Palokuntanuoret kisasivat Tipurilla

Forssa–Toijala-alueen palokuntanuoret kisasivat lauantaina Tipurilla Kylmäkoskella. Yhteensä 20 6–17-vuotiasta nuorta kokoontui mittelemään taidoissa ja tiedoissa kilpailupäivään, joka oli sekä totista totta että myös hupia. Nuoria oli kuudesta eri vapaapalokunnasta.

Kylmäkosken VPK:n päällikkö Jarmo Lindfors kertoo, että kilpailupäivä on ensimmäinen laatuaan, mutta siitä on tarkoitus tehdä perinne. Idea päivään syntyi alueleirillä kesäkuussa.

– Joukkueet on koottu niin, että jokaisessa neljän hengen tiimissä on eri-ikäisiä ja eri vapaapalokunnista tulevia osallistujia. Nuoret pääsevät tutustumaan toisiinsa paremmin kuin jos kilpailtaisiin oman porukan kesken, Lindfors taustoittaa.

Päivä alkoi tietokilpailulla, jossa oli kymmenen kysymystä. Ensimmäisten joukossa tehtävät sai ratkottua Kylmäkosken VPK:ta edustava Ossi Piirainen.

– Osa kysymyksistä oli helppoja, osa vähän vaikeampia. Olen ollut mukana vapaapalokunnan toiminnassa kahden vuoden ajan, kymmenvuotias jutustelee.

Hän pitää VPK:n toiminnassa erityisesti sammutusharjoituksista.

Kavereita ja hauskanpitoa

Tietokilpailuosuudesta siirryttiin rivakasti toimintaosuuteen, joka koostui kalustontuntemuksesta, perusselvityksestä sekä ensiavusta.

Kalustontuntemuskisassa piti noutaa nimetty esine mahdollisimman nopeasti. Jokioisilta kotoisin oleva Miia Virtanen pisti töppöstä toisen eteen esinettä hakiessaan. Päivä oli vasta alussa, mutta hän kehui jo kilpailupäivää mukavaksi. 14-vuotias neiti on ollut mukana vapaapalokuntatoiminnassa puolet iästään.

Virtanen oli jäämässä yöksi Tipurille VPK:n tiloihin. Talossa on mukavat makuupaikat noin 20 hengelle.

Aleksanteri Kauppi tuli paikalle Metsämaalta. Hänet oli nimetty joukkueensa johtajaksi.

– Tässä harrastuksessa näkee kavereita ja saa uusia tuttuja. Meillä on joka viikko harjoitukset. Tämä on tosi mielenkiintoista. Viime viikonloppuna meillä oli Metsämaalla toimintavuorokausi, ja pääsimme esimerkiksi sammuttamaan paloja, 11-vuotias Aleksanteri kertoo innoissaan.

Kylmäkosken VPK:ssa on parisenkymmentä nuorta. Heitä luotsaa Sakke Mäkinen, joka oli myös lauantaisen kilpailupäivän päällikkö.

Viikoittaisten harjoitusten lisäksi Kylmäkosken VPK järjestää erilaisia retkiä sekä osallistuu pelastusliiton leireille ja kilpailupäiviin.

71Palokuntanuoret 2

Osallistujat kuuntelivat annettuja ohjeita tarkkaavaisina ennen kisaa.

71Palokuntanuoret 5

Henry Nieminen sääteli sammutusletkua.

71Palokuntanuoret 1

Miia Virtanen kaatoi keiloja vesisuihkun avulla.

 

Ossi Piirainen on harrastanut vapaapalokuntatoimintaa kahden vuoden ajan

Ossi Piirainen on harrastanut vapaapalokuntatoimintaa kahden vuoden ajan

Aleksanteri Kauppi oli joukkueenjohtaja kisassa.

Aleksanteri Kauppi oli joukkueenjohtaja kisassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?