Merkimieskirkko on suomalaisten kointähti Suomessa

Siitä on aikaa kun merimieskirkon pappi taisteli merimiehen sielusta ilotalon tytön kanssa. Laivojen viipyessä satamissa pitkään, kielitaidottomien merimiesten sosiaalinen auttaminen oli kirkon päätehtävä. Kirkko oli monen miehen turva ja pelastus

– On kertomuksia, että pappi veti merimiehiä pois ilotaloista, joita tietysti sataman lähistöllä oli paljon. Täällä oli mereltä tulleelle hyvin vähän muuta viihdykettä kuin viina ja naiset. Kapakan vaihtoehtona oli yksinäisyys. Niinkin tehtiin, pappi otti merimieheltä palkan pois ja lähetti sen vaimolle Suomeen, sanoo Lontoon suomalaisen kirkon tiedottaja, pastori Anna Hälli.

Kirkko on koettu merimiestien keskuudessa aina turvapaikaksi, kointähdeksi yksinäisessä maailmassa.

– Ennen satamissa oltiin päiväkausia, joskus pitempäänkin. Kun yhteydet kotiin olivat mitä olivat, kirkon tehtävänä oli yhdyssiteenä. Kirjeitä kulki kodin ja merimieskirkkojen välillä. Täältä huolestunut kotiväki myös kysyi, onko merimiestä näkynyt. Vielä muutama vuosi sitten kirkon tärkeimpiä tehtäviä oli myydä puhelinkortteja, jotta miehet saivat soittaa kotiin. Laivoihin myös vietiin suomalaisia lehtiä ja vhs-kasetteja, jatkaa Hälli.

Jo kolmas kirkkorakennus Lontoossa

Lontoon Rotherhithen kaupungissa Thames-joen eteläpuolella sijaitseva järjestyksessään kolmas Suomen merimieskirkko valmistui vuonna 1958. Työ Iso-Britanniassa aloitettiin kuitenkin jo huomattavasti aikaisemmin. Pastori Elis Bergroth työskenteli Grimsbyn ja Hullin satamissa vuodesta 1880 ja siirtyi Lontooseen vuonna 1882.

Kirkon nykyisenkin paikan Lontoossa määräsi satama. Juuri tälle alueelle Thames-joen lahtea saapuivat laivat Scandinaviasta. Lähellä sijaitsevat myös Norjan ja Ruotsin kirkot, joiden kanssa tehdään paljon yhteistyötä. Rotherhithenissä näkee myös suomalaisia paikannimiä ja alueella asuu pysyvästi myös kymmeniä suomalaisia.

Suomalaisten tärkein tukikohta

Lontoossa toimivat Suomen suurlähetystö ja kulttuurikeskus palvelevat ensisijaisesti muita kuin kaupungissa asuvia suomalaisia. Tänään merimieskirkko on yli 10 000 suomalaisyhteisön tukikohta, tavallaan edelleen kointähti miljoonakaupungissa.

– Laivat ovat satamissa muutamia tunteja ja satamassa olo on laivahenkilöstölle kiireisintä aikaa. Jos kirkolle ehtii yksi merimies silloin tällöin, niin hyvä on. Lontoon suomalainen yhteisö on suuri ja me olemme tänään heitä varten, kertoo Hälli.

Lontoon merimieskirkkoa johtaa pastori Teemu Hälli. Kirkolta löytyy myös sosiaalityöntekijä, talon arkea pyörittävä palveluvastaava, leipuri ja toimistotyöntekijä. Merimieskirkossa on jatkuvasti myös erilaisia harjoittelijoita. Pastori Anna Hällin vastuulla on kirkon viestintä ja kirkkomusiikki.

– Olen koko ikäni soittanut pianoa, mutta kanttoriveljeni on lohkaissut tekemisistäni, että ”ei niin huonoa porukkaa, ettei siitä paras löytyisi”. Se siitä osaamisesta sitten. Meidän perhe asuu tässä kirkossa. Tämä on tällä hetkellä enemmän elämäntapa kuin työ.

Tapahtumien keskus

Lontoon merimieskirkossa on vuosittain yli sata kirkollista toimitusta. Kasteita suomalaisessa yhteisössä on vuosittain kuutisenkymmentä. Häitäkin järjestetään parikymmentä joko yhteisölle tai merimieskirkon varta vasten itselleen varanneille.

