Akaan opiston suosituimmat kurssit täyttyvät hetkessä

Riitta Ala-Krekolan kesän täydennyskurssilla tekemä huopamekko asusteineen pääsi viime viikonvaihteessa tekijänsä yllä juhlimaan Kurikkaan.
Riitta Ala-Krekolan kesän täydennyskurssilla tekemä huopamekko asusteineen pääsi viime viikonvaihteessa tekijänsä yllä juhlimaan Kurikkaan.

Akaan opiston päätoiminen tekstiiliopettaja Riitta Ala-Krekola puhkuu kesän jälkeen uutta intoa. Alkamassa on opettajan 21. vuosi opistolla, mutta leipääntymisestä ei ole tietoakaan.

– Pääni pörrää ideoita, sillä olin kesällä poikkeuksellisesti jopa kolmella täydennyskoulutuskurssilla. Kuvataiteen ja tekstiilitaiteen rajapinnoilla liikkuvan Silja Purasen opeista valokuviensiirrosta tekstiiliin, Elina Saaren ja tanskalaisen huopagurun Charlotte Buchin nerokkaista rakenteista ja menetelmistä riittää ammennettavaa vaikka kuinka paljon, Riita Ala-Krekola hehkuttaa.

Viime vuonna Akaan opiston huovutuskurssille oli niin kova tungos, että tänä vuonna tarjolla on peräti viisi huopakurssia. Syksy alkaa alkeiskurssilla ja huopamattokurssilla, ja loppulukuvuosi keskitytään vaativampiin töihin. Niistä hurjimmalta kuulostava uutuus on huovasta valmistettu saumaton mekko, joka tuntuu ja näyttää kuitenkin keveältä.

– Myös ompelutyö alkaa taas pienen hiljaiselon jälkeen nostaa päätään, Riitta Ala-Krekola kertoo.

Erikoiskurssien lisäksi opistolla onkin tarjolla paljon kädentaitokursseja, joissa voi opiskella monipuolisesti eri tekniikoita.

– Hyvin usein oppilaat odottavat uusia kursseja, mutta nyt uutta eri tekniikoista löytyy näiltä pitkiltä kursseilta, joilla voidaan toteuttaa erilaisia uusia tekniikoita.

Monilla käsityöntekijöillä on kaapissaan lukuisia keskeneräisiä töitä, joiden viimeistelyyn on toivottu omaa kurssia. Toive toteutetaan Viialassa, jossa aloittaa keskeneräisten käsitöiden kurssi Käsityöufot. Nimi tulee englanninkielisestä ilmauksesta unfinished object. Itselle tarpeettomista käsityömateriaaleista tai -välineistä voi päästä eroon lokakuun 18. päivänä Arvo Ylpön koululla järjestettävillä tekstiilityön rompepäivillä, joita käsityönharrastajat ovat paljon toivoneet.

Tekstiilityön osalta lukuvuosi jatkuu myös tulevalle kesälle, jolloin omatoimiset kutojat saavat jatkaa töitään ensi kesän ajan ilman opetusta.

– Koska kutomot toimivat enimmäkseen vuokratiloissa, on hyvä etteivät ne seiso kesää tyhjillään. Aloittelijoille kesäkudonta ei kuitenkaan sovi, sillä kutojien pitää tuntea talon tavat ja tavarat.

Koko joukko uusia opettajia

Netti-ilmoittautuminen Akaan opiston syksyn kursseille on jo alkanut, ja puhelimitse kursseille on voinut ilmoittautua tästä aamusta lähtien.

Suurin muutos opiston ohjelmaan lienee, se, että avoimen yliopiston opetusta ei enää järjestetä. Helsingin yliopiston vaatimusten mukaisia taidehistorian perusopintoja on järjestetty kolmena työnkautena, ja kaikkiaan taidehistoriaan osallistui yli 50 opiskelijaa, joista suurin osa suoritti myös vaadittavat tentit. Taidehistoria jatkuu kuitenkin perusopintojakin luennoineen Minna Poluksen Näkymiä Suomen taidehistoriaan -luennoilla.

Uusia kursseja ovat muun muassa Ilari Valjakan ohjaama rumpukurssi, Marika Enwaldin Vapaaksi mielen lukoista -kurssi, Kimmo Kyllösen ohjaama olutkurssi ja Pentti Paalan ohjaama Mehiläistenhoidon peruskurssi, mikä kuuluu Makea Akaa -hankkeeseen.

