Pasi Vainionperä on koti-isä ja iskelmälaulaja

 

 Vaikka Pasi Vainionperä liikkuu työnsä puolesta, hyvä logistinen sijainti ei ollut ensisijainen syy Kylmäkoskelle muuttoon. Perhe arvostaa paikkakuntaa, jossa lasten on turvallista kasvaa. Myös edullinen hintataso houkutteli heitä.

Vaikka Pasi Vainionperä liikkuu työnsä puolesta, hyvä logistinen sijainti ei ollut ensisijainen syy Kylmäkoskelle muuttoon. Perhe arvostaa paikkakuntaa, jossa lasten on turvallista kasvaa. Myös edullinen hintataso houkutteli heitä.

Pasi Vainionperä, 30, tunnustaa ensin epäilleensä Kylmäkosken olevan vähän sivussa, mutta nyt 1,5 vuotta paikkakunnalla asuneena iskelmälaulaja ja musiikin sekatyöläinen arvostaa nimenomaan sen rauhaa.

– Kun tulee keikalta kotiin ja on ollut hälyssä koko illan, on älyttömän hienoa päästä omalle kotiterassille ja olla hetki hiljaisuudessa.

Lempäälän Sääksjärveltä Akaaseen muuttaneelle perheelle oli tärkeää löytää asuinalue, jossa lasten on turvallista liikkua ja kasvaa. Kylmäkoskelle asettuminen helpotti myös uusperheen arkea, sillä Vainionperän 8-vuotias esikoistytär asuu Toijalassa ja viettää joka toisen viikon isänsä luona. Perheeseen kuuluu myös Johanna-vaimon kohta 8-vuotias poika ja pariskunnan yhteinen, vajaa kaksivuotias tyttö. Tyttärien syntymäajat on tatuoitu roomalaisin kirjaimin ja latinankielisin lyhentein isän käsivarteen.

Akaaseen Vainionperät houkutteli myös Lempäälää edullisempi hintataso.

– Samalla rahalla kuin saimme nyt uuden omakotitalon, olisimme Lempäälästä saaneet rivarinpätkän. Lisäksi töiden puolesta minulle on sama, missä sitä asuu.  Palveluita ei täällä välttämättä kovin paljon ole, mutta Toijalaan pääsee nopeasti ja tarvittaessa myös Lempäälän ja Tampereen suuntaan.

Kylmäkoskea kirpaisevat leikkauspäätökset saavat Vainionperän silti mietteliääksi.

– Sääli, että palveluita aiotaan kovasti täällä kaventaa ja keskittää Toijalaan. Eihän tästä pitkä matka sinne ole, mutta olisi mukavaa, jos Kylmäkoski ei ihan kuihtuisi.

Iskelmälaulaja ja rokkikukko

Iskelmäartisti-kilpailun voitto 2009 toi Vainionperälle keikkamyyntisopimuksen sekä levytyssopimuksen kansainvälisen levy-yhtiön kanssa. Suuren yleisön tietoisuuteen laulajan nosti voiton jälkeen julkaistu ensimmäinen single Rakkaudessa suuria.

– Se on kappale, josta minut edelleen tunnetaan. Vielä ei ole ollut yhtäkään keikkaa, jossa sitä ei olisi laulettu. Siihen en itsekään ole kyllästynyt, koska sen teksti on hieno ja siihen on helppo eläytyä.

Vainionperä kuvailee Rakkaudessa suuria -hitin jälkeen elämän olleen melkoista lentoa. Kiivaan keikkatahdin jälkeen mies halusi viheltää pelin poikki ja pitää taukoa. Parin vuoden hiljaiselon jälkeen Vainionperältä on juuri ilmestynyt uusi single Kaaduin ja nousin.

– Se on oman näköistä, nuorekasta poppimeininkiä, joka voidaan laskea myös iskelmäksi, hän määrittelee.

Vainionperä toimii myös musiikki-isäntänä, mikä pitää sisällään karaoke-, dj- ja juontokeikkaa. Myös laulukeikkoja on laidasta laitaan lavakeikoista bilekeikkoihin.

