Toijalan Yrittäjät ei innostu kuntaliitoksesta

Toijalan Yrittäjien maanantai-iltainen syyskokous sujui muuten keskusteluitta, mutta kokouksen puheenjohtajan Antti Kraftin kysyttyä kohdassa ”muut asiat” mielipiteitä vireille lähtevästä kuntaliitosselvityksestä Valkeakosken kaupungin kanssa, keskustelu ryöpsähti liikkeelle.

Toijalan Yrittäjien syyskokouksessä ei lämmetty joiden akaalaisten kunnallispoliitikkojen innolle liittyä Valkeakosken kaupunkiin.
Toijalan Yrittäjien syyskokouksessä ei lämmetty joidenkin akaalaisten kunnallispoliitikkojen innolle liittyä Valkeakosken kaupunkiin.

Kunniapuheenjohtaja Veikko Nordström totesi, että selvitys on pakko tehdä, mutta se ei tarkoita liitosta. Liitos Valkeakoskeen olisi hänen mukaansa Akaan tuho. Samoilla linjoilla olivat muutkin. Valtuutettunakin toiminut yrittäjä Timo Saarinen pohti, halutaanko Toijalan taajaman taantuvan Kylmäkosken ja Viialan tavoin. Lukio ja terveyspalvelut siirtyvät Saarisen mukaan Valkeakoskelle, mikä on omiaan siirtämään sinne muitakin palveluja.

Miksi kiire?

Yrittäjä Pekka Nevalainen ihmetteli joidenkin akaalaisten luottamushenkilöiden intoa, kun aikaisempienkin liitoksien jälkien korjaaminen on vielä kesken. Nevalainen ihmetteli myös, miksi Akaassa halutaan liitos, vaikka maan hallituksella ovat kunta-asiat sekaisin. Yrittäjä Auli Seppänen kysyi, onko Akaan saamaton elinkeinopolitiikka tarkoitus häivyttää Valkeakoskeen liittymällä.

Yrittäjien puheenjohtajan ja varavaltuutetun Sirkka Koivuniemen mielestä mitään pakkoa liittymiselle mihinkään suuntaan ei Akaalla ole. Liitospakko on muutamien valtuutettujen luoma harha. Sirkka Koivuniemi kysyykin, halutaanko todella Akaasta tehdä nukkumalähiö.

Vain Valkeakoski hyötyy

Yrittäjien mielestä kuntaliitosta tarvitsee ennen kaikkea Valkeakoski, koska sen teollisuuden selkäranka, sanomalehtipaperi, on nopeasti hiipuva teollisuudenala. Liitos ei hyödynnä Akaan logistista sijaintia, vaan siirtää alueen painopisteen vääjäämättömästi Vanajan itäpuolelle. Liitosta nyt puuhaavat unohtavat täysin Akaan luonnollisen asiointisuunnan, joka on pääväylät Tampereelle.

Toijalan Yrittäjät on 228 jäsenellään Akaan suurin yrittäjäyhdistys. Syyskokouksen selkeäksi kannanotoksi tuli vireille nousseen kuntaliitoksen vastustaminen. Yksimielinen kannanotto päätettiin välittää Akaan kaupungin tietoon.

Koivuniemi jatkaa puheenjohtajana

Syyskokous valitsi Toijalan Yrittäjien puheenjohtajaksi edelleen Sirkka Koivuniemen. Sihteerinä jatkaa Kirsti Alakahri. Hallitukseen valittiin uusina Teijo Mattila ja Harri Salminen. Hallituksessa jatkavat Veikko Nordström, Jouni Parikka, Nina Welzién, Auli Seppänen, Riitta Huhtala-Vähäkuopus, Ari Ilottula ja Pekka Nevalainen.

Yhteistyö kaupungin kanssa?

Viialan Yrittäjien syyskokous sujui rutiinilla ja vireille noussut kuntaliitos ei noussut viralliselle listalle ollenkaan, vaikka sitä moneen kertaan sivuttiinkin. Yrittäjien puheenjohtajana jatkava Kalle Formisto sanoi liitosasian tulevan esille varmasti ainakin yrittäjäyhdistyksien hallituksien yhteiskokouksessa tammikuussa.

Toijalan ja Viialan Yrittäjäyhdistyksien puheenjohtajien ja Akaan kaupunginjohtaja Aki Viitasaaren viimeviikkoisessa tapaamisessa on ollut esillä elinkeinopoliittisen neuvottelukunnan työn terävöittäminen, mistä Formiston mielestä pitäisi myös tehdä esityksiä.

Viialan Yrittäjien hallitukseen valittiin uusina Erkki Jouppi ja Marko Peltola. Hallituksessa jatkavat Erja Eloranta, Hanna Hevonoja, Sari Moussa, Jukka Ahonen, Juha Kosonen ja Tuija Haavisto. Varajäseniksi valittiin Ritva Kiviniemi ja Risto Kalliainen.

 

 

Kommentointi on suljettu.