"Yhdelläkään vanhemmalla ei ole varaa olla pois!

Akaan yläkoulujen ja lukion vanhempainillassa puhutaan huumeista

Huumeet eivät pysähdy Suomen rajoille, joten turha kuvitella, että Akaa ja sen koulumaailma olisi niistä puhdas. Huumeita vastaan taistellaan parhaiten niin, että kaikki tekevät osansa. Akaan yläkoulut  – Hirvialhon koulu ja Toijalan yhteiskoulu – ja Akaan lukio haluavat murtaa ”ei koske meitä –asenteen” ja kutsuvat vanhemmat vanhempainiltaan Toijalan yhteiskoululle keskiviikkona 20. marraskuuta kello 18.

Nuorten puolesta toimitaan. Sairaanhoitaja Piia Kuusinen (vas.), rehtorit Jorma Ojala ja Tuovi Ronkainen, sairaanhoitaja Varpu Nummela sekä koulukuraattori Jaana Suontausta toivovat, että mahdollisimman monet yläkoulujen ja lukion oppilaiden vanhemmat saapuisvat huumeiltaan.

Nuorten puolesta toimitaan. Sairaanhoitaja Piia Kuusinen (vas.), rehtorit Jorma Ojala ja Tuovi Ronkainen, sairaanhoitaja Varpu Nummela sekä koulukuraattori Jaana Suontausta toivovat, että mahdollisimman monet yläkoulujen ja lukion oppilaiden vanhemmat saapuisvat huumeiltaan.

– Pahinta on silmien sulkeminen.  Meille koulumaailmassa työskenteleville ammattilaisille on tämän syksyn aikana herännyt huoli asiasta ja siksi ehdotimme vanhempainiltaa huumeista. Tiedän, että vanhemmat helposti ajattelevat, että ”tämä ei koske meitä”. Nyt on kuitenkin niin, että yhdelläkään vanhemmalla ei ole varaa olla pois, sanoo psykiatrinen sairaanhoitaja Varpu Nummela.

Akaassa toimii varhaisen tuen ryhmä (VARTY) johon koulun asiantuntijoiden lisäksi kuuluu myös seurakunnan ja kaupungin nuorisotoimen edustajia. Tässä ryhmässä tiedetään, miten nuoret Kylmäkoskella, Toijalassa ja Viialassa voivat. Vanhempainillan järjestäjät eivät etsi syyllisiä, mutta kysyvät napakasti, tietävätkö vanhemmat sittenkään tarpeeksi nuortensa tekemisistä.

– Eihän esimerkiksi kannabiksen käyttäminen alkuvaiheessa välttämättä näykään, sanoo koulukuraattori Jaana Suontausta.

– Mutta jos on valveutunut vanhempi, sen kyllä huomaa. Eihän nuoren kyttääminen itsetarkoitus ole, mutta olisi hyvä tietää, kuinka keskustella asioista, koska jokainen tämän päivän nuori on tavalla tai toisella tekemisissä huumeiden kanssa, jatkaa Akaassa päihdetyöstä vastaava sairaanhoitaja Piia Kuusinen.

Piia Kuusisen vastaanotolle hakeudutaan usein muusta syystä, mutta keskusteluissa paljastuukin sitten kokonaan muuta.

– Kun päästään luottamukselliseen tilanteeseen, asioista voidaan puhua niiden oikeilla nimillä. Tärkeintä tässä on päästä auttamaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Kenen vastuulla on vapaa-aika

Lukion rehtori Tuovi Ronkainen korostaa, että päihteet eivät ole Akaan kouluissa sen suurempi ongelma kuin Suomen muissakaan kouluissa. Lintukodossa täällä ei eletä ja päihteistä huumeet ovat osa nuorten vapaa-aikaa meillä ja muualla.

– Koulu ei ole millään tavalla osa nuorten vapaa-aikaa. Huumeiden käyttäminen voi jatkua pitkään, ennen kuin koulussa päästään kiinni asiaan. Ollaankin jo ”kannabis tyhmistää – tilanteessa”. Koulu haluaa kuitenkin ottaa vastuuta asiasta, koska nuoria täällä on paljon, ja jakaa tietoa, sanoo Ronkainen.

Ideaalitilannehan olisi, että vanhemmat tuntisivat nuorensa niin hyvin, että ”flunssaista” ja väsynyttä nuorta osattaisiin ”katsoa oikein”.

– Jos koeviikolla nuori on väsynyt, ei heti tule huumeet mieleen. Perheiden arki on kiireinen ja siellä paljon muutakin mietittävää ja ihan oikeata väsymistäkin, sanoo Kuusinen.

