Kukkaistytössä riittää puhetta

 

Salonkikelpoinen Eliza (Susanna Nieminen) tervehtimässä suurlähettilään puolisoa ( Anne Myllymäki) Vasemmalla taustalla eversti Pickering (Jari Mäkinen) ja Henry Higgins ( Raimo Nurminen). Kuva Viialan teatteri
Salonkikelpoinen Eliza (Susanna Nieminen) tervehtimässä suurlähettilään puolisoa ( Anne Myllymäki)
Vasemmalla taustalla eversti Pickering (Jari Mäkinen) ja Henry Higgins ( Raimo Nurminen). Kuva Viialan teatteri

George Bernard Shaw´n yli sata vuotta sitten kirjoittama Pygmalion nähdään parhaillaan Viialan teatterissa Kukkaistyttö-nimisenä näytelmänä. Tarinassa on kahden voimakkaan persoonan taistelua ja ihmissuhteiden sähköistä tunnelmaa.

Kukkaistyttö, vilpitön Eliza, haluaa eroon entisestä elämästään ja haaveilee kukkakaupan ostamisesta. Professori Henry Higgins tapaa hänet kadulla ja lyö eversti Pickeringin kanssa vetoa siitä, että pystyy kouluttamaan ja opettamaan Elizan salonkikelpoiseksi. Opetusvaiheen kohtauksista ei puutu sovinismia eikä vähättelyä. Raimo Nurminen on niiden osoittamisessa valitettavankin uskottava. Hän kuitenkin ihastuu omaan luomukseensa ja Elizan ulkoiseen muutokseen niin, ettei lainkaan näe oppilaansa persoonallisuutta. Eliza onkin yllättävän voimakastahtoinen ja moraalinen nuori nainen, joka ei ole myytävissä.

Puhetulva valtava

Ohjaaja Arto Mantela on saanut näyttelijäjoukkonsa hyvään vireeseen ja hienoon suoritukseen. Roolien vaatima puhetulva on melkoinen. Näytelmässä puhetta tulee koko ajan eikä taukoja juuri ole. Varsinkin pääosien esittäjät Susanna Nieminen (Eliza), Raimo Nurminen (professori Higgins) ja Jari Mäkinen (eversti Pickering) selviävät valtaisasta repliikkimäärästään erinomaisesti.

Alkuperäisessä, englanninkielisessä, versiossa murteiden, ääntämisten ja puhetapojen vivahteita on paljon, suomenkielessä niitä on vähemmän. Tässä näytelmässä ne onkin korvattu enemmänkin sanojen painotuksilla ja korostamalla eri yhteiskuntaluokkien käyttämää kieltä.

Yksi näytelmän kohokohtia on Elizan vierailu kutsuilla, joilla hän riehaantuu puhumaan alkuperäistä omaa kieltään ja hienostorouvat luulevat puhetyylin olevan uusi muotivillitys.

Näyttelijät käyttävät kohtauksissa näyttämötilaa liikkuen ja elehtien kiitettävän paljon, kun ensimmäisen kohtauksen alun paikallaan pönöttäminen annetaan anteeksi.

UllaMaija Heiskanen paitsi että laulaa upeasti, onnistuu myös roolissaan, jossa hän edustaa inhimillisyyttä ja ymmärrystä.

Kaikki Kukkaistytön näyttelijät, joista monella on kaksois- jopa kolmoisroolit, ansaitsevat kiitoksen ja hatun noston.

Huolella on suunniteltu ja valmistettu myös näytelmän lavastus, puvustus ja kampaukset.

Näytelmää esitetään Viialan Nahkatehtaalla helmikuun alkuun asti.