Sääksmäen vanhainkodissa vaalitaan iloa ja oloa

Sääksmäen vanhainkodin henkilökunta ja Voipaalan taidekeskus järjestivät viime lauantaina Vanhan ajan markkinat Sääksmäellä. Aurinkoisen sään suosima tapahtuma houkutteli paikalle runsaasti yleisöä, joista ensimmäiset saapuivat paikalle jo ennen tapahtuman avautumista. Teemaan liittyen sekä myyjiä että järjestäjiä oli pukeutunut tapahtumaa varten vanhan ajan asuihin.

Markkinoiden ja kirpputorin ohella tapahtumaan kuuluivat myös latotanssit Koskin hanurien säestämänä. Vanhan ajan musiikkia esittäneen orkesterin solistina toimi Pekka Vilpas Akaasta. Kitaramusiikkia esitti Juho Oksa.

Sääksmäen neljänkymmenen asukkaan vanhainkodissa hoitajana ja virketoiminnasta vastaavana työskentelevä Heli Jokinen kertoo idean Vanhan ajan markkinoista syntyneen vanhainkodin henkilökunnan keskuudessa viitisen vuotta sitten. Ensimmäiset kaksi tapahtumaa järjestettiin vanhainkodilla, ja kolme vuotta sitten mukaan lähti myös Voipaalan taidekeskus.

– Yritämme tehdä asukkaille iloa ja oloa, ei pelkkää perushoitoa. Sekin on toki tärkeää, mutta koska tämä on asukkaiden koti, on tärkeää, että täällä on muutakin touhua. Jos ei saada esiintyjiä, henkilökunta esiintyy itse. Taka-ajatuksena on saada myös omaiset mukaan. Kun ollaan vanhainkodissa, ollaan elossa, Jokinen kertoo.

Vanhainkodin henkilökunta käyttää myös markkinoiden yhteydessä järjestettyjen arpajaisten tuoton vanhainkodin asukkaiden viriketoimintaan. Heli Jokisen mukaan tulevien tapahtumien suunnittelu on jo käynnissä.

70markkinatVanhatasut

Juho Oksa soitti Vanhan ajan markkinoilla kitaraa.
Juho Oksa soitti Vanhan ajan markkinoilla kitaraa. Kuva: Heli Jokinen.
Hämeenlinnan Vanhan Killan esiintyjät ilahduttivat puvuillaan ja lauluillaan Sääksmäen vanhainkodin väkeä.
Hämeenlinnan Vanhan Killan esiintyjät ilahduttivat puvuillaan ja lauluillaan Sääksmäen vanhainkodin väkeä. Kuva: Heli Jokinen.
Serkukset Kaisla Korhonen  (vas.) ja Mia Yli-Mutka Akaasta olivat pukeutuneet vanhan ajan henkeen. Tytöt myivät markkinoilla omia tavaroitaan.
Serkukset Kaisla Korhonen (vas.) ja Mia Yli-Mutka Akaasta olivat pukeutuneet vanhan ajan henkeen. Tytöt myivät markkinoilla omia tavaroitaan. Kuva: Heli Jokinen.