa siellä käydä aina.

– Festivaaleilla ja katutyössä se tulee esille joka kerta – ja nimenomaan niin, että kannabis on hyväksytty lääkeaine. Ja nuorten medialukutaito on todella puutteellista. Lyökääpä vaikka googleen sana kannabis ja katsokaa mitä sieltä tulee. Löydätte mielenkiintoisen keskustelumaailman, sanoo Mikkola.

Pitkäniemi on pulassa

Jotakin kannabiksen käytön voimakkaasta yleistymisestä kertoo Jenni Lehtosen mielestä sekin, että Pirkanmaalla on menossa nuorten masennus ja itsemurha-aalto.

– Kannabiksen käyttö tuo mukanaan hyvin voimakkaat mielenterveysongelmat tunnetilavaihteluineen. Lisäksi lähimuisti saattaa kadota jo kahden vuoden käytöstä. Kannabis on kaikkea muuta kuin mieto tuote. Pitkäniemen sairaala on jo pulassa, koska heillä eivät paikat riitä, eikä ole enää auttavia lääkkeitäkään, sanoo Lehtonen.

Arki alkaa olla aika karua, mutta apuakin on tarjolla. Jos epäilee nuorensa käyttävän huumeita, hänet voi vielä Toijalan terveysasemalla päihdetyöstä vastaavan sairaanhoitaja Piia Kuusisen kanssa keskustelemaan ja testeihin. Kannabissätkän polttaminen näkyy veressä useita päiviä.

Kommentit (3)

 1. Vähän kommentoisin

  Ensinäkin artikkelissa sanotaan että hassis näyttää oreganolta, tämä ei pidä paikkaansa: Hasis on kannabiksesta valmistettu tiiviimpi muoto joka muistuttaa enemmän ulkonäöltään lihaliemikuutiota tai suklaata. Artikkelissa sanotaan että THL pitoisuus on kasvanut, valitettavasti sellaista ainesosaa ei kannabiksesta löydy, THC:ta sieltä löytyy. Se että THC pitoisuudet ovat kasvaneet merkitsee käytännössä vain sitä että ei tarvitse polttaa niin paljon, sinäänsä se on parempi terveydelle.
  Tässä puhutaan siitä miten nuorten tiedot kannabiksesta ovat vääriä vaikka itse artikkelissa ei osata peruskäritteitä kuten THC tai Hassis eikä artikkelissa viitata tieteellisiin tutkimuksiin lainkaan vaikka siinä väitetään että ”lähimuisti katoaa 2 vuoden käytön jälkeen”.
  Tämä artikkeli on mahtava esimerkki siitä miten huono aikuisten tietämys huumeista on, jos haluaa oikeaa luotettavaa tietoa kannattaa mennä vaikka englanninkieliseen wikipediaan (löytyy pisin artikkeli jossa käsitellään kaikkia aspekteja) ja jos ei usko väittämiä niin voi tarkistaa onko se totta katsomalla viitteitä jotka löytyvät miltein jokaisen lauseen tai väittämän lopusta pienenä numerona yläkulmassa.

 2. M.K. Sairamo

  Kyllä nyt taas ollaan tohkeissaan taas. Kuten kaikkien pitäisi tietää, 3 vuotta sitten noin, jo etanoli nousi kansainvalisellä lääkäriseminaarin todetessa useimpien tutkimuksien sen vahvistavan, virallisesti Kaikkein vaarallisimmaksi huumeeksi, Siis Alkoholi Heroiinin yläpuolelle. Onneksi ei sitä liku markkinoilla täälläpäin. Ja nyt on mietitty nuorten ja Ison pahan suden roolit päin helvettiä, asiat eivät todellakaan ole noin yksinkertaisen mustavalkoista. Voi virkamiehen enakkoasenteellinen ja putkinäköinen katsantotapa. Sanon vaan, ”huumemaailmaa” suhteelisen läheltä seuranneena, tukihenkilönä ollena parille, ja nuorena oman koulunsa käyneenä henkilönä, jos nyt pitää selitellä, tietäväni mikä on nykyään homman toiminta;
  Nuoret, 16-25 – vuotiaat kasvattavat vahvoja ja hyvänlaatuisia satoja kannabista eniten. He myyvät sitä ikäisilleen ja, mikä on muuttunut 15 vuodessa, myös alaikäisille.. Sääntö oli ennen Ei lapsille!
  Ja, myös uusi asia, he myyvät sitä myös ”vanhoille hörhöille” jotkut heisstä riippuvuussairauden riuduttamina pysyvät kasassa esim. rauhoittavilla ja jotkut vahvemmilla korvaus lääkkeillä, joita nuoret hikuavat ja myyvät meluummin niillä vaihtarina kuin rahalla.. Ja samalla tutustuvat ammatttirikollisiin ohimennen, ja näistä nuorista jotkut hinkuvat kokemuksia, kovia huumeita, piriä ja ekstaasia, joten he rupeavat pyörimään näiden kanssa, ja alkavat leikkiä gangstereita . pillerikännin ja paskan pirin innolla, ja käyvät riehumassa ja uhkailemassa toisiaan sekä näitä vanhan liiton rauhoittuneita avohoidon ja kuntoutuksen välillä heiluvia huonokuntoisia semi- ja ex-nistejä.
  Olisiko osa ongelmaa kuitenkin se, että Suomen nuorille ” valistavat” asiasta kovin tietämättömät ennakoasenteensa ja järjettömän pelko–viha- asenteensa takia sosiaalisesti puolisokeat, antautumatta todelliseen dialogiin ja antautua keskusteluun tasavertaisesti ja oppia kuuntelemaan, antamaan ihmisoikeudet ja demonisoimatta ”vastapuolta” tai lyömättä turhia leimoja kehnkään, siis valistus suomessa yhä sitä 30-luvun propaganda- paranoiaa, jonka useat tutkimukset osoittavt valheeksi.. Tilanne johtuu, ainakin osaksi siitä, että nuorisoa ala-arvioidaan. He ovat suunnattoman nopeita ja taitavia hankkimaan tietoa asiioista digi-mediasta. Ja kun niputetaan samaa kaikki huumeet, ei kerrota totuutta ja nuoret huomaavat etttä heille valehdellaan.. Ja kun sitten joku entinen, toipunut–toipuva keski-ikäinen narkomaani heitä varoittaa tosissaan hyväntahtoisesti pahoista kamoista ja koittaa kertoa miten ei saa tehdä, he eivät usko näitäkään, kun vanhemmat ja opettajat,ja muu samanikäinen sakki valehdellut..
  Lopetttakaa nuorien aliarviointi, he ovat fiksumpia ja helvetisti parempi verkostoituminen kuin meillä.
  Tosiaan, selvä ero kannabiksen satunnaiskäyttö, kuin amfetamiini, opioidit ja pahin terveys- ja sosiaaliongelmien aiheuttaja, alkoholi on valtion diilaamaa… Voitais kaikki katsoa peiliin tutustua eri ”alakulttuurien” arvoihin vähän ymmärtääksemme yhteiskunnan monimuotoisuutta paremmin.
  Ps. Keskikalja on portti huume.
  Ja kannabiksen lähimuistiin tekemä keppostelu loppuu, kun ei ole pilvessä. Kuulemma,

 3. Tommi

  Jutustanne löytyi virhe. Ei alaikäiselle huumeita välittävä joudu aina linnaan, vaikka seurauksena onkin aina vankeutta. Vankeushan voidaan tuomita ehdollisena, jolloin tuomittu ei joudu linnaan vaan koeajalle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?