Ongelmajätettä ei kerry nurkkiin kuten ennen

Loimi-Hämeen Jätehuollon miehet keräsivät kamppeensa kiertueen päätyttyä Akaassa.
Loimi-Hämeen Jätehuollon miehet keräsivät kamppeensa kiertueen päätyttyä Akaassa.

Loimi-Hämeen Jätehuolto on perinteisesti kiertänyt keräämässä ihmisten ongelmajätteitä keväisin. Tänä vuonna autot kiersivät Akaassa myös syksyllä, mutta tavaraa ei kertynyt keväiseen tahtiin.

– Todella vähän on tullut. Paikalliset sanoivat, että olisi ehkä parempi, että kerättäisiin vain keväällä. Siihen on totuttu, kertoivat Elias Murto, Juha Stenholm, Sami Turve ja Matti Ojala kiertueen päätyttyä Kylmäkosken Taipaleelle.

Jätekiertue jaettiin nyt kahteen ajankohtaan, koska muuten se vie Forssasta starttaavilta keräysautoilta ja -miehiltä viisi viikkoa putkeen. Akaata kiertäneet kerääjät uskovat, että uuden ajankohdan lisäksi ongelmajätteiden määrää vähentää myös jäteasemien aktiivisempi käyttö. Ongelmajätteet saa viedä sinnekin maksutta.

– Asemat on löydetty hyvin. Myös maaseudulla nykyajan nuoret isännät ovat tottuneet viemään tavaran sinne. Kun tätä on 15 vuotta menty, alkavat akut loppua. ja kaikenmaailman rikkaruohomyrkyt, mitä ennen tuli kuutiokaupalla.

Vaikka akkuja ja kodinkoneita tuodaan myös vääriin paikkoihin taajamien kierrätysjätepisteisiin, niitä ei sentään löydy entiseen tapaan esimerkiksi bussipysäkeiltä. Monenlaisesta romusta saa myös rahaa, ja sitä kierretään ostamassa kotipihoilta.

Loimi-Hämeen Jätehuollon miehet keräsivät kamppeensa kiertueen päätyttyä Akaassa.
Ongelmajätteitä viedään käsittelyyn muun muassa Ekokemille Riihimäelle.