Keuhkoahtaumatauti lisää sydäntautien riskiä

Tänään 20. marraskuuta vietetään Maailman keuhkoahtaumapäivää. Keuhkoahtaumatautia sairastavalla on suurempi riski sairastua sydäntauteihin kuin niillä, joiden keuhkojen toiminta ei ole heikentynyt. Usein sydänsairauden diagnosointi on keuhkoahtaumatautia sairastavilla vaikeaa, koska mahdollisten oireiden ajatellaan johtuvan keuhkoahtaumataudista.

– Suomessa keuhkoahtaumatautia sairastaa 200 000 ihmistä ja sairauden ensimmäisiä oireita eli kroonista keuhkoputkentulehdusta 200 000 ihmistä. Sairastuneen kannattaa huomioida myös sydäntautien riski ja keskustella hoitavan lääkärin kanssa sydämen tilasta, kertoo Etelä-Pirkanmaan Hengitysyhdistyksen puheenjohtaja Arvo Neuvonen

Keuhkoahtaumatauti on keuhkojen etenevä sairaus, jossa keuhkoihin ilmaa kuljettavat keuhkoputket ahtautuvat pysyvästi. Sairauden alkuvaiheessa se on lähes oireeton. Sairauden edetessä alkavat tyypilliset oireet kuten yskä, lisääntynyt limaneritys ja hengenahdistus rasituksen aikana. Keuhkoputkien ahtautuessa ja keuhkojen toimintakyvyn heiketessä hapen saanti vaikeutuu.