– Minun vastaanotolleni kun tullaan, ”flunssaa” on saattanut jatkua pitkään, motivaatio on laskenut nollaan ja mikään ei kiinnosta. Nuoren pahoinvointi alkaakin jo näkyä, sanoo Nummela.

Varpu Nummela korostaa, että koulutyön laiminlyönnillä on pitkä vaikutus tulevaisuuteen, vaikka sitä ei heti tajutakaan. Koulussa mennään tavoitteellisesti eteenpäin ja heikoilla todistuksilla on hyvin hankala pyrkiä eteenpäin

– Useasti auttaa, että ongelmia arkipäiväistetään ja niistä puhutaan suoraan. Se ei ole syyllistämistä, mutta näin päästään heti puhumaan asiasta, sanoo koulukuraattori Suontausta.

Kaikkea käytetään

Toijalan yhteiskoulun rehtorin Jorma Ojalan mielestä huumeista puhuminen ei pitäisi olla vanhemmille pelokas tilanne.

– Mikään ei ole niin huojentavaa kuin tieto ja varmuus siitä, että oma lapsi ei käytä. Enemmistöhän täällä ei käytä mitään. Asioista täytyy kuitenkin tässä ajassa tietää, maailma ei ole enää niin kiltti paikka, kuin toivoisimme. Enemmistön viestin perille saamiseksi tarvitaan valveutuneita vanhempia, sanoo rehtori Ojala.

Tupakasta ja alkoholista on tänä päivänä helppo puhua, mutta kun Piia Kuusinen heittää keskusteluun kannabiksen, marihuanan, hasiksen, pirin tai uusien muotihuumeiden nimiä, ilmeet vakavoituvat.

– Akaan alueella kannabis, marihuana ja hasis ovat kovimmat jutut. Niitä saa suhteellisen helposti ja niiden käyttö on vaarallisen arkipäiväistynyt, sanoo Kuusinen

”Kaman myyminen ostarin kulmilla” ei ole urbaania legendaa, vaan totta.

– Edelleenkään ei saa yleistää, mutta niin kauan kun me kiellämme asian, emme pyri ratkaisemaan sitä. Kun tämä asia otetaan tosissaan, päästään myös avoimempaan keskusteluun kotona, sanoo Nummela.

Rehtori Ojala muistuttaa, että yläkouluun siirtymisessä nuoren elämä monella tavalla vapautuu.

– Siihen ikään kuuluu hienoinen irtiotto vanhemmista. 7. luokalla jo on lupa monella pyöriä vähän enemmän kaupungilla. Vanhemmilla on syytä muistaa, että vastuu nuoresta ei silti katoa mihinkään, vaikka irtiottoa tapahtuisikin, sanoo Ojala.

Muka hyväksyttävää

Sairaanhoitaja Varpu Nummela varoittaa nuoria ja vanhempia viihdeteollisuuden ja mediankin luomasta huumeet hyväksyvästä ilmapiiristä.

– Kun halutaan rentoutua, siihen tarvitaankin jotakin ainetta. Ja jos sanot jotakin huumeita vastaan, nuoret tietävät paljon paremmin niitä ”muka” hyviä puolia. Nuorten tietämys huumeista on usein askeleen edellä, sanoo Nummela.

– Nuorilla on monia tapoja käyttää huumeita, joista vanhemmat eivät ole tietoisia, lisää Kuusinen.

– Vanhempien ja koulunkin tehtävä on antaa nuorelle keinoja ja vahvat siivet kohdata valintatilanteita, joissa joutuu miettimään omaa suhtautumistaan huumeisiin, sanoo Ronkainen.

Mitähän tänään leivottaisiin?

Kuin pisteeksi keskustelulle Piia Kuusinen pohtii, mitä nuorten keskinäisissä illanvietoissa onkaan tarjolla – vain muffinssia ja kokista.

– Mitähän ”kivaa” taikinaan onkaan leivottu sisään, pohtii Kuusinen.

– Ja vanhemmat kertovat toisilleen, kuinka siististi meidän nuoret käyttäytyvätkään. Leipovat. Ei edes kaljapulloja nurkissa, jatkaa rehtori Ronkainen.

Hirvialhon koulun, Toijalan yhteiskoulun ja Akaan lukion yhteisessä vanhempainillassa 20. marraskuuta Toijalan yhteiskoulun auditoriossa ovat koulun asiantuntijoiden lisäksi mukana myös poliisin, Ehyt ry:n ja SPR:n edustajat.

 

 

 

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?