Ruohospiraali vie avaruuteen

Australialainen Noelene Lucas osallistuu ympäristötaidenäyttely Näkymään työllä Ruohospiraali. Se on samalla kunnianosoitus yhdysvaltalaiselle Robert Smithsonille, joka oli ensimmäisiä maataiteilijoita. Spiraali esiintyy myös Smithsonin tunnetuimmassa teoksessa Spiral Jetty.

Lucasin säännöllinen ruohospiraali kiertää vastapäivään, mikä viittaa Suomen yllä kaartuvaan taivaaseen ja tähtiin. Työ viittaa myös pohjoisen taivaan spiraaligalakseihin, kuten Otavaan ja Ison Karhun tähdistöön. Katsoja voi osallistua teokseen kävelemällä siinä.

– Halusin tehdä työn, jota ei tarvinnut tuoda Australiasta Akaaseen. Tämä on kuin labyrintti, joka täytyy kokea ja kävellä ympäri, Lucas kuvaili Näkymän avajaisissa kesäkuun lopussa.

Akaan Seutu on esitellyt kesän lehdissään ympäristötaidenäyttely Näkymän töitä. Näyttelyn teemana on Maa ja paikka. Näkymä on esillä Nahkialanjärven ympäristössä ja Kulttuuritalo Laaksolassa Toijalassa 31.8. asti. Ympäristötaidenäyttelyn järjestää TaideAkaa ry.

 

Noelene Lucas: Ruohospiraali. Kuva: Anna-Lea Kopperi.
Noelene Lucas: Ruohospiraali. Kuva: Anna-Lea Kopperi.
Australialainen Noelene Lucas esitteli työnsä Näkymän avajaisissa. Kuva. Tarja Antola
Australialainen Noelene Lucas esitteli työnsä Näkymän avajaisissa. Kuva. Tarja Antola