Kunnossapitovastuun jakautuminen on epäselvä monelle tontin omistajalle

Tontin omistajan vastuulla on korvata kustannukset, jos tielle ulottuvat oksat naarmuttavat jonkun tiellä ajavan autoa.

Tontinomistajan vastuu ympäristöstä huolehtimisesta ei rajoitu vain oman tontin rajojen sisäpuolelle. Akaan kaupunginpuutarhuri Heli Laine ja katumestari Vesa Savolainen sanovat saavansa kyselyjä siitä, koska kaupunki tulee siistimään tontin vieressä olevan viheraluekaistaleen ja ojan.

Viheralue ja oja kuuluvat kuitenkin tontinomistajan huoltovastuulle maksimissaan kolmeen metriin asti. Alueen kasvillisuus täytyy pitää siistinä ja poistaa ylimääräiset lehdet, roskat ja esimerkiksi villisti levinneet puuntaimet.

– Pienistä puuntaimista ei ole sinänsä haittaa, mutta kasvaessaan ne saattavat osua sähkölinjoihin, Laine selvittää.

Jos viheralueella on kaupungin laittamia istutuksia, Akaa huolehtii niistä itse. Mikäli tontin rajalta on katualueelle matkaa yli kolme metriä, yli menevä osa kuuluu kaupungin hoitovastuulle.

Sähkölinjat ja oksat huono yhdistelmä

Joskus Laineelta kysytään neuvoja siihen, että tontilla kasvavien puiden tai pensaiden oksat ulottuvat kadulle asti. Ne saattavat vaurioittaa tiellä ajavien autojen maalipintaa. Tällöin tontinomistaja on korvausvelvollinen auton omistajalle.

Korkealle tien yli kaartuvat puut eivät välttämättä haittaa henkilöautolla ajavia, mutta kuorma-autojen kulkemista ne saattavat hankaloittaa. Kaupunginpuutarhuri antaa mielellään tontinomistajalle leikkausneuvoja, jotta kasvustot saadaan aisoihin.

Joskus kaupunki joutuu turvallisuussyistä leikkaamaan itse vaaralliset oksat, mikäli omistaja ei niin tee. Sähkölinjoihin osuvia oksia on jouduttu poistamaan ja poistetaan jatkossakin.

Minne kolatut lumet?

Mikäli heti kiinteistön vierestä menee jalkakäytävä, kuuluu sekä sen puhtaanapito että talvikunnossapito kiinteistölle.

Jos tontin viereisen viheralueen ja ojan jälkeen on yhdistetty jalkakäytävä ja pyörätie, huolehtii kaupunki sen talvikunnossapidosta. Sen sijaan puhtaanapito kuuluu kiinteistölle. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Jos tontin viereisen viheralueen ja ojan jälkeen on yhdistetty jalkakäytävä ja pyörätie, huolehtii kaupunki sen talvikunnossapidosta. Sen sijaan puhtaanapito kuuluu kiinteistölle.

Oman tontin lumia ei saisi kolata kaupungin ojaan tai muulle kaupungin alueelle. Katumestari Vesa Savolainen myöntää, että aika moni näin kuitenkin tekee. Yleensä siitä ei aiheudu isompaa haittaa, mutta ainakaan ojarumpujen päälle ei pitäisi kipata lunta.

Tontinomistaja vastaa myös tontille johtavan kulkutien kunnossapidosta sekä tonttiliittymän kohdalle auratun lumen ja jään poistamisesta.

Heli Laineen mukaan tietämys vastuukysymyksistä on lisääntynyt viime vuosina, ja Akaassa on katuja, joissa tonttien ja tien välinen alue on hoidettu hienosti.

– Onhan se itsellekin mukavampaa ja turvallisempaa kulkea, kun katualueen näkyvyys on hyvä. Se lisää liikenneturvallisuutta ja tuo maisemaan avaruutta.

Lehtiroskaa naapurin pihalta

Hämmennystä herättää joskus se, kenen kuuluu kerätä tuulen toiselta tontilta mukanaan tuomat puiden lehdet. Heli Laine sanoo, että oman pihan haravointi kuuluu kullekin kiinteistölle ja asukkaalle itselleen, vaikka omassa pihassa ei kasvaisi yhtään puuta tai pensasta.

– Ymmärrän senkin, että jos oma kunto on heikko, naapurista tulevat lehdet koetaan kovin harmillisina.  Kuuluttaisin yksin asuvien vanhuksien lapsia ja lapsenlapsia töihin. Vanhukset voisivat pyytää heitä auttamaan, eikä tuo avun pyytäminen saisi olla kynnys.

Haravointipalvelua voi myös ostaa vaikkapa työttömien yhdistyksiltä tai erilaisilta yrityksiltä. Naapurin tontilla olevan puun roskaaminen ei ole syy puun kaatoon, vaikka puistotoimelle tulee tällaisiakin hakemuksia.

Joskus yksittäiset asukkaat tai kiinteistöyhtiöt sijoittavat korjaamansa puunlehdet kaupungin maa-alueelle. Tällöin Akaa voi velvoittaa korjaamaan ne pois kaupungin alueelta.

 

Lähde: Kuntaliitto.

Lähde: Kuntaliitto.

Sähkölinjoihin osuvat puut aiheuttavat turvallisuusriskin.
Sähkölinjoihin osuvat puut aiheuttavat turvallisuusriskin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tontin omistajan vastuulla on korvata kustannukset, jos tielle ulottuvat oksat naarmuttavat jonkun tiellä ajavan autoa. Kuvassa kaupunginpuutarhuri Heli Laine ja katumestari Vesa Savolainen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kun tienpientareet on hoidettu asianmukaisesti, on tiellä turvallista ja avaraa kulkea.
Kun tienpientareet on hoidettu asianmukaisesti, on tiellä turvallista ja avaraa kulkea.