Mimi ja Kuku muuttivat Viialan tähtitaivaan alle

Näyttelijä Anna Kulmala alias liejonanpentu Kuku ja laulaja-ja lauluntekijä Majka Nurminen alias MImi muuttivat syrjäisestä Turusta Akaaseen ollakseen lähempänä opiskelukaupunkiaan Tamperetta.
Näyttelijä Anna Kulmala (vas.) alias leijonanpentu Kuku ja laulaja ja lauluntekijä Majka Nurminen alias Mimi muuttivat syrjäisestä Turusta Akaaseen ollakseen lähempänä opiskelukaupunkiaan Tamperetta.

Laulaja ja lauluntekijä Majka Nurminen, 34, ja näyttelijä Anna Kulmala, 37, muuttivat Turusta Akaaseen viime keväänä, kun molemmat löysivät asunnon samasta talosta Haihunkosken rannalta. Marraskuussakaan uuden asuinpaikan parhaiden puolien listasta ei ole tulla loppua: Haihunkoski valaistuksineen, Ripasaari, vaaleanpunavioletti iltataivas aina kotiin palatessa ja Viialan tähtitaivas, joka on saanut entiset kaupunkilaiset opettelemaan tähtikarttaa.  Kaverit ja sukulaiset on kuljetettu pitkin rantoja ja saaria heti keväällä, kun maassa oli vielä lunta. Anna Kulmala kertoo ihastuneensa asuintalonsa mahdollisuuksiin niin, että toi 84-vuotiaan isotätinsäkin katsomaan sen yhtä vapaata asuntoa.

– Hän oli tosi innostunut, ja minä olisin voinut hänen kanssaan sitten kätevästi höpsötellä, mutta esteeksi muodostuivat lopulta talon portaat, joissa polvikremppainen ei olisi enää pärjännyt, Anna Kulmala selvittää.

Myös Majka Nurminen kuvailee paikkaa ja asuntoaan idylliksi, jossa voi asua vanhaksi asti.

– Toisesta ikkunasta aukeaa Jumusenrannan tyyni rauha – zen – ja toisaalla kuohuva Haihunkoski antaa energiaa, Majka Nurminen kuvailee.

Anna Kulmala ihastui rannan pieniin veneisiin siinä määrin, että teki yhdestä put put -veneeksi nimeämästään paatista kaupat. Majka tuli tonnilla osaomistajaksi.

– Krapsuttelin venettä koko kevään ja alkukesän, ja kävimme sillä jo Sääksmäellä ja Lempäälässäkin, mutta sen moottori on tosi vanha, ja siihen pitää vähän perehtyä, lapsuutensa Turun saaristossa perheensä kanssa veneillyt Kulmala kuvailee.

Tv-ohjelman teko kasvatti aikuiseksi

Kaksikko Nurminen ja Kulmala tunnetaan nukketyttö Miminä ja leijonanpentu Kukuna, jotka ovat tuttuja Pikku Kakkosessa vuonna 2008 alkaneesta televisiosarjasta. Sittemmin sarjaa on esitetty uusintana katsojien toiveesta moneen otteeseen, ja kaksikon lauluja on levytetty kaikkiaan kolmelle studioalbumille. Kaikki sävellykset ja sanoitukset ovat Mimin eli Majka Nurmisen käsialaa.  Keikkailun Mimi ja Kuku aloittivat jo kymmenen vuotta sitten, jolloin kaikki alkoi parikymppisten opiskelutovereiden kesken syntyneestä hauskanpidosta.

– Vastuu tekemiseen syntyi varmaan televisio-ohjelman tekemisen jälkeen, kun suosio oli huipussaan ja ymmärsimme, miten paljon meillä oli vaikutusta lasten elämässä. Tämä kasvatti meitä nopeasti aikuisiksi.

Myös Mimin ja Kukun ensimmäiset tosifanit ovat aloittamassa nuorten aikuisten elämää.

–Viimeksi keikallemme tuli 18-vuotias Emilia, joka on kasvanut hyvin, hyvin ujosta lapsesta nuoreksi aikuiseksi. Myös yksi pienenä seikkailemaan tullut Esko näytteli tässä meille Lontoon-matkakuviaan.

Suosio on tuonut mukanaan monenlaisia haastavia tilanteita, joiden edessä klassista laulua ja musiikkipedagogiikkaa opiskellut Majka Nurminen kertoo toisinaan ahdistuvansa.

–Nuoret soittavat ihan hädissään esimerkiksi keskellä yötä. Miten kauheita asioita esimerkiksi nuorten auttaviin puhelimiin vastaavat joutuvat ratkomaan. Eihän minulla ole sellaiseen koulutusta, joten on täytynyt opetella vain kuuntelemaan, vastailemaan jotakin siihen tyyliin, että nuku nyt yön yli ensin ja ohjaamaan nuorta hakemaan apua jostain muualta, Majka Nurminen kertoo.

Prinsessoista ja hirviöistä

Majka Nurminen ja Anna Kulmala suunnittelevat Akaaseen lastenteatteritoimintaa ja leikkiklubeja 0-10-vuotiaille lapsille.
Majka Nurminen ja Anna Kulmala suunnittelevat Akaaseen lastenteatteritoimintaa ja leikkiklubeja 0-10-vuotiaille lapsille.

Vuonna 2011 syntyi kaksikon oma yritys Teatteri PikkuPlaneetta Oy, ja elanto ansaitaan pääosin viikonloppuihin keskittyvillä isoilla keikoilla, joiden myymisen kaksikko hoitaa itse.  Akaassa heidän on tarkoitus käynnistellä paikallista lastenteatteri- ja pajatoimintaa, joka olisi tarkoitettu vauvaikäisistä kymmenvuotiaille lapsille. Paikaksi on kaavailtu Toijalan Sampolaa, ja haussa ovat sopivat paikat myös Viialasta tai Kylmäkoskelta.

– Viikolla voisimme keskittyä tekemään yhä enemmän esimerkiksi päiväkotivierailuja, ja suunnitteilla on poikkitaiteellisten leikkiklubien luominen Akaaseen. Ne voisivat palvella kotona olevia äitejä ja lapsia, ja samalla mekin kiinnittyisimme paremmin uuteen kotikaupunkiimme.

Mimi ja Kukun tuleva, interaktiivinen teatterikonsertti Prinsessat vastaan hirviöt Toijalan Sampolassa ei ole kaksikon Akaan ensimmäinen. Ainakin Viialan tori on esiintyjille tuttu estradi jo ennestään.

– Keikoillamme ei istuta, eikä esimerkiksi Sampolaan laiteta katsomoa ollenkaan. Salissa kaikki halukkaat pääsevät seikkailemaan ja tanssimaan, ja toivomme mukaan mahdollisimman paljon roolivaatteisiin pukeutuneita lapsia.

Sampolan keikka järjestetään yhteistyössä Akaan kulttuuripalveluiden kanssa.

Mimin ja Kukun tekijöitä ajavat eteenpäin edelleen samat asiat kuin homman alkaessa vuonna 2003.

–  Lapset ovat niin aitoja, ja heillä on kyky elää juuri tässä hetkessä.

SONY DSC