C-asentoon jämähtäminen antoi sysäyksen omaan korumallistoon

Suomies on naiseuden juhlaa

Marika Suomies myy Toijalan Valtatien varrella muun muassa oman mallistonsa koruja.

Marika Suomies myy Toijalan Valtatien varrella muun muassa oman mallistonsa koruja.

Akaalainen koruvalmistaja Marika Suomies avasi nimeään kantavan liikkeen Toijalan Valtatielle syyskuun viimeisenä päivänä. Liikkeen avaamisajankohta ehti siirtyä syksyn mittaan moneen kertaan messu- ja tapahtumakiireiden vuoksi, mutta syyslomaviikolla kaupan ovi käy tasaiseen.

Liikkeenharjoittajan elämänmyönteinen motto Life is good tulee vastaan jo välioveen painetussa tekstissä. Oman korumalliston syntymisellä on sen sijaan kipeämpi tarinansa, joka alkaa kahdeksan vuoden takaa.

– Olin puolitoista vuotta C-asennossa enkä pystynyt liikkumaan kuin kumarassa. Siinä sitten vähitellen aloin väkertämään käsin joko pöydän ääressä tai sängyn päällä maaten, alun perin vaatetuspuolen koulutuksen saanut 32-vuotias yrittäjä kertoo.

Koruntekokurssien jälkeen oman korumalliston koruja syntyi ensin kaksion nurkkaan. Parin viime vuoden ajan Suomies kertoo kiertäneensä jo kaikenlaisia pääosin naisille suunnattuja messuja ja tapahtumia, joissa korumalliston ja ”turvemiehen” nimi on jo saanut jonkinasteista tunnettuutta.

Verkkokauppa suunnitteilla

Yrittäjäksi Marika Suomies kertoo ryhtyneensä pääosin omarahoitteisesti, sillä pankin puoleen kääntyminen on ollut turhaa. Taustalla kun on jo yksi kaatunut firma. Yrityselämän oppirahat tuli maksettua, kun oma kun oma siivous- ja kodinapua tarjonnut yritys meni nurin.

– Ei siinä ihan pahasti käynyt, ja olen saanut verovelkani maksettua. Sairastumiseni vuoksi en vain pystynyt enää itse tekemään sitä työtä.  Suomessa ajatellaan edelleen, että firman kaatuminen on rikos, vaikka Amerikassa ajatellaan, että vasta konkurssin läpikäyminen valmistaa yrittäjyyteen.

Suomiehen mukaan omat vanhemmatkaan eivät ihan heti jaksaneet uskoa tyttärensä onnistumiseen korurintamalla.

– Nyt he ovat tässä ihan täysillä mukana, ja parhaillaan etsimme myös siskolleni asuntoa täältä Toijalasta, jotta saisin hänet vaikka liikkeeseeni jossain vaiheessa avuksi.

Lähiaikojen suunnitelmissa on verkkokaupan avaaminen, kunhan tuotekuvat ja -tiedot ovat koossa, sekä jälleenmyyntipaikkojen kasvattaminen. Nyt Suomiehen omaa mallistoa on myynnissä muutamissa paikoissa Tampereella, Jyväskylässä ja Jämsässä.

Jälleenmyyntipaikkojen, messujen ja erilaisten tapahtumien kiertäminen vie oman osansa yrittäjän ajasta, kun koko ajan pitäisi tuottaa myös uutta.

– Tulevan viikonvaihteen messuille lähden yllättävän pienellä valikoimalla. Jatkossa tarvitsisin tähän apulaisen, ja alihankkijoiden etsiminen muun muassa Kiinasta on sekin jo vireillä.

Akaan Suomies-liikkeessä on myynnissä tekijän oman malliston korva-, ranne- ja kaulakorujen ja korusettien lisäksi paljon Espanjasta, Italiasta, Ranskasta, Kiinasta ja Keniasta maahantuotua tavaraa: laukkuja, huiveja, iltapukuja, kenkiä, puseroita, hatukkeita, meikkejä sekä tietenkin vielä enemmän erilaisia koruja.

Eri materiaaleista valmistettujen figuurien, metallisten killuttimien ja erilaisten muovihelmien lisäksi korujen materiaaleina on käytetty myös hopeaa, makeanvedenhelmiä, kristallia, lasia ja erilaisia kiviä.

Lusikat korviin!

Lusikat korviin.

– Suosittuja ja näyttäviä korusettejä, kuten ihan kaikkea muutakin, teen myös tilauksesta, Suomies kertoo.

Torstaisen haastattelun aikana asiakkaiden toivelistoilla on muun muassa omaan tyyliin sopiva hattu, iltapuvun korjausompelua sekä isomman kokoisia juhlapuseroita.

– Vaatepuolta tulee vielä lisää, ja ajattelin panostaa jossain vaiheessa myös miesten vaatteisiin, koska niitä ei Akaasta juuri saa.

Marika Suomies muutti miehensä ja tyttärensä kanssa Akaaseen asunnon ja sopivan koulun vuoksi.

Marika Suomies muutti miehensä ja tyttärensä kanssa Akaaseen asunnon ja sopivan koulun vuoksi.

Väärällä junalla Toijalaan

Marika Suomies kertoo sopivan asunnon ja 12-vuotiaan tyttärensä koulun ratkaisseen perheen nykyisen asuinpaikan.

– Asuimme viimeksi Tesomalla, ja siellä työmatka Ylöjärvellä sijainneelle korupajalleni oli niin pitkä, että se oli lapsenkin kannalta vähän hankalaa. Tytär pääsee nyt kätevästi poikkeamaan tässä liikepaikalla.

Akaaseen Marika Suomies tupsahti ensi kertaa pari vuotta sitten vahingossa. Silloin hän sai nykyisestä kotikaupungistaan sanojensa mukaan vääränlaisen kuvan.

– Nousimme tyttöni kanssa väärään junaan, kun olimme menossa silloiseen kotikaupunkiimme Jyväskylään. Jäimme junan kyydistä Toijalan asemalla, ja ei siinä ympäristössä voinut kuin todeta, että tää on niin kuollut kylä.

Nyt Suomies kertoo tykästyneensä Toijalan letkeäksi kuvailemaansa meininkiin ja eritoten akaalaisiin.

– Olen tutustunut täällä ihaniin ja avoimiin persooniin. Tuntuu, että liikkeeni on ennemminkin jonkinlainen terapiasairaala kuin pelkkä kauppa, avoimesti myös omasta elämästään kertoileva kauppias hymyilee ja kaataa asiakkailleen kahvia.

Yksi on Suomiehen mukaan varmaa: avain onnistumiseen on paitsi yrityksen tarjoamassa laadussa myös akaalaisten asiakkaiden uskollisuudessa. Asiakkaiden toiveita ja ideoita Suomies kertoo kuuntelevansa herkällä korvalla.

– Tämä on minulle työ, harrastus ja elämäntyyli, mutta maahantuontitavaroidenkin avulla yritän pitää huolen siitä, että liikkeestäni löytyisi jotakin jokaisen tyyliin sopivaa.

 

77marika suomies4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

77marika suomies8

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?