Aikuiset eivät lähteneet peli-iltoihin kirjastoille

Huumediilereitä, palkkamurhaajia, venäläisgangstereita, asekauppiaita, steroideja, jengisotureita ja päähän ampumisia. Muun muassa tätä sisältää huippusuosittu videopeli Grand Theft Auto IV (GTA 4), joka on kehitetty alun perin muun muassa Xboxille ja PlayStation 3:lle. Aikuisteemojen ja väkivallan vuoksi peli on kielletty alle 18-vuotiailta. Suurimmassa osassa tehtävistä pitää tappaa joku.

Muun muassa tämän tiedon olisi saanut tämän ja viime viikon aikana Akaan kirjastoissa kiertäneistä peli-illoissa, joihin on osallistunut vain pelaavia lapsia. Kiertävä pelisalkku-hankkeen tarkoitus kuitenkin oli kertoa nimenmaan aikuisille pelaamisen maailmasta, peleistä ja konsoleista.

–  Vilkussakaan ei käynyt yhtään vanhempaa. Aika harva aikuinen tuntuu tietävän pelien ikärajoista tai sisällöistä, kun kuulee, miten lapset saavat pelata vaikkapa tuota GTA-peliä, jossa piipahdetaan muun muassa bordellissa, kirjastotoimenjohtaja Timo Tamminen kertoi maanantai-iltana hiljaisessa Kylmäkosken kirjastossa.

Niko Pulakka ja Reetu Honkanen testasivat maanantaina Wiillä Covoto Kart Racer -peliä.
Niko Pulakka ja Reetu Honkanen testasivat maanantaina Wiillä Cocoto Kart Racer -peliä.

Ely-keskus myönsi yhdentoista Pirkanmaan kunnan yhteiselle Kiertävä pelisalkku -hankkeelle rahoitusta 11 000 euroa. Hanke perustettiin, koska digitaalinen pelaaminen ja virtuaaliset pelimaailmat ovat monien lasten ja nuorten arkipäivää, mutta monilla aikuisilla on vielä melko hatara käsitys siitä, mitä ne pitävät sisällään.

Pelaamiseen pari tuntia päivässä

Kylmäkosken kirjaston päivän vilkkain hetki on ennen iltakuutta jo kulunut, ja tet-harjoittelija Reetu Honkasen tehtäväksi jäi kerätä pelit ja vehkeet paikoilleen salkkuihin. Kaikkiaan Kylmäkosken kirjaston peli-illassa vieraili maanantaina yhdeksän lasta, joista suurin osa poikkesi kirjastolle totuttuun tapaan heti koulun jälkeen.

Pian 10 vuotta täyttävä Niko Pulakka testaili Reetun kanssa Wii-peliä, ja kertoi aloittaneensa pelaamisen jo esikouluikäisenä. Niko kertoo kotona käytössä olevan Play Station kolmosen, kakkosen sekä Wiin.

– Iskällä on XBox, joten pelaan silläkin. Pelatessa menee sellaiset puolitoista tai kaksi tuntia päivässä, mutta sitten komennetaan pihalle vaikka väkisin. Parhaita ovat kai auto- ja seikkailupelit. Kyllä äiti tietää kaikki mun pelit, Niko sanoo.

14-vuotias Reetu Honkanen nokittaa neljä vuotta nuoremman Nikon peliajan.

– Pelaamiseen käytettävä aika riippuu siitä, onko kokeita tai läksyjä vai ei. Huonolla ilmalla voi mennä viisikin tuntia pelatessa. Mutta kyllä siihen kyllästyy, mutta jos telkkaristakaan ei tule mitään ja kaikki kaverit ovat lähteneet mopolla Viialaan, niin sitten tulee helposti pelattua, Reetu kertoo.

Pelisalkut ovat Akaassa vielä lauantaina 12.10, jolloin lapsille sopiviin peleihin voi tutustua Akaan kaupunginkirjastossa Toijalassa.

Reetu Honkanen suorittaa tämän viikon ajan tet-harjoitteluaan Kylmäkosken kirjastossa. Maanantain peli-illlassa pelikaveriksi asettui Niko Pulakka.
Reetu Honkanen suorittaa tämän viikon ajan tet-harjoitteluaan Kylmäkosken kirjastossa. Maanantain peli-illlassa pelikaveriksi asettui Niko Pulakka.