Jo pitkään opiston ohjelmassa jatkuneet piirit saavat myös uudet opettajat: Pelimanni- ja hanuripiiriä ohjaaja Anne Mönkö, Luovaa kirjoittamista Minna Autio ja Pappilan ja Lallintalon joogaa Terhi Saarinen.

Kylmäkoskella on uutena kurssina Sari Jaakolan ohjaama paperista -kurssi, jossa tutustutaan muun muassa skräppäykseen.

Akaan Opistosta toivotaan, että kursseista kiinnostuneet esittäisivät kysymyksensä suoraan kunkin kurssin opettajalle.

– Opettajien yhteystiedot löytyvät viime viikolla kotiin jaetusta opinto-ohjelmasta, opistolta neuvotaan.

Opistojen yhdistyminen oli Risto Niemisen mukaan vain ajan kysymys

Akaan Opiston lukuvuosi käynnistyy vielä tutuin kuvioin. Opistoa esitetään yhdistettäväksi Valkeakoski-opistoon vuoden 2015 alusta. Samalla rehtori Risto Niemisen, tekstiiliopettaja Riitta Ala-Krekolan ja palvelusihteeri Anne Mäkisen työpaikkana toimiva Huvikumpu laitettaisiin myyntiin.
Akaan Opiston lukuvuosi käynnistyy vielä tutuin kuvioin. Opistoa esitetään yhdistettäväksi Valkeakoski-opistoon vuoden 2015 alusta. Samalla rehtori Risto Niemisen, tekstiiliopettaja Riitta Ala-Krekolan ja palvelusihteeri Anne Mäkisen työpaikkana toimiva Huvikumpu laitettaisiin myyntiin.

Akaan opistoa esitetään yhdistettäväksi Valkeakoski-opistoon vuoden 2105 alussa. Esitys sisältyi Akaan kaupunginhallituksen hyväksymään Akaan talouden tasapainottamistyöryhmän raporttiin. Kaupunginhallitus esittää myös Akaan Opiston käytössä olevan, Toijalan terveysaseman takana sijaitsevan Huvikummun asettamista myyntiin samana vuonna. Tällä hetkellä vuonna 2001 perustettu Akaan opisto toimii Akaan lisäksi Urjalassa.

– Urjala tekee sitten aikanaan oman ratkaisunsa, opiston rehtori Risto Nieminen toteaa.

Akaan opiston rehtorin mukaan yhdistyminen on ennen kaikkea hallinnollinen uudistus, ja rehtori uskoo, että yhdistyminen olisi ollut edessä ilman säästötyöryhmän raporttiakin.

– Opistojen määrä koko Suomessa on laskenut rajusti, kun viimeisten 13 vuoden aikana kartalta on hävinnyt 100 opistoa.

Opiston tarjonta pyritään rehtorin mukaan pitämään yhdistymisen jälkeenkin samana.

– Akaassa olisi 6 000 opetustuntia ja Urjalassa 2 000 tuntia, vuonna 2015 eläkkeelle jäävä Risto Nieminen laskeskelee.

Akaan Opiston työllistää tällä hetkellä Akaassa kolme vakituista työntekijää. Rehtorin lisäksi opiston palkkalistoilla ovat tekstiiliopettaja Riitta Ala-Krekola sekä palvelusihteeri Anne Mäkinen.

Mäkinen on huolissaan opetustarjonnan köyhtymisestä, vaikka samaan aikaan opisto houkuttelee oppilaita yhä laajemmalta alueelta.

– Meillä käy akaalaisten ja urjalalaisten lisäksi väkeä Tampereelta, Hämeenlinnasta ja Valkeakoskelta asti, Mäkinen luettelee.

Riitta Ala-Krekola toteaa rehtorin tavoin yhdistymisen Valkeakoski-opistoon leijuneen ilmassa jo vuosikaudet.

– Minua huolestuttaa ainoastaan hyvien tilojemme kohtalo. Arvo Ylpön koulun märkätila on meillä todella kovassa käytössä viikoittain. Jos se otetaan meiltä pois, niin muutan saman tien Valkeakoskelle, Riitta Ala-Krekola painottaa.