Akaan Gospelkuoron kaksi vuosikymmentä

Akaan Gospelkuoro.
Akaan Gospelkuoro.

Syksyllä 1993 Akaan seurakuntaan syntyi uusi laulukuoro silloisen kanttorin Helena Markulan johdolla. Jo samana syksynä kuoro esiintyi muutamissa tilaisuuksissa laulaen Tuomasmessu-lauluja ja muutakin uutta hengellistä musiikkia. Vuonna 1994 ohjelmassa olivatkin jo gospelmessun ja Hiljaisuuden messun nimellä kulkeneet tilaisuudet Akaan kirkossa. Vuodesta 1995 alkaen ohjelmassa ovat olleet varsinaiset Tuomasmessut, joita on käyty toteuttamassa Akaan kirkon ohella myös Kylmäkosken ja Sääksmäen kirkoissa. Kesällä 1996 ohjelmassa oli elomessu Toijalan Satamassa.

Gospelkuoro on näiden kahden vuosikymmenen aikana laulanut erilaisissa jumalanpalveluksissa keskimäärin kolmesti vuodessa ja keskimäärin kerran vuodessa on vierailtu joko vankiloissa tai vanhainkodeissa. Erilaisissa muissa tilaisuuksissa kuoro on esiintynyt pari kertaa vuodessa, joten seitsemisen esiintymistilaisuutta kuorolla on ollut vuosittain.

Kuoron repertuaari on laaja: kaikkiaan näiden vuosien mittaan on harjoitettu lähes 200 laulua. Pääosa lauluista on uudehkoa hengellistä musiikkia, mutta ohjelmistossa on ollut myös perinteistä kirkkomusiikkia ja jonkin verran myös isänmaallisia ja erinäisiin juhliin liittyviä kappaleita.

Gospelkuoron laulajamäärä on vaihdellut 15 laulajan kahta puolen. Tällä hetkellä kuorossa on 16 laulajaa: seitsemän sopraanoa, viisi alttoa, kaksi tenoria ja kaksi bassoa. Uudet laulajat ovat gospelkuoroon tervetulleita harjaantumaan kuorolaulun jalossa taidossa. Vuosien saatossa kuorossa on ollut laulajia käymäseltään tai pidempäänkin kaikkiaan noin 40. Kuoron esiintymisissä on yleensä ollut joko urku- tai pianosäestys, silloin kun säestystä on käytetty, mutta erityisesti Tuomasmessuissa ja vastaavissa erityismessuissa apua on saatu kohtalaisen vakiintuneelta soittajaryhmältä. Helena Markulan jälkeen kuoron johtajina ovat toimineet kanttorin tehtäviä seurakunnassa hoitaneet Riitta Poikselkä, Sinikka Lehtinen, Juha Salmesvuori ja nyttemmin vuodesta 2011 alkaen Marja Karhu.

Gospelkuoro viettää 20-vuotisjuhlaansa Akaan seurakuntasalissa sunnuntaina 17.11. kello 14 alkavassa matineassa. Tilaisuudessa kuoro laulaa omaa ohjelmistoaan ja laulattaa tilaisuuteen saapunutta väkeä. Tilaisuudessa on myös kahvitarjoilu.

 

Sauli Turja