Mustaa huumoria Vesilahdella

Johanna Pekola (oik.) ja Sari Lahovuori ottavat yhteen moneenkin kertaan Vuoriston kaunottaressa.
Johanna Pekola (oik.) ja Sari Lahovuori ottavat yhteen moneenkin kertaan Vuoriston kaunottaressa.

Perjantaina sai Vesilahden nuorisoseurantalolla ensi-iltansa Martin McDonaghin menestyskomedia Vuoriston kaunotar, jonka on suomentanut Sami Parkkinen. Teatteri Kurjelle sen ohjaa Timo Järvelä. Näytelmän rooleissa nähdään Viialan teatterista tutut Johanna Pekola ja Sari Lahovuori sekä Eero Väätäinen ja Topi Suoniemi.

– Olin lukenut McDonaghin tekstejä aikaisemmin ja tykästynyt niihin, kun olen mustan huumorin ystävä. Tätä en ollut lukenut enkä nähnyt aikaisemmin, mutta innostuin siihen heti, sanoo ohjaaja Järvelä.

Vuoriston kaunottaren ensi-esitys oli Irlannissa 1997 ja se oli kirjailijan läpimurtoteos, joka on saanut Tony Awards – palkinnon ja saavuttanut Broadwaylla suurta suosiota. Suomessa näytelmää on esitetty aikaisemmin Helsingissä, Tampereella ja Kuopiossa.

Vuoriston kaunotar on tarina Irlannin maaseudulla asuvasta vanhasta äidistä ja hänen keski-ikäisestä tyttärestään, jotka ovat vuosikymmeniä eläneet kaksin ristiriitaisessa ja kahlitsevassa suhteessa. Tytär tapaa kylän juhlissa vanhan miestuttunsa ja heidän välilleen kehittyy suhde, joka avaa hänelle pakotien äidin tyrannivallan alta. Äidillä ei ole kuitenkaan aikomustakaan päästää tytärtä miehen matkaan ja hän tekee kaikkensa saadakseen tyttärensä jäämään luokseen. Ristiriitaisesta tilanteesta kehittyy armoton taistelu, joka sisältää yllättäviä käänteitä ja runsaasti herkullista mustaa huumoria.

– Näytelmän henkilöhahmot on hyvin kirjoitettu, ja tekstiä lukiessani ne alkoivat hengittää heti alusta alkaen. Näyttelijöiden väliset suhteet tulevat hyvin esille tässä näytelmässä, joka on enimmäkseen dialogia tai kolmen henkilön keskusteluja. Tämä ei ole ihan kirjailijan villeimpiä tekstejä, mutta siinä on tekijälleen ominaista huumoria, kertoo Järvelä.

Näytelmässä mukana olevat näyttelijät ovat Järvelälle ennestään tuttuja. Kun hän mietti kuka kuhunkin rooliin sopisi, ratkaisu oli helppo.

Näytelmän naisia Johanna Pekolaa (äiti Meg) ja Sari Lahovuorta (tytär Maureen) tekstin paljous ei pelottanut, vaan he lähtivät innolla mukaan, kun pyydettiin. He kiittelevät työryhmän hyvää henkeä ja odottavat innolla, miten yleisö ottaa vastaan näytelmässä rajustikin yhteen ottavan naiskaksikon.

Näytelmää esitetään joulukuussa ja tammikuussa.

81vuoriston kaunotar 1