Sontulan rivitalot ovat lähellä mutta tarpeeksi kaukana hälinästä

   Iso leikkipiha ja rauhallisuus ovat asukkaiden mielestä Sontulan rivitalojen parhaita puolia. Kuvassa takana Ritva Mertanen ja Pirjo Miekka ja edessä kyläilemässä ollut Leena Wikman (vas.) sekä asukkaat Hanna ja Crista Alanen sekä Jaana Nummi.

Iso leikkipiha ja rauhallisuus ovat asukkaiden mielestä Sontulan rivitalojen parhaita puolia. Kuvassa takana Ritva Mertanen ja Pirjo Miekka ja edessä kyläilemässä ollut Leena Wikman (vas.) sekä asukkaat Hanna ja Crista Alanen sekä Jaana Nummi.
Sontulan rivitalojen maalämpöjärjestelmän rakentajana toimi tamperelainen Näsin Vesijohtoliike, jonka myynti-insinööri Marko Heinonen (oik.) esitteli järjestelmää asukkaille torstaina. Etualalla Teuvo Loponen, joka on asunut Sontulan rivitaloilla vuodesta 1983 lähtien.
Sontulan rivitalojen maalämpöjärjestelmän rakentajana toimi tamperelainen Näsin Vesijohtoliike, jonka myynti-insinööri Marko Heinonen (oik.) esitteli järjestelmää asukkaille torstaina. Etualalla Teuvo Loponen, joka on asunut Sontulan rivitaloilla vuodesta 1983 lähtien.

Sontulan rivitalojen pannuhuoneessa oli torstaina täyttä, kun asukkaat tutustuivat kiinteistöosakeyhtiön uuteen maalämpöjärjestelmään. Alkuperäinen 1970-luvulta peräisin oleva öljylämmitys on vaihtunut maalämpöön tänä syksynä. Se toteutettiin 12:lla 275 metrin syvyisellä porakaivolla. Investointi tuli maksamaan noin 250 000 euroa, johon sisältyy myös sähköliittymän uusiminen. Vuokria lämmitysmuodon muutos ei nosta.

– Öljykattilat alkoivat olla tiensä päässä ja jotain oli tehtävä. Koska öljyä ei pidetty enää kannattavana, maalämpö todettiin hyväksi vaihtoehdoksi. Vaikka sähkölasku nyt kasvaa, öljylasku jää kokonaan pois.  Erotuksella pystymme hoitamaan lainan. Öljyyn on yhtiössä budjetoitu noin 70 000 euroa, kun taas sähköön menee arviolta 20 000 euroa vuodessa, kertoo Sontulan rivitalojen isännöitsijä Irmeli Niemi Toijalan Tilitoimistosta.

Kiinteistöosakeyhtiön neljä rivitaloa on rakennettu vuosina 1972–1975 Tuomo Halonen Oy:n työntekijöiden työsuhdeasunnoiksi. Elecsteriksi muuttunut yritys on edelleen kiinteistöosakeyhtiön pääomistaja omaisuutta hallinnoivan Finha Capital Oy:n kautta. Akaan kaupunki omistaa yhtiöstä kymmenisen prosenttia.

– 70-luvulla tapahtui teollinen muutos, jolloin ihmiset muuttivat maalta taajamiin, joissa kuitenkaan ei ollut asuntoja. Sen takia tähän ryhdyttiin, kertoo Sontulan rivitalojen hallituksen puheenjohtaja Jukka Halonen.

Halosen mukaan yhtiö on halunnut panostaa erityisesti asukasviihtyvyyteen ja pitää kuitenkin vuokratason kilpailukykyisenä.

– Yritimme muuttaa väliaitojakin pensasaidoiksi, mutta emme saaneet sille kannatusta, aidoilla on kun on kuulemma hyvä pitää mattoja, Halonen nauraa.

Vähän häiriöitä

Sontulan rivitaloissa on 31 asuntoa, jotka ovat kaksioita ja kolmioita, ja joissa kaikissa on oma sauna. Asukkaita on tällä hetkellä 64. Joukossa on edelleen viereisen Elecsterin työntekijöitä, mutta rivitalot ovat olleet pitkään myös muiden vuokrattavissa. Asunnot ovat tällä hetkellä täynnä.

– Sontulan rivitaloissa asuu yhtä lailla yksin eläviä, vanhempia pariskuntia kuin lapsiperheitä. Asukasrakenne on monipuolinen, kertoo isännöitsijä Irmeli Niemi, joka itse ehti asua Sontulan rivitaloissa yhdeksän vuotta.

Niemi kehuu asukkaiden talkoohenkeä ja häiriötöntä elämänmenoa.

– Häiriöitä ei ole ollut juurikaan. Asukkaat haluavat olla rauhassa, pihapiiri on turvallinen ja kiva. Yksi asukkaista sanoinkin, että paikka on parempi kuin moni asunto-osakeyhtiö.

Reilusti yli puolet asukkaista ottaa keväisin osaa pihasiivoustalkoisiin. Talkoilla on myös jo kymmenkunta vuotta pystytetty pihaan iso joulukuusi, jossa palaa 54 lamppua.

Pihalla tilaa temmeltää

Teuvo Loponen on asunut Sontulan rivitaloilla vuodesta 1983. Myös Loposen kotipaikka on Sontulassa.

– Tässä on ollut hyvä olla. Vuokrat ovat tällä hetkellä edulliset, eikä olla ihan keskustassa, mutta ei ihan kaukanakaan, Urjalan Worksilla töissä käyvä Loponen arvioi.

15 vuotta Sontulassa asunut Jaana Nummi arvostaa talojen keskelle jäävää, lapsille turvallista pihaa ja mukavia naapureita. Perheeseen kuuluvat mies, 15 vuotta täyttävä tytär sekä 6-vuotias poika.

– Pihalla on vapaata paikkaa temmeltää ja naapurit ovat aivan ihania. Täällä ollaan tarpeeksi kaukana hälinästä. Kaupat ovat vähän pidemmällä, mutta melkein kaikillahan on autot.

Uusia asukkaita on Hanna Alanen, joka muutti perheineen vuokrarivitaloon kerrostalosta Rautalasta toukokuussa. Perheeseen kuuluvat mies ja 8-vuotias tytär Crista, joka siirtyi tänä syksynä Pappilasta Sontulan kouluun. Etukäteen Alanen oli kuullut kehuja rivitalojen pihasta. Sen lisäksi kerrostaloa edullisempi vuokra vaikutti muuttopäätökseen.

– Olemme viihtyneet tosi hyvin, tytär on saanut kavereita ja koulun vaihto sujui hyvin. Päivääkään en ole katunut, että olen vaihtanut tänne. Tämä on kiva paikka asua.

Sontulan rivitalot on peruskorjattu vuosina 1996–97. Sen yhteydessä käytiin läpi muun muassa vesijohdot, keittiöt ja saunat ja huoneistoihin asennettiin huippuimurit. Isännöitsijä Irmeli Niemen mukaan seuraava isompi investointi on julkisivuremontti sekä vesikatteiden uusiminen. Alun perin aravataloina rakennetut rivitalot saivat viime vuonna vapautuksen aravarajoituksista.