Kysyvä yrittäjäasiakas on tilitoimistolle mieleen

Tilitoimisto Brusila Oy on vaihtanut omistajaa. Maj-Britt Lylykorpi jää viettämään eläkepäiviä ja yritys siirtyy Tammerkosken Tilipalvelu Oy:n toimitusjohtajan Tuija Lankisen omistukseen. Vanha nimi säilyy ja tilitoimistossa työskentelevät jatkossa toimistonhoitaja Milja Ketomäki ja kirjanpitäjä Carita Vartia.

Numeroissa on oma viestinsä. Carita Vartia (vas.), Milja Ketomäki ja Tuija Lankinen jatkavat Maj-Britt Lylykorven tilitoimistoyrityksen työtä.
Numeroissa on oma viestinsä. Carita Vartia (vas.), Milja Ketomäki ja Tuija Lankinen jatkavat Maj-Britt Lylykorven tilitoimistoyrityksen työtä.

– Luvuthan puhuvat meille. Tämä on ongelmien ratkaisua ja tässä vaaditaan hyvää päättelykykyä, sanoo Maj-Britt Lylykorpi.

– Tämähän on joskus melkoista salapoliisin työtä kun selvittää, mitä yrittäjä on ajatellut, jatkaa Milja Ketomäki.

– Kyllähän tässä työssä laskea pitää osata, mutta matemaattista lahjakkuutta ei välttämättä. Looginen päättelykyky on hyväksi, heittää Lankinen.

Ankeita aikoja

Sanotaan, että kirjanpitäjillä on joko huono tai hyvä tasesilmä. Papereista näkee paljon jos osaa katsoa.

Ajat ovat tiukat ja se näkyy tilitoimistonkin arjessa. Joidenkin asiakasyrityksien maksukyky heikkenee, liikevaihto laskee, henkilöstöä lomautetaan tai jopa irtisanotaan, konkurssiinkin mennään.

– Yllättävän pitkään meni, ennen kuin meillä rupesi lama näkymään. Ihmettelinkin sitä, koska merkkejä muualla on ollut ilmassa enemmän, sanoo Lylykorpi.

Kun katsoo pelkkiä lukuja, niin pelottaako yrittäjän puolesta?

– Pelottaa, montakin kertaa. Mutta ei pelkääminen auta, voi vain tehdä parhaansa. Asiakassuhteet tällä alalla menevät usein hyvin henkilökohtaisiksi, ollaanhan sitä vuosia tekemisissä, henkilökohtaisten, arkojenkin asioiden kanssa vuosia. Iholle menee, sen myönnän, sanoo Tuija Lankinen.

– Kyllä joistakin asiakkaista on tullut oikein hyviä ystäviäkin ja aika harvoin sitä vapaa-ajalla työstä puhutaan. Työ rajataan työaikaan, mutta onhan se hyvälle ystävälle toki vaikeampaa sanoa, jos hänen yrityksessään mennään ihan kiville.

Tammerkosken Tilipalvelu Oy on vuonna 1995 perustettu yritys, joka omistajan lisäksi työllistää seitsemän henkilöä. Asiakkaita toimistolla on 220.

Maj-Britt Lylykorven ja Tuija Lankisen yhteistyö alkoi viisi vuotta sitten samalla sähköisen taloushallinnon ja kirjanpito-ohjelman kurssilla.

– Tämä yhteistyö helpotti ratkaisua. Yrityksestä luopuminen on pitkä prosessi, pitää päättää koska ja miten. Oikean ostajan löytäminen on oma juttunsa, sanoo Lylykorpi.

Alkava yrittäjä tietää liian vähän

Maj-Britt Lylykorpi, Tuija Lankinen ja Milja Ketomäki sanovat lähes yhtä aikaa, että osalla varsinkin alkavista yrittäjistä tiedot yrityksen kirjapitopuolesta ovat hyvin vajavaiset, jopa liian vajavaiset.

– Sekin auttaisi kun myöntäisi asian ja tulisi rohkeasti kysymään. Tilitoimistossa on valtavasti tietoa. Kysymällä välttyy monelta virheratkaisulta, sanoo Milja Ketomäki.

– Hankaluutena tässä on usein myös se, että täällä tiedämme ja pidämme itsestään selvinä asioita, joista asiakas ei tiedäkään mitään. Ja kun ei kysytä, niin emme osaa oikein neuvoakaan. Täällähän käsitellään asioita äärimmäisen luottamuksellisesti, joten meiltä voi rohkeasti kysyä miltei mitä vain, jatkaa Lankinen.

Tieto lisää yrittäjän tuskaa

Tuija Lankinen sanoo myös, että tieto lisää tuskaa. Hän epäilee, että yrittäjäksi ei lähtisi niin helposti, jos tietäisi kaiken sen, mitä pitäisi tietää.

– Ei tilitoimiston tehtävänä ole yrittäjän luovuutta tappaa, mutta realismi kuuluu myös yrittämiseen, sanoo Lankinen.

Yrittäjiä tulee ja menee?

– Minä sanon niitä kananlennoiksi. Yrittäjäksi lähdetään hirveällä innolla ja puolen vuoden päästä on kaikki seis. Yritystä ei lopeteta asiallisesti eikä hoideta verottajallekaan asioita kuntoon. Täällä ei voida muuta kuin levitellä käsiä. Yritys on aina yrittäjän omalla vastuulla, sanoo Lylykorpi.

– Ikävästi sanottu, mutta näitäkin on nähty, hän jatkaa.

– Onhan niitä vieläkin, jotka lähtevät liikkeelle takki auki ja tuloksen voi arvata, sanoo Lankinen.

Onnistuminen palkitsee

Suurin osa yrittäjistä on Maj-Britt Lylykorven mielestä kuitenkin tunnollisia ja ihania asialleen omistautuneita puurtajia.

– Oikea yrittäjä on miettinyt asiansa kunnolla. Mitä tekee, miten tekee ja millä tekee. Oikea yrittäjä hoitaa myös paperiasiansa ajoissa tilitoimistolle ja kuuntelee meidän viestejä.

– Pääasiassahan tämä on ollut oikein ihanaa työtä ihanien asiakkaiden kanssa. Oikein totta.

Maj-Britt Lylykorpi jää eläkkeelle mielellään. Tilitoimistotyö on vienyt tähän asti lähes kaiken ajan, toimisto ei ole hiljainen kesälläkään, joten nyt otetaan vapaa-ajasta kiinni. Ystävät Lylykorpi lupaa yllättää ilmaantumalla ovelle päiväkahviaikaan.