– Lavoilla pidetään huoli, että tanssijoille on tarjolla monipuolista iskelmää ja eri tanssityylejä. Sitten välillä mennään poppirokkimeiningillä, hypitään ja pompitaan. Silloin voi heittää jalkaa monitorin päälle ja olla rokkikukkona. Minusta on rikkaus, että pystyy tekemään erilaisia töitä.

Vainionperä esiintyy myös duona yhdessä orkesterinsa kitaristin, Kylmäkoskella nuoruutensa viettäneen Vesa Urpasen kanssa. Laulaja on itsekin viime aikoina opiskellut kitaransoittoa ja myös säestänyt muutamilla keikoilla.

Harmonikka kuusivuotiaana

Musiikki on työllistänyt Vainionperän päätoimisesti seitsemisen vuotta. Sitä ennen hän työskenteli huonekalumyyjänä Ideaparkin Maskussa.

Iskelmäkipinän Vainionperä sai lapsuudenkodissaan, jossa kuunneltiin paljon iskelmää. Ensimmäisiä askeleita muusikonuralla Vainionperä otti kuusivuotiaana, jolloin hän musiikkikaupan liikkeessä näki pelimanniharmonikan.

– Kuukauden kärtin sitä ja lopulta vanhemmat suostuivat sen ostamaan, Vainionperä muistelee.

Harmonikkatunneilta tie vei konservatorioon, mutta laulamisesta Vainionperä kiinnostui vasta yläasteella musiikinopettajansa kannustuksesta.

– Pienen suostuttelun jälkeen löysin itseni laulamasta ja sille tielle jäin. Siitä lähtien esiinnyin kaikissa koulun kevät- ja joulujuhlissa.

Yläasteikäisen suuri esikuva oli Yölintu ja Simo Silmu, mutta kuunteli nuori mies myös rokkia ja poppia. Edelleen Vainionperä kuvailee musiikkimakuaan monipuoliseksi. Kotona pauhaa tällä hetkellä Cheek.

– Vaimon poika on kova Cheek-fani. Tykkään kyllä hänenkin tuotannostaan.

Pasi Vainionperä on mukana myös tuoreella Halisko-lastenlaululevyllä, joka julkaistiin Akaassa järjestetyssä TUL Joy Games -tapahtumassa.

Akaassa itsenäisyyspäivänä

Vainionperä sanoo keikkailun ja perhe-elämän yhteensovittamisen sujuneen yllättävän hyvin. Hän sanoo olevansa tällä hetkellä yhtä lailla koti-isä kuin laulaja.

– Meillä ei ehkä ole vapaita viikonloppuja, mutta vietämme perheen yhteistä aikaa muulloin. Minulla on kuitenkin viikolla enimmäkseen vapaata. Harva perinteistä päivätyötä tekevä pystyy olemaan kotona, kun lapset tulevat koulusta.

Akaan seuratoiminnasta Vainionperän perheelle ovat tulleet tutuiksi lasten harrastusten myötä Viialan Pyryn Show Team ja Kylmäkosken Veikot. Kun omaa aikaa jää, Pasi Vainionperä jatkaa kitaransoiton harjoittelua. Lapsiperheessä siihenkin saa yleensä seuraa.

– Nuorimmainen tulee usein mukaan ja alkaa myös soittaa.

Pasi Vainionperää voi kuulla Akaassa itsenäisyyspäivänä, jolloin hän orkesterinsa kanssa esiintyy Ravintola Kruunassa ja Klaavassa Toijalassa.

– Se on syksyn pääkeikka, kun ollaan kotikulmilla, Vainionperä lupaa.

 

 

79pasivainionperä9 79pasivainionperä8

Vaikka Pasi Vainionperä liikkuu työnsä puolesta, hyvä logistinen sijainti ei ollut ensisijainen syy Kylmäkoskelle muuttoon. Perhe arvostaa paikkakuntaa, jossa lasten on turvallista kasvaa. Myös edullinen hintataso houkutteli heitä.
Vaikka Pasi Vainionperä liikkuu työnsä puolesta, hyvä logistinen sijainti ei ollut ensisijainen syy Kylmäkoskelle muuttoon. Perhe arvostaa paikkakuntaa, jossa lasten on turvallista kasvaa. Myös edullinen hintataso houkutteli heitä.

79pasivainionperä3 79pasivainionperä10