Sami Hyötyläinen muurasi oman talonsa

Kivitaloja nousee Akaaseen harvakseltaan. Itsestään selvä valinta se oli muurari Sami Hyötyläiselle, joka tekee parhaillaan uusperheelleen kivitaloa Viialan Morttiin.

– Kivitaloa ei tarvitse muutaman vuoden jälkeen maalata uudelleen ja se on tasalämpöinen. Kivitalon seinissä ei ole muoveja, ja se menee helposti energialuokkiin A- ja B, Hyötyläinen luettelee kivitalon etuja.

Elina ja Sami Hyötyläisen harkkotalo nousee Akaan kaupungilta ostetulle, noin 1500 neliön tontille. Sami Hyötyläinen kertoo, että maaperätutkimuksissa selvinnyt paalutustarve oli panna koko rakennusprojektin jäihin.

– Paalutus tuli vähän yllätyksenä. Sen jälkeen mietittiin, rakennetaanko vai ei rakenneta, mutta päädyttiin rakentamaan, koska en ole ennen tehnyt taloa paalujen päälle. Täytyy sitäkin kokeilla.

Sami Hyötyläinen rakentaa työkseen. Oma yritys Akaan Muuraus ja Laatoitus Oy tekee paitsi kivi- ja puutaloja myös kerrostalojen putkisaneerauksiin liittyviä kylpyhuoneremontteja. Parhaillaan yrityksellä on pääkaupunkiseudulla työn alla 102 asuntoa.

– Puretaan, rapataan, tasoitetaan, vesieristetään ja laatoitetaan, Sami Hyötyläinen selvittää.

Työkavereidensa kanssa rakentamistaan omakotitaloista Hyötyläinen ei ole pitänyt kirjaa, mutta veikkaa niitä olevan joka tapauksessa kymmeniä. Itselleen hän tekee nyt viidettä taloa, omien sanojensa mukaan nyt viimeistä.

– Alkuun oman talon rakentaminen tuntui erilaiselta, mutta nyt se on rutiinia. Tämä on yksi talo muiden joukossa.

Rakentaminen Mortissa rauhoittuu

Hyötyläiset päätyivät Morttiin myös sen takia, että alue on muuten jo rakennettu.

– Tämä tontti oli viimeinen tältä alueelta. Meidän ei enää tarvitse seurata muiden rakentamista. Kun uuden alueen rakentaminen alkaa, rumbaa kestää 5–6 vuotta ennen kuin se tasaantuu.

Muualta Akaasta tai muista kunnista he eivät tontteja katselleet. Akaata Sami Hyötyläinen pitää hyvänä asuinpaikkana ja yhteyksiä hyvinä, mutta teiden kunto on hänen mielestään joka puolella Akaata surkea.

Mainettaan helpompi kivitalo

Akaalaisen insinööritoimisto Seppo Airaksisen suunnittelemassa neljän makuuhuoneen talossa on noin 140 asuinneliötä. Olohuoneen ja keittiön välillä tilanjakajana toimii kaksipuoleinen, varaava takka. Isännän itse muuraama sekin. Lattiamateriaaliksi koko taloon tulee laatta.

Talossa on saksikatto, jonka katteena on konesaumattua peltiä. Lämmitysmuotona on maalämpö.

Toukokuussa alkaneissa rakennustöissä on Hyötyläisen lisäksi ollut mukana muitakin hänen oman yrityksensä työntekijöitä. Parhaillaan työmaalla tehdään tasoitetöitä.

Hyötyläinen arvioi talon valmistuvan loka­­-marraskuussa. Ensi keväänä vuorossa ovat talon ulkorappaus ja maalaus valkoiseksi sekä pihatyöt.

– Ainakin pihalle tulee paljon pihakiveä. Varmaan teen senkin itse, Sami Hyötyläinen suunnittelee.

Hyötyläinen arvelee, että kivitaloja rakennetaan vähän, koska muurareista on pulaa ja kivitaloa pidetään kalliina.

– Moni ehkä ajattelee, että kivitalo olisi vaikeampi tehdä, mutta ei se sen vaikeampi ole kuin puutalokaan. Lisäksi joillakin on käsitys, että kivitalo tulisi kovin paljon kalliimmaksi, mutta aika samoihin se menee, hän vertaa.

 Hyötyläisten taloon tulee takka, joka sekin on isännän itse muuraama.

Hyötyläisten taloon tulee takka, joka sekin on isännän itse muuraama.

73kivitalo11

Sami Hyötyläisen muuraama kaksipuoleinen takka toimii tilanjakajana olohuoneen ja keittiön välillä. Tuli näkyy molempiin suuntiin.
Sami Hyötyläisen muuraama kaksipuoleinen takka toimii tilanjakajana olohuoneen ja keittiön välillä. Tuli näkyy molempiin suuntiin.

73kivitalo8

Pyöreä ikkuna on saunan.
Pyöreä ikkuna on saunan.
Hyötyläisten kivitalo valmistuu Viialan Mortin viimeiselle tontille.
Hyötyläisten kivitalo valmistuu Viialan Mortin viimeiselle tontille.

73kivitalo2

Sami Hyötyläinen muurasi seinät kesän aikana. – Harkkoja on mennyt toistatuhatta, Hyötyläinen laskee.
Sami Hyötyläinen muurasi seinät kesän aikana. – Harkkoja on mennyt toistatuhatta, Hyötyläinen laskee.