– Hääturismia Suomesta, kyllä. Halutaan pienet sympaattiset ja erikoiset häät täällä. Hautajaisia meillä on hyvin vähän, koska suomalainen yhteisö täällä on nuorta väkeä.

Julkinen jumalanpalvelus kirkossa on kerran kuukaudessa ja suurina juhlapyhinä. Tämän lisäksi kirkko järjestää vuosittain parikymmentä jumalanpalvelusta ympäri Iso-Britanniaa ja Irlantia.

Kirkkosalissa tanssitaankin

Lontoon merimieskirkko on myös suomalaisen yhteisön keskeisin kulttuurijuhlapaikka kaupungissa, isänmaallisista tapahtumista puhumattakaan.

– Täällä katsotaan televisiota keihäsfinaaleista vaalivalvojaisiin. Täällä juhlitaan myös vappua, tanssitaan juhannustanssit salissa ja juhlitaan Suomen itsenäisyyttä. Virallinen Suomen itsenäisyysjuhla on suurlähetystössä, mutta kyllä täälläkin juhlitaan. Hyvin monet meidän tilaisuuksista järjestäisi Suomessa nuorisoseura.

Suomalaiset tulevat kirkolle myös katsomaan Suomen lippua, joka on harvinainen näky Lontoossa. Merimieskirkossa liputetaan Suomen liputuskäytännön mukaan. Talosta löytyvät myös sauna, suomalaisten kulutustavaroiden kauppa ja majoitustiloja turisteille.

– Kauppa on auki päivittäin. Sieltä saa suomalaisia arkijuttuja, kuten ruisleipää ja karjalanpiirakoita ja Fazerin sinistä. Suomi-kaupan viemme kohta myös Oxfordin jumalanpalveluksen yhteyteen.

Suomalaisesta yhteisöstä on kirkon yhteyteen koottu myös urheiluseura, kuoro ja teatteri. Kirkon tärkeänä kohderyhmänä oleville lapsiperheille on omaa hyvin aktiivista kerhotoimintaa. Myös sosiaalityö on olennainen osa arkea.

– Kirkkomme sosiaalityöntekijä on yhteisömme käytössä. Täällä tiedetään, että miltei kaikissa ongelmissa voi kääntyä puoleemme. Jos aurbai-juttu meneekin pieleen, nuori löytää täältä turvan. Otamme tarvittaessa ihmisiä myös hätämajoitukseen ja järjestämme turvallisen kuljetuksen Suomeen. Merimieskirkko on Lontoossa myös melkoinen turvatalo, sanoo Hälli.

Rahat myyjäisistä ja lahjoituksin

Suomalaiset merimieskirkot maailmalla eivät toimi verovaroin. Oma varainhankinta ja lahjoitukset ovat Lontoonkin kirkon pääasialliset rahoituskanavat.

– Merimieskirkolla on kaksi todella suurta myyjäistapahtumaa kerran vuodessa. Esimerkiksi joulumyyjäiset kestävät viisi päivää ja koko kirkkotalo muuttuu myyjäispaikaksi. Myymme täällä kaikkea mahdollista mitä suomalaiset kuvittelevatkaan tarvitsevansa – kaurahiutaleista joulukalentereihin. Viime vuonna myimme 150 000 punnan edestä tavaraa ja voittoa saimme 45 000 puntaa, kertoo Hälli.

Lontoon merimieskirkon vuosibudjetti on 500 000 euroa ja myyjäiset sekä Suomi-kauppa ovat olennainen osa tulorahoitusta.

– Viime vuonna pelkästään joulumyyjäiset tavoittivat yli 7 500 täkäläistä suomalaista. Varoja kerätään myös 20 hengen hostel-majoituksella. Lisäksi majoitamme myös luokkaretkiryhmiä. Tämän lisäksi kirkkomme saa myös lahjoituksia ympäri Suomea. Erilaisten pienten rahavirtojen ansiosta tulemme toimeen ja voimme palvella kirkon oven avaavia ja laajemminkin toiminnastamme kiinnostuneita, kertoo Anna Hälli.

Lontoon merimieskirkko oli Paikallislehtien Päätoimittajayhdistyksen yksi Lontoon koulutusmatkan kohteista 20. syyskuuta. Päätoimittajien poistuessa kirkosta neuvoi Anna Hälli tietä lähimpään pubiin – paikallisen tavan mukaan.