Viialan kirkkokuorossa on iloinen ja rempseä meininki

Viialan kirkkokuoro harjoittelee normaalisti kerran viikossa.
Viialan kirkkokuoro harjoittelee normaalisti kerran viikossa.

Ensi sunnuntaina pidetään Viialan kirkkokuoron 80-vuotisjuhlakonsertti. Luvassa on monipuolisia esityksiä perinteisistä hengellisistä lauluista gospelmusiikkiin ja Händelin Hallelujaan sekä kuoroa johtavan kanttori Heikki Ali-Löytyn omaan sävellykseen.

Kuoro koostuu tällä hetkellä 18:sta laulajasta. Kuoro perustettiin vuonna 1933, ja se rekisteröitiin ajan tavan mukaan omaksi yhdistyksekseen vuonna 1971.

Ali-Löytty on ollut tahtipuikoissa viimeiset 30 vuotta. Hän jatkaa edeltäjänsä Kauko Laitisen työtä. Tämä ehti toimia seurakunnassa kanttori-urkurina neljän vuosikymmenen ajan. Seurakunnan ensimmäinen kanttori oli Paavo Jaakkola, jonka osaksi tuli menehtyä sodassa vuonna 1941.

Viialan kirkkokuoron toiminta on ollut alusta lähtien katkeamatonta.

– Kun aloitin työssäni Viialassa vuoden 1984 alussa, oli kuorossa nykyistä ikääntyneempiä laulajia. Perustin senioreille Ruskakuoron ja profiloin kirkkokuoron työikäisten kuoroksi. Joskus 1990-luvulla tenoreista oli huutava pula, se ainoakin muutti pois paikkakunnalta. Tilannetta paikkasivat pari alttoa, ja järjestely toimikin osittain, kanttori Ali-Löytty muistelee.

 Musiikin taso noussut

Laulajat ovat olleet aina hyvin sitoutuneita kuoroon, mutta vuonna 2009 pidettyjen koelaulujen jälkeen laulun tasoa on saatu parannettua.

– Laulut soivat paremmin, ja musiikki on korkeatasoisempaa. Aikoinaan kuorossa oli laulajia, jotka eivät aina pysyneet stemmassa. Lähtökohta on, että jokainen laulaa omaa stemmaansa, ja siitä voidaan lähteä kehittämään musiikkia eteenpäin.

Laulajien määrä on pysynyt melko vakiona vuosien saatossa. Parhaimmillaan kuorossa on ollut jäseniä hiukan yli 20:n. Mukaan pääsee koelaulun kautta.

– On ollut puhetta, että pitäisimme kuorolaisille kehityskeskusteluja. Yhdet on jo pidettykin. Jatkossa olisi tarkoitus nauhoittaa lauluja, ja jokainen saa kuulostella miltä oma ääni kuulostaa ja miten sitä voisi kehittää, kanttori kaavailee.

 Kanttori etsimässä kuorolaisia

Vaihtuvuus on kuorossa ollut vähäistä ja liittynyt useimmiten siihen, että kuorolainen muuttaa pois Viialasta. Heikki Ali-Löytyn mukaan on kuitenkin työn ja tuskan takana saada uusia laulajia mukaan. Hän pitääkin aina silmänsä ja korvansa auki jos kuulee jonkun laulavan hyvin ja kysäisee halukkuutta laulaa kirkkokuorossa. Tuorein jäsen rekrytoitiin mukaan tämän omista häistä, kun kävi ilmi morsiamen olevan musikaalinen.

Melko tuore jäsen on myös Sauli Kinnunen. Hän muutti Viialaan vuosi sitten ja hakeutui mukaan seurakunnan toimintaan. Eräässä lauluillassa hänen tuli puhe Ali-Löytyn kanssa kuorosta, ja kanttori pyysi Kinnusta laulamaan siihen tenoria.

– Meillä on harjoitukset kerran viikossa, mutta minun puolestani niitä saisi olla vaikka kahdet tai kolmet. Porukka on niin mukavaa, ja meillä on hyvä yhteishenki. Musiikki on minulle tärkeää, ja olen kuorossa laulaessani oppinut tosi paljon, Kinnunen kiittelee.

 Ei pelkkää virrenveisuuta

Kun Mira Koivunen liittyi kuoroon, hän oli 24-vuotias. Kuoron keski-ikä on noin 48 vuotta.

– Ikäeroihin ei tule kiinnitettyä mitään huomiota, vaan mukaan oli tosi helppo tulla, Koivunen sanoo.

Ilona Raittila miettii, että monella on varmaan väärä käsitys kuoron esittämästä musiikista. Sauli Kinnunen yhtyy mielipiteeseen.

– Ei täällä pelkkiä virsiä veisata vaan myös iloista, sanoisin jopa rempseää musiikkia, kuten afrikkalaishenkisiä sävellyksiä. Kuoron ikärakenne on erilainen kuin monessa muussa kirkkokuorossa.

Kuoron jäsenet ovat yhtä mieltä siitä, että Heikki Ali-Löytty on sen sydän ja kantava voima. Sekä hän että laulajat sanovat saavansa iloa ja voimaa kuoroharjoituksista. Vaikka ensin väsyttäisi lähteä pitkän päivän jälkeen harjoituksiin, on mieli virkistynyt niiden jälkeen.

Laulajista kolmasosa on miehiä, loput naisia. Kanttori kysyy usein harjoituksissa kuorolaisten mielipidettä tilanteeseen sopivasta musiikkivalinnasta ja ottaa nämä siten mukaan jumalanpalvelusten valmisteluun.

– Meitä on kuorossa mukana hyvin erilaisia ihmisiä, emmekä ilman tätä harrastusta olisi välttämättä koskaan tutustuneet. On upeaa, kuinka kuoron jäsenet sitoutuvat harjoituksiin työstä ja perheestä huolimatta, kiittelee Ilona Raittila.

 Laulusta sisältöä juhlapyhiin

Kuoron tärkein tehtävä on esiintyä jumalanpalveluksissa. Se laulaa aina muun muassa psalmin ja yleensä Vanhan Testamentin lukemisen jälkeisen vastausmusiikin. Päivän päävirsi lauletaan usein vuorovirtenä yhdessä seurakuntalaisten kanssa. Kuorolaiset harjoittelevat etukäteen jumalanpalveluksissa laulettavat virret, jotta he voivat tukea muuta seurakuntaa veisuussa.

Kirkkokuoro esiintyy myös erilaisissa konserteissa. Esimerkiksi keväällä laulettiin Temppeliaukion kirkossa Helsingissä. Isot valtakunnalliset laulujuhlat pidetään noin viiden vuoden välein, ja Viialan kirkkokuoro on ollut niissä aina mukana.

Joulun alla lauletaan kauneimpia joululauluja yhteislaulutilaisuutena. Moni kuoron jäsen on todennut laulamisen ja yhteen kokoontumisen tuovan erityistä sisältöä juhlapyhiin kuten jouluun ja pääsiäiseen.

80-vuotisjuhlakonsertti pidetään ensi sunnuntaina 24. marraskuuta kello 15 Viialan kirkossa.

Viialan kirkkokuoro harjoittelee normaalisti kerran viikossa.
Työesteiden takia laulajien määrä harjoituksissa vaihtelee, mutta moni treenaa kotona itsekseenkin.
Heikki Ali-Löytty johtaa kuoroa 30 vuoden kokemuksella.
Heikki Ali-Löytty johtaa kuoroa 30 vuoden kokemuksella.