Serkukset ovat rakentaneet yhdessä kymmenen omakotitaloa

Vuoden Yrittäjiksi valitut serkukset Miikka Kinnari ja Jari Rupponen rakentavat vuoden aikana yleensä kaksi omakotitaloa. Viikko Kuninkuusravien jälkeen on pyhitetty lomalle ja ravihurmoksesta toipumiselle.
Vuoden Yrittäjiksi valitut serkukset Miikka Kinnari ja Jari Rupponen rakentavat vuoden aikana yleensä kaksi omakotitaloa. Viikko Kuninkuusravien jälkeen on pyhitetty lomalle ja ravihurmoksesta toipumiselle.

Vuoden yrittäjäksi valitun kylmäkoskelaisen Rakennus Vinka Oy:n Jari Rupponen ja Miikka Kinnari hyppäävät paikkamaalatun Fordin kyydistä Jokiveräjäntiellä. Kello yhdeksän aamukahvit on käyty juomassa Nesteellä, ja päivän urakat odottavat asiakkaalle avaimet käteen -periaatteella rakennettavan 145 neliöisen omakotitalon työmaalla. Tehtävänä on muun muassa keittiöön tulevan puuhellan takaseinän laatoitusta ja listoittamista. Toukokuussa aloitettu urakka on tarkoitus saada luovutettua jouluksi.

Miehet tekevät kaikki talotyömaan työt maanrakentamisesta lähtien itse, mitä nyt pakolliset sähkö- ja putkiliitännät ostetaan ulkoa. Vuoden aikana kaksikko tekee yleensä kaksi taloa, jotka he kauppaavat yleensä talon valmistuttua.

– Tällaisena ajankohtajana on hyvä kun ostaja on jo valmiina. Meillä on tällä hetkellä myymättä onneksi vain yksi paritalonpuolikas Kurvolasta, Jari Rupponen kertoo.

Serkukset ryhtyivät yhtiökumppaneiksi kuutisen vuotta sitten, kun sotkialainen Miikka siirtyi silloiselta rakennusyhtiö Palmbergilta toiseksi omistajaksi Rupposen perustamaan firmaan. 44-vuotias Rupponen kertoo aloittaneensa yrittäjänuransa 23-vuotiaana, ja alkuun toimenkuvaan kuului enemmän maanrakentamista ja timanttisahausta.

– Lähdin 20-vuotiaana tästä kirkonkylältä Helsinkiin siipiäni koittamaan. Kymmenen vuotta meni muualla, mutta kyllä täällä tutuilla kulmilla on mukavampi olla, Jari Rupponen sanoo.

Yrittäjänä menestymisen resepti on Rupposen mukaan yksinkertainen:

– Raha motivoi, mutta on tähän tarvittu paljon lujaa tahtoakin. Kun aloitin, minulla oli vain saha ja leka, nyt on sentään vähän enemmän kalustoakin. Mutta autoa en ole vielä vaihtanut, vaikka sitä pankissakin lainaneuvotteluissa kysyttiin.

Vanha Ford saa kelvata, ja muutenkin yrittäjät ovat masentavan taloustilanteen vallitessa olevansa helpottuneita siitä, ettei pankille ole velkaa.  Miikka Kinnari toteaa talokaupan hiljentyneen huomattavasti, eivätkä esittelytkään vedä.

– Kyllä olisi toisenlainen ääni kellossa, jos meillä olisi 3–4 taloa myymättä ja niistä velkaa niskassa, vertaa Rupponen.

Takataskussa on  kuitenkin jo seuraavan kohteen rakennuslupa. 120-neliöisen omakotitalon rakennustyöt Uusikylään olisi tarkoitus aloittaa vielä tämän vuoden puolella. Kevättalveksi on luvassa yhden talopaketin sisätyöt, ja haussa on vielä toinenkin rakennuslupa ensi vuodelle.

– Omiin kohteisiimme valitsemme itse – tai oikeastaan Toijalan Värikaupan ihmisten suositusten mukaan – kaiken tapeteista lähtien, mikä helpottaa myös töiden tekemistä, kun tiedämme valita esimerkiksi laatat mittojen mukaan, Jari Rupponen kertoo.

Rakennus Vinka rakentaa omakotitaloa Kylmäkosken Jokiveräjäntielle avaimet käteen -periaatteella. Keittiöön tulee puuhella.
Rakennus Vinka rakentaa omakotitaloa Kylmäkosken Jokiveräjäntielle avaimet käteen -periaatteella. Keittiöön tulee puuhella.

Yrittämisessä on miesten mukaan parasta se, kun kukaan ei määrää. Miinusta tulee äärettömästä paperityön määrästä, joka vain kasvaa rakennusalan uusien vaatimusten myötä. Nyt opeteltavaksi tulevat rakennuslupaan jo vaaditut tiiviysmittaukset.

– Taas menee 500 euroa jollekin erikoismiehelle, 38-vuotias Kinnari hymähtää.

Tasaiset ja edulliset tontit

Jari Rupposen mukaan ihannetontti on tasainen, ja kivikot ja pehmeät maapohjat pyritään kiertämään kaukaa. Viialan Männikkö ei rakentajaa houkuttele, mutta Uudenkylän uudet tontit Toijalassa kiinnostavat edelleen.

– Vanhemmat ihmiset muistelevat Männikön olleen sellaista lettoa, jossa aina luisteltiin. Melkein se tietää tontin paalutustöitä. Paalutukseen menee helposti 15 000 euroa, ja se on vähän kuin itseltä pois, Rupponen toteaa.

Rupponen ihmettelee Akaan kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkisen haluja korottaa Akaan omakotitonttien hintoja.

– Akaaseen tullaan halpojen tonttien perässä. Ihmiset arvostavat ennen kaikkea rahapussiaan, ja usein ostajamme rakennuttavat esimerkiksi autotallin vasta myöhemmin, yhtiökumppanit selvittävät.

 

 

Miikka Kinnari ja Jari Rupponen ovat rakentaneet yhdessä kymmenen taloa, joista suurin osa on noussut Tipurille. Nyt tähtäimessä ovat Uudenkylän uudet tontit.
Miikka Kinnari ja Jari Rupponen ovat rakentaneet yhdessä kymmenen taloa, joista suurin osa on noussut Tipurille. Nyt tähtäimessä ovat Uudenkylän uudet